Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vikingaby frias från fornminnesbrott

Företrädarna för Vittfarnas vikingaby i skånska Sösdala frias från grovt fornminnesbrott vid Vätteryds gravfält.

Paret som driver byn ställdes i början av 2022 inför rätta då de misstänktes ha uppfört byggnader och utfört markarbeten som ändrat eller skadat fornlämningen.

Åklagaren hävdade att brottet var grovt eftersom det handlar om en särskilt omfattande och skyddsvärd fornlämning. Åklagaren har tidigare även pekat på att byggandet fortsatte trots påpekanden från myndigheter. Men nu har Hässleholms tingsrätt sagt sitt – åtalet mot paret ogillas.

I mannens fall anses han inte ha gjort sig skyldig till grovt brott, och brottet av normalgraden är redan preskriberat. I kvinnans fall har det enligt rätten inte kunnat bevisas att hon varit delaktig på ett sätt att hon kan dömas av brott, uppger rätten i ett pressutskick.

Även talan om företagsbot mot dem båda ogillas.

Vittfarnas vikingaby, som ligger söder om Hässleholm, har fått stor medial uppmärksamhet på senare tid på grund av en konflikt mellan en av företrädarna för byn och Hässleholms kommunalråd Hanna Nilsson (SD).

Så många brott anmäldes i Sverige 2022