Strax innan jul sätter sig Vian Delsoz från Hässleholm i Skåne på ett flyg till Kabul. Till skillnad från de som utvisats till Aghanistan från Sverige sätter hon sig på flyget frivilligt – för att träffa personer som tidigare bott i Sverige.
Med sig har hon kläder, gåvor, viktiga papper och sådant som personerna hon ska träffa glömt i migrationsverkets förvar.
– Just nu är jag en fixare. Flänger runt lite överallt för att hämta sådant folk behöver att jag tar med mig. Genom flera olika Facebookgrupper har vi hjälpts åt att samla ihop allt från pengar till att köpa grejer, berättar hon veckan innan avfärd.

1 310 lämnat Sverige i år
Hittills i år har 1 310 personer med afghanskt medborgarskap fått avslag på asylansökan och lämnat Sverige självmant.
265 har återvänt till Afghanistan som destinationsland. Var de andra tagit vägen förs inte statistik över.
Källa: Migrationsverkets statistik 18 december 2018.
Varit god man och fosterfamilj
Vian Delsoz har varit god man till två unga män som flytt till Sverige och hon har agerat fosterfamilj åt en tredje. Det senaste året har de alla utvisats till Afghanistans huvudstad Kabul.
Enligt Vian Delsoz, är de kvar i Kabul, men ingen har en fast tillvaro.
– Den ena bygger hus, den andra försöker bo på hotell och den tredje flänger runt hos vänner. Jag vill åka dit och se hur de mår, säger hon.

LÄS MER: Utvisningar mörkas – för Migrationsverket
Det är tredje gången Vian Delsoz gör resan till Kabul. Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet sedan 2006 svenskar från att resa till Afghanistan.
Hur är det att göra en sådan här resa?
– Det är väldigt givande men otroligt känslomässigt såklart. Man känner sig maktlös och det känns så overkligt, att åka till Afghanistan hade jag aldrig tänkt mig innan. Men jag åker dit för att besöka min familj.
– Det är ett farligt land, men för mig är det värt det. Och att åka dit i två veckor, ha pengar och veta att man ska hem är ju ingenting jämfört med hur det är för de som bor där.
UNHCR mot utvisningarna – Migrationsverket håller inte med
Den 30 augusti i år kom FN:s flyktingorgan UNHCR med nya riktlinjer om att Kabul inte är ett ”rimligt flyktingalternativ”.
Migrationsverket delar inte den bedömningen utan konstaterar bland annat att ”risken för att drabbas av dödligt våld eller skadas har minskat något i provinsen”.
Källor: UNHCR, Migrationsverket
Vill visa hur de unga lever
Förutom att umgås med dem hon känner från Sverige och lärt känna i Kabul ska hon även spela in en dokumentärfilm, där vardagen ska vara huvudinnehållet. Hon vill visa hur de letar efter mat, jobb och möjligheter att försörja sig.
– Vi vill uppmärksamma vardagen för de unga. Folk förstår inte att ett krig inte bara handlar om bomber som flyger överallt. Folk jämför Afghanistan med Syrien men det är inte samma sak.
Hon åker ner tillsammans med kvinna hon känner som också engagerar sig för asylsökande i Sverige – och med en tredje kvinna som hon aldrig träffat men som hörde av sig via Facebook.
– Det verkar som folk tror att så fort de kommer till Afghanistan så står det folk, familjer, och tar emot dem med öppna armar. Men många har inte familjer. Andra är flyktingar som bott i Iran tills de flydde till Sverige – sedan skickas de till Afghanistan där de nästan aldrig varit.

På plats har de ett filmteam. Vad dokumentären ska resultera i eller visas vet de inte ännu, men Vian hoppas att Sverige ska sluta utvisa personer till Afghanistan helt.
– Syftet är såklart att få stopp på utvisningarna och att unga ska få ett drägligt liv. Det är inte säkert för någon att vistas i ett land där det kan ske attentat närsomhelt var som helst, säger Vian Delsoz.

”Många i Sverige blir förstörda också”
Flera andra som haft eller har utvisningshotade personer hos sig har hört av sig till Vian eller skriver i forumen att de vill ta sig till dem. Någonting som pekar på hur såren blir kvar även i Sverige, menar hon.
– Det är många i Sverige som blir förstörda också, och kommer behöva leva med sina trauman när barnen som bott hos dem och blivit en del av dem kastas ut.
LÄS MER: PREMIUM: Afghanska kvinnor visar vad män gör med deras kroppar