Vide slog sönder tv:n – tvingas betala licens

Vide Hallgren, 28, gjorde om sin gamla tjock-tv till ett katthus.
Foto: Privat
Han slog sönder tv:n med en hammare och slet ut alla kablar och allt innehåll. Kvar var bara plastchassit – perfekt för hans två kissar.
Foto: Privat

Vide Hallgrens katter hade ingenstans att sova. Därför gjorde han om en gammal tjock-tv till ett katthus.

Men det skulle han inte ha gjort – nu tvingas han betala tv-licens för den, skriver Metro.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, säger han till Expressen.

Katterna Bo Olsson och Ivan den fjärde hade för ungefär ett år sedan ingenstans att sova. Då bestämde sig husse Vide Hallgren, 28, för att göra om sin gamla tjock-tv till ett katthus, som Metro och Aftonbladet har skrivit om.

– Jag kollar aldrig på tv, har inte gjort det på sex år. Och så stod den bara där. Jag vet inte hur jag kom på det, katterna behövde ett hus. Nöden har ingen lag, du vet, säger han.

Han slog sönder tv:n med en hammare och slet ut alla kablar och allt innehåll. Kvar var bara plastchassit – perfekt för hans två kissar.

Men nyligen, för ungefär tre veckor sedan, fick Vide ett minst sagt oväntat samtal från Radiotjänst. Kvinnan i telefon undrade om han äger en tv, vilket han svarade ja på.

Tvingas betala licensen

– Hon ville att jag skulle slänga mitt katthus. Vi pratade om det om ett tag. Jag sa att jag inte skulle göra mig av med den. Då ringde hon upp igen och sa "Du ska slänga katthuset, annars får du betala tv-licens", säger Vide Hallgren.

Kvinnan ska enligt Vide ha påtryckt att det räknas som en tv-mottagare. Trots att han menat att det enda program han kan se är "en realityshow med mina katter".

Vide, som för tillfället var på Gotland, kom sedan hem till Malmö för att hitta en faktura från Radiotjänst. 554 kronor skulle han betala – för sitt katthus.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, säger han.

Vide slog sönder tv:n med en hammare och slet ut alla kablar och allt innehåll. Kvar var bara plastchassit – perfekt för hans två kissar.
Foto: Privat

Kommunikationschef: "Missförstånd"

Jonas Grenade, kommunikationschef hos Radiotjänst, förklarar för Metros reporter att katthuset inte kan anses vara en tv.

"Eventuella missförstånd" ska "snart rättas till", uppger han.

– Med allt som är urtaget, det låter som att tv-mottagaren är borta, och det låter inte som att det är en avgiftspliktig mottagare, säger han till tidningen. 

Vide Hallgren är lättad att höra detta. Förhoppningsvis slipper Bo Olsson och Ivan den fjärde flytta ut.

– Ja, det är jättebra ju. Tack vare att jag fick kontakt med media kommer det gå mycket snabbare för mig att få rätt i det här. Annars vet jag inte hur det hade gått, säger han och avslutar skämtsamt:

– Jag tycker samtidigt synd om Radiotjänst som försöker lite för hårt. Men jag kan tänka mig att det är många som inte betalar sin tv-licens och att de blir desperata och försöker få folk att betala för katthus eller något annat gammalt från källaren.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!