Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Victoria, 29, om hatvågen på nätet: ”Jag är jätteorolig”

Victoria Raouf Har hängdes ut på internet. Sedan dess har hon mottagit flera hot. Foto: Privat

I samband med ett torgmöte i Karlskrona för Alternativ för Sverige stal en person en Prideflagga. 

Då valde Victoria Raouf att försöka ta tillbaka den.

Men hon fastnade på partiets kamera och har därefter fått massvis hat och hot.

– Jag har fått polisanmäla våldtäktshot, säger hon. 

Det var inför valet i höstas som Alternativ för Sverige samlade sympatisörer i Karlskrona. Victoria Raouf var på plats med flera andra för att demonstrera mot Alternativ för Sverige.

Vad hon inte visste då var att det skulle bli början på en digital hatvåg, vilket Blekinge Läns Tidning var först att rapportera om.  

Hon reagerade när en av AFS-männen tog en flagga från en motdemonstrant och gick då till personen för att be om att få tillbaka flaggan. Men tumult uppstod. 

– De tar alltid med sig kameror till sina möten och zoomar in på personer som ser ut att ha utländsk bakgrund. Vid ett tillfälle ställde sig kameramannen och filmade när folk flockades runt partimedlemmarna och då gick jag fram till kameramannen och slog till kameran, säger Victoria Raouf.

Victoria Raouf lyftes bort av polis, och hon har inga invändningar mot hur polisen agerade.

Att Victoria Raouf slog ut med armen mot kameran provocerade flera av Alternativ för Sveriges sympatisörer. Hennes namn och personuppgifter hängdes ut på Flashback och efter det har flera privatpersoner skickat hatfulla meddelanden till henne. 

– När jag såg att jag blivit uthängd på Flashback fick jag lite panik. Man kan kontakta Flashback och be dem ta bort det, men det kommer de aldrig göra. Tråden är låst men de tar aldrig bort inlägg så jag vet att mitt namn aldrig kommer försvinna därifrån, säger hon.

Möter dömande blickar varje dag 

Men det är inte bara över internet och genom sin mobiltelefon som Victoria Raouf möter en skeptisk och dömande omgivning. Hon gifte sig med en man från Irak år 2010, och berättar att hon ständigt möter ilskna blickar från okända män när hon rör sig utomhus i Karlskrona. 

– De stirrar först på mig uppifrån och ner. Sedan blänger de på min man och vårt barn. Sedan tillbaka på mig igen och då ger de mig en blick som får en att undra om blickar kan döda, säger Victoria Raouf.

Victoria upplever att klimatet i Sverige blir allt tuffare och hon berättar att hon möter fler blickar och får mer hatfulla kommentarer i dag än när hon gifte sig med sin man för nio år sedan. 

Har gjort flera polisanmälningar

Victoria Raouf läser upp några av de sms och andra meddelanden som hon fått skickade till sig. Många innehåller sexuella hot: flera personer hotar med att våldta henne eller önskar att någon annan ska göra det.

Andra ifrågasätter hennes förhållande. 

I ett sms skriver en person att Sverige ”behöver en ny Hitler”.

– Anledningen till att jag tar den här fajten är för att jag vill att mitt barn ska växa upp i ett tryggt Sverige där man inte gör skillnad på folk. Jag undrar ibland vad för plats mitt barn ska växa upp i. Han är halv irakier och halv svensk. Det här kommer ju drabba min son, säger Victoria uppgivet.

Ett av många meddelanden som Victoria Raouf har fått ta emot sedan hon hängdes ut på internet.

Den 7 februari i år fick Victoria Raouf ett ovälkommet brev hem till sig. Det innehöll flera klistermärken från nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen. 

– Först blir jag uthängd på Flashback och Youtube. Sedan får jag sms. Sedan får jag post. Vad blir då nästa grej?

Kvällsposten har varit i kontakt med Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand. I ett sms skriver han att AFS livesänder alla sina torgmöten, att man inte har något att göra med några hot och att man inte vill förknippas med sådana hot.