Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victor, 3, är kungen bland 1 417 kaniner

VICTOR, 3, MÄSSANS KUNG. Den treåriga angorakaninen lever familjeliv i tv-soffan och är mässans stora publikfavorit bland Sveriges över tusen finaste kaniner. Men frågan är vad som är fram eller bak på denna lurviga skönhet. Foto: Tomas Leprince
Allt fler väljer därför att ta fram sina egna livsmedel och i det sammanhanget kommer även kaninköttet in i bilden, säger en av mässans ansvariga, Martin Härle.Foto: Tomas Leprince
Kompisarna Mira Thiel och Matilda Olsson, båda 11, från Lund är på jakt efter var sin kanin bland 1 417 kaniner på den stora utställningen i Helsingborg.Foto: Tomas Leprince
Märta Hasselgren-Axelsson, 17, från Göteborg kämpar med sin treåriga kanin Musse för att komma hört upp i resultatlistan på kaninhopptävlingen.Foto: Tomas Leprince
1 417 kaniner från hela Sverige möts i ädel kamp i Helsingborg. Foto: Tomas Leprince
Det går att köpa mat från kanin på utställningen också. Kilopriset är 179 kronor för färsk kanin.Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas Leprince
<p>"Best in show"-kaninen Uffe som ägs av Markus Hagström i Romelanda norr om Göteborg.</p>Foto: Martin Härle
Sveriges finaste kanin alltså! Grattis Uffe!Foto: Martin Härle
1 / 10

Victor, 3, är charmtrollet nummer ett när 1 417 kaniner möts i Helsingborg.

Matte Lena Falk från Trelleborg förstår uppmärksamheten.

– Han vet att han är snygg och gör ofta till sig framför fotografen, säger hon.

Kaniner, kaniner, överallt kaniner. Så ungefär ser det ut när SM för raskaniner arrangeras i Helsingborg Arena. Deltagare ända från Norrbotten har sträckkört 150 mil till Skåne för att visa upp sina gunstlingar på catwalken.

På andra sidan väggen pågår samtidigt något av en matmässa där lokala leverantörer bland annat bjuder på smakprov från olika korvar gjorda av kaninkött.

En del av besökarna tycker det är smaklöst.

Gillar kaninkött

Men Martin Härle i arrangerande Helsingborgs kaninförening låter oss förstå att kaniner både är en hobby och lantbruksdjur.

– Vi är inne i en självförsörjningstrend där du är noga med vad du äter. Allt fler väljer därför att ta fram sina egna livsmedel och i det sammanhanget kommer även kaninköttet in i bilden.

Det är dock inte så att vi först har kaninerna som våra keldjur och sedan lägger dem i stekpannan.

– Det är antingen eller som gäller, säger Martin Härle.

Mässan är både en skönhetstävling för Sveriges finaste hobbykaniner och ett svenskt mästerskap i kaninhoppning. Men det är också en bedömning av de finaste exemplaren i en besättning på kanske hundratals lantbruksdjur som en privatperson har. Besökarna är både rutinerade vuxna och entusiastiska barn.

Mässans kung

Victor, 3, är otvivelaktigt mässans kung.

Han huserar precis innanför entrén till höger och besökarna faller pladask över utseendet.

Vad som är fram eller bak på denna angorakanin av bästa kvalité är dock svårt att se vid en första anblick. Först efter en liten stund tittar två små pigga ögon fram ur pälsen.

– Victor är min kelkompis, han ligger i tv-soffan och håller mig sällskap hela tiden, säger matte Lena Falk från Trelleborg.

Hon har sammanlagt tre vita angorakaniner i burar hemma i vardagsrummet. Victor är den som åker gräddfil och lever Svensson-liv med morötter och salta kex framför Skavlans tv-show.

Kissar i buren

Rumsrenheten är inga problem.

– Han går in i buren och kissar när han behöver, säger Lena och drar fingrarna genom pälsen.

Victor behöver klippas var tredje månad. Resten sköter han själv.

– Kaniner är otroligt renliga. Det är en fröjd att se hur de sköter sin personliga hygien, säger Lena.

På utställningen visar hon upp en annan sida av att ha kaniner. Victor och hans kompisar producerar tillräckligt med ull så det blir till både varma sjalar och sköna koftor.

En bit därifrån möter vi kompisarna Mira Thiel, 11, och Matilda Olsson, 11. Båda har en tom bur i handen och har siktet på att köpa hem var sin kompis från utställningen.

– Vi går runt och tittar och måste snart bestämma oss. Vi vill ha ett par som inte är så stora, de små är sötast, säger de.