"Viktigast att eleverna tror på sig själva"

Publicerad
Laröds skola och Holstagårdsskolan i Helsingborg är bland landets bästa skolor.
Det visar skolverkets nya siffror.
- Det viktigaste är att eleverna tror på sig själva som individer, då kommer de höga betygen, säger rektor Alice Berg till KVP.se.
Här är hela Skolverkets lista.
Skolverket räknar ut det genomsnittliga meritvärdet för varje skola. Dessutom räknar skolverket ut ett så kallat Salsa-värde. Modellen tar hänsyn till utländsk bakgrund, vilken utbildning elevernas föräldrar har och hur könsfördelningen ser ut.
Även om Salsa-värdet inte förklarar allt, ger det en något bättre bild av hur bra skolorna tar vara på elevernas individuella förutsättningar.
– Skolorna själva tycker att det är ett intressant hjälpmedel för att jämföra, och enklare hitta vad man skulle kunna förändra för att uppnå bättre resultat, säger Stefan Erson på Skolverket.

"De vuxna finns nära"

Laröds skola och Holstagårdsskolan i Helsingborg har bland de högsta Salsavärdena i landet.
- Vi har ett nära ledarskap, de vuxna finns nära eleverna hela skoldagen så att de blir sedda och får ökat självförtroende, säger rektor Alice Berg.
Vad är ditt tips?
– Prata mycket om vad det är som för att personal och elever trivs, och försök att verkligen jobba med det. Det viktigaste är att eleverna tror på sig själva som individer, då kommer de höga betygen, säger Berg.

"Man känner lärarna så bra"

Ella, 14, och Fredrika, 7, går på en av landets bästa skolor. Fredrikshovs slotts skola i Stockholm är liten och alla känner alla.
– Det bästa här är att man känner lärarna så bra. Det är kul när någonting man inte förstår helt plötsligt släpper efter att man pratat igenom problemet, säger Ella Hillström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag