Victoria och Daniel flyttar till lyxvilla

Huset ligger nära Kalmar sund och bara 300 meter från kungens badhus. (Kartan är en skärmbild från Google Maps)

BORGHOLM. Nu är äntligen Victoria och Daniels drömvilla på Solliden färdig. I sommar gör de sig hemmastadda i det nya boendet och för lilla Estelle väntar bad, lek och en alldeles egen ponny.

– De är oerhört glada för det nya huset och i förra veckan hade de en inflyttningsfest berättar Lisbeth Lennartsson, Kommunstyrelsens ordförande i Borgholm, för Kvällsposten.

Solliden på Öland har varit kronprinsessan Victorias sommarparadis sedan barnsben. Men i år är det en extra speciell sommar, eftersom Victoria och Daniel och lilla Estelle har fått klartecken att flytta in i sitt alldeles egna sommarhus på Solliden. Enligt beslut från Samhällsbyggnadsnämnden i Borgholm stod huset slutbesiktigat och färdigt för inflytt 27 juni i år. Sommarhuset, som ligger vackert beläget i ett naturskönt område, avskilt bland träddungar och omgivet av betesmarker och ängar, är en enplansvilla på cirka 300 kvadratmeter till ytan. Även bygglov för carport har beviljats och intill huset ska det finnas en 42 kvadratmeter stor pool. Huset är helt byggt i naturmaterial och är ganska lågmält i stilen, förklarar Sollidens slottsfogde Leo Eriksson, som beskriver det som en rätt så ordinär villa för en barnfamilj.

Lisbeth Lennartsson (C), Kommunstyrelsens ordförande i Borgholm berättar för Kvällsposten att kronprinsessan och Daniel Westling är väldigt glada för det nya huset.

– De är oerhört nöjda med arbetet som utförts av de öländska hantverkarna och bjöd i förra veckan in allihop på en inflyttningsfest för att visa sin uppskattning, säger Lisbeth Lennartson.

Huset är omyckt

Hon talade även med drottning Silvia vid invigningen av Sollidenutställningen, som intygade att huset är mycket omtyckt.

– Drottningen sa att det blev ljust och fint och att de är väldigt nöjda med byggnationen. Vi är så glada för att Daniel och Victoria har fått en oas på Öland dit de kan komma året runt, fortsätter Lisbeth Lennartsson.

Än så länge finns det förstås en hel del kvar att göra i form av anslutningsvägar, förrådsbyggen och trädgårdsarbete – och att inreda huset förstås.

– De kommer inte ta hjälp av någon inredningsarkitekt, utan kronprinsessan Victoria och Daniel är jätteduktiga på det där själva, och kolossalt intresserade av inredning, förklarar Leo Eriksson för Kvällsposten.

Borgholms kommun gav klartecken för en avvikelse från strandskyddet, vilket betyder att huset ligger bara några hundra meter från stranden. Vilket passar perfekt för lilla Estelle, tror överhovmästarinnan Alice Trolle Wachtmeister, som är nära vän till familjen och också en av de första som fick träffa Estelle som nyfödd. Hon har tillbringat många somrar på Solliden och tror att Estelle, som har hunnit bli 1,5 år, kommer att ha det underbart på Öland.

– Barn är ju barn och älskar att sitta på stranden och göra sandkakor. Nu har ju Victoria och Daniel ett eget sommarhus, så deras tanke är väl att bo in sig i det nya huset, säger Alice Trolle Wachtmeister till Kvällsposten.

Hon beskriver Solliden som väldigt barnvänligt med sina bilfria ytor och minns hur kungabarnen som små lekte i parken och hade nära till strandbad och kunde plocka bär. Nu är det alltså prinsessan Estelles tur att få tulta runt på gräset och plaska i strandbrynet.

Alla gillar att leka i vattnet

– Jag hoppas att det blir en vanlig sommar, som för vilken svensk liten unge som helst som gillar att leka i vattnet och sparka på en boll. Och så önskar jag att det blir lite varmt och skönt och soligt, och att båda föräldrarna kan tillbringa tid tillsammans med sin dotter och koppla av, säger hovmästarinnan Alice Trolle Wachtmeister till Kvällsposten.

Kay Wiestål, vän till kungafamiljen och sen många år tillbaka ansvarig för arrangemangen under Victoriadagen, framhåller att ölänningarna är oerhört måna om att låta kungligheterna få vara i fred under sitt årliga sommarfirande.

– Det fina med Kronprinsessan och Daniel Westling, och hela kungafamiljen är att de alltid har varit skyddade på Öland, de kan röra sig varsomhelst. För någon vecka sedan åkte de och köpte cyklar och en hjälm. Och så har Estelle har fått en ponnyhäst, avslöjar Kay Wiestål för Kvällsposten.

Ponnyn som har ölandshäst-inslag, är en ettårspresent till Estelle från Birger Ramnebrink som är ordförande i Ölandshästen såväl som i Ölands ryttarförening.

– Det är en liten palominofärgad ponny, det vill säga ljusgul med vit man och svans. Hon heter Gullvida och är så söt, som en gräddbakelse, avslöjar Birger Ramnebrink.

Tanken bakom presenten är att Estelle, precis som hennes mamma och moster Madeleine ska få möjlighet att ägna sig åt ridsport under somrarna på Öland.

– I princip alla i kungafamiljen, förutom Silvia, är ju häst- och ridintresserade, både Madeleine och kronprinsessan Victoria har ridit på Solliden. Det känns kul att hålla liv i traditionen, tillägger Birger Ramnebrink.

Hästen levereras till helgen

Hovmarskalken har besökt stallet och bekantat sig med ponnyn.

– Hon föll dem i smaken, så jag ska leverera hästen i helgen. Jag vet inte om Estelle är där då, men man kan ju hoppas, säger Birger Ramnebrink.

En som också håller tummarna på att få träffa Estelle är Kay Wiestål, som är mitt uppe i förberedelserna för Victoriadagen. Hittills är det till hans stora glädje bekräftat att hela kungafamiljen kommer att närvara under festligheterna 14 juli, inklusive Chris O'Neill, däremot är det inte klart huruvida prins Carl Philips flickvän Sofia Hellqvist, det är fortfarande en etikettfråga.

– Vi hoppas ju på ett litet charmtroll också. Vi tycker så mycket om lilla prinsessan Estelle, det vore roligt om hon kommer. Hon verkar vara en väldigt kul tjej, säger Kay Wiestål.

Från hovets sida kan man inte ge något besked gällande Estelles eventuella närvaro under Victoriadagen.

– Det där får hennes föräldrar bestämma och det planeras inte på förhand, utan hon är med om det passar, säger hovets informationschef Bertil Ternert.

Kay Wiestål håller tummarna och hoppas att lilla prinsessan ska uppskatta årets 35:e upplaga av Victoriadagen som han anser ha det förnämsta artistuppbådet någonsin, med namn som Tommy Körberg, Robin Stjernberg, Eurovision song contest-vinnaren Emmelie de Forest, Zara Larsson och Darin.

Estelle stjäl showen

– Vi får hoppas Estelle har någon speciell idol, det vore ju kul, säger Kay Wiestål.

Än dröjer det nog några år innan Estelle avslöjar vem favoritartisten är. Men så länge kan vi konstatera att 1,5 år gamla prinsessan Estelle redan har en egen, stor fanskara – och risken finns att den lilla prinsessan, precis som under moster Madeleines bröllop, stjäl showen.

Victoria och Daniels sommarhus

Platsen för bostadsbyggnaden var tidigare åkermark. Huset är väl dolt för allmänheten och ligger avskilt bland träddungar. För att inte störa utsikten i det natursköna området är huset byggt i ett plan utan vind.

Själva huset beskrivs som en lågmäld villa i naturmaterial, cirka 300 kvadratmeter stor. På tomten ska det också finnas en carport för familjens bilar, förråd och en 42 kvadratmeter stor pool.

Borgholms har gett klartecken för en avvikelse från strandskyddet, vilket betyder att huset ligger bara några hundra meter från stranden.

Enligt beslut från Samhällsbyggnadsnämnden i Borgholm stod huset slutbesiktigat och färdigt för inflytt 27 juni i år.

Gåvan till Estelle – en egen ponny!

Gullvida är namnet på den 3-åriga ponnyn som Estelle fått i födelsedagspresent från Birger Ramnebrink, ordförande i föreningen Ölandshästen.

Det är en liten palominofärgad ponny, som har samma storlek som en kungshäst och är en minivariant av ölandshäst. Hon mäter endast 1.05 meter i mankhöjd.

– Gullvida är en häst som Estelle ska få växa upp med, säger Birger Ramnebrink.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!