Victorias kärleksförklaring till Danmark: ”Vi är familj”

Se kronprinsessan Victorias tal i Köpenhamn.
Under besöket i Köpenhamn höll Victoria ett känslosamt tal om relationen med vårt västra grannland.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har ett digert program i Danmark. De tillbringar i stort sett all tid tillsammans med kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsessan Victoria är på besök i Danmark tillsammans med prins Daniel. Under tisdagen höll hon ett känslosamt tal om relationen med grannlandet. 

– Danmark och Sverige är inte bara grannar. Vi är familj, sa kronprinsessan. 

Några timmar senare hyllade hon grannlandet på ett helt annat sätt.

Under tre dagar umgås kronprinsessan Victoria och prins Daniel med danska kronprinsen Frederik och kronprinsessan Mary. 

De använder dagarna till att göra intressanta studiebesök och träffar näringslivstoppar. På kvällarna äter de goda middagar och träffar ännu fler näringslivstoppar. 

Under tisdagen höll Victoria ett känslosamt tal om relationen med vårt västra grannland. På Dansk Industris toppmöte på DR:s konserthus lämnades scenen helt åt den svenska kronprinsessan.

Kronprinsessorna Victoria och Mary fick balansera på branta regnblöta trappor när de skulle besöka det svenska örlogsfartyget HMS Nyköping.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Kronprinsessan Mary och kronprinsessan Victoria har trevligt ihop under besöket i Danmark.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Victorias kärleksförklaring

Kronprinsessan Victoria uppmanade de svenska och danska höjdarna i publiken att fortsätta vara på tå – och att hjälpa varandra. 

– Om vi ska fortsätta leda utvecklingen, och vara kvar i fronten, då har vi inte råd att slå oss till ro. För då kommer någon annan snart att köra om oss. Som relativt små länder behöver vi i stället växla upp. Och ta alla chanser att vässa oss genom samarbete. Tillsammans kan vi inspirera andra länder.

Och sen kom en fin kärleksförklaring. 

– Danmark och Sverige är inte bara grannar. Vi är familj. Precis som i alla familjer finns det ett mått av konkurrens oss emellan. Och så ska det vara! Vi sporrar varandra. Vi lär av varandra. Men framför allt är vi starka tillsammans.

Talet drog ner stora applåder från publiken. 

Under tisdagskvällen bar kronprinsessan Victoria en klänning från den danska stjärndesignern. Malene Birger.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Svenska ambassadören Fredrik Jörgensen (till höger) och hans fru Marianne Jörgensen (längst till vänster) fick kungligt sällskap under tisdagskvällens middag.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Dansk stjärndesigner

Några timmar senare besökte delegationen först det svenska örlogsfartyget HMS Nyköping innan det var dags för en ståtlig middag hos den svenska ambassadören Fredrik Jörgensen och hans fru Marianne Jörgensen. 

Där hyllade återigen kronprinsessan Victoria Danmark – fast på ett annat sätt.  

Kronprinsessan valde att ha på sig en klänning från den danska stjärndesignern Malene Birger, en vacker beige kreation med gulddetaljer. Men också en riktig dyrgrip, klänningen kostar 7 999 kronor. 

Under onsdagen fortsätter besöket med flera programpunkter. Victoria och Daniel ska besöka Svensk-danskt Business Forum, en innovation- och start up-mässa samt Amager Bakke, ett kraftverk som har förvandlats till en skidbacke. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!