Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Viktigast att eleverna tror på sig själva"

Laröds skola och Holstagårdsskolan i Helsingborg är bland landets bästa skolor.
Det visar skolverkets nya siffror.
- Det viktigaste är att eleverna tror på sig själva som individer, då kommer de höga betygen, säger rektor Alice Berg till KVP.se.
Här är hela Skolverkets lista.
Skolverket räknar ut det genomsnittliga meritvärdet för varje skola. Dessutom räknar skolverket ut ett så kallat Salsa-värde. Modellen tar hänsyn till utländsk bakgrund, vilken utbildning elevernas föräldrar har och hur könsfördelningen ser ut.
Även om Salsa-värdet inte förklarar allt, ger det en något bättre bild av hur bra skolorna tar vara på elevernas individuella förutsättningar.
– Skolorna själva tycker att det är ett intressant hjälpmedel för att jämföra, och enklare hitta vad man skulle kunna förändra för att uppnå bättre resultat, säger Stefan Erson på Skolverket.

"De vuxna finns nära"

Laröds skola och Holstagårdsskolan i Helsingborg har bland de högsta Salsavärdena i landet.
- Vi har ett nära ledarskap, de vuxna finns nära eleverna hela skoldagen så att de blir sedda och får ökat självförtroende, säger rektor Alice Berg.
Vad är ditt tips?
– Prata mycket om vad det är som för att personal och elever trivs, och försök att verkligen jobba med det. Det viktigaste är att eleverna tror på sig själva som individer, då kommer de höga betygen, säger Berg.

"Man känner lärarna så bra"

Ella, 14, och Fredrika, 7, går på en av landets bästa skolor. Fredrikshovs slotts skola i Stockholm är liten och alla känner alla.
– Det bästa här är att man känner lärarna så bra. Det är kul när någonting man inte förstår helt plötsligt släpper efter att man pratat igenom problemet, säger Ella Hillström.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!