Klockan 16 på söndagseftermiddagen gick tidsfristen ut för de boende på migrantlägret vid Sorgenfri i Malmö att avlägsna sig från platsen.
Men trots att fristen gått ut fanns de flesta fortfarande kvar på ödetomten som ligger vid Industrigatan i centrala Malmö.
I Expressens och Kvällspostens tv-sändning från platsen kallar ledarskribenten Csaba Bene Perlenberg situationen för "absurd".
– Det är en ohållbar situation, framför allt för människorna som bor här inne under ganska vidriga omständigheter, säger Perlenberg.
– Det här är mänsklig misär.
"Känns olustigt"
Ett stort antal människor har samlats vid lägret under söndagseftermiddagen och det är livligt vid platsen, utan att vara hotfullt eller aggressivt.
Av människorna som är på platsen finns många som stöttar de boende, men också många som verkar vara på plats för att titta.
– Att bara titta på det som ett skådespel, det tycker jag känns olustigt, säger Elisabeth Hellman (V).
Miljönämnden i Malmö fattade beslutet tidigare i veckan, och i fredags spikade länsstyrelsen att migranterna som slagit läger vid Sorgenfri i Malmö ska avhysas.
"Borde tagit ansvar"
Vänsterpartisten Elisabeth Hellman är ledamot i miljönämnden. Hon var inte enig med nämnden och var gäst i Expressen och Kvällspostens tv-sändning från migrantlägret.
– Det är ovärdigt för människor att bo så hä, men att bara hänvisa till miljölagstiftning utan att hänvisa människorna till annan plats... Det är inhumant och sänder budskapet att inför en pressad situation är vi inte lika inför lagen, säger Elisabeth Hellman.
Hon tycker att Malmö stad "skjuter miljönämnden framför sig" i avseendet att beslutet om avhysning nu tagits.
– Det är inte bara miljönämndens ansvar. Staden kan inte bara skjuta miljönämnden framför sig, och gömma sig bakom den. Staden har vetat detta under lång tid och borde ha tagit ett ansvar, precis som Sverige borde ha gjort, säger Elisabeth Hellman.
"Har gjort försök"
Miljönämnden har tidigare fattat två beslut om ödetomten i centrala Malmö där hemlösa bott under flera år. Under det senaste året har antalet boende ökat och det handlar framför allt om EU-migranter. Därför har fastighetsägaren ålagts att städa upp och att se till att folk flyttar. Detta har inte skett.
– Fastighetsägaren har gjort försök, men inte kommit till. Det är därför det är som det är i dag. Och nu gör vi det, säger miljönämndens ordförande Carina Svensson (S).
Miljöförvaltningen ska städa tomten och avhysa de som bor där – sedan får tomtägaren betala 75 procent av vad insatsen kostar. Alla saker som de boende lämnar kvar får kommunens tjänstemän slänga eller skrota, även bilar och husvagnar.
"Har haft en dialog"
Centrum för sociala rättigheter, en förening av jurister och studenter, har överklagat beslutet. De menar bland annat att man måste ta hänsyn till att det finns minderåriga i lägret. Men Carina Svensson anser inte att det påverkar det här beslutet.
– Om det finns, eller har funnits, minderårig där gäller socialtjänstlagen. De barnen, eller familjerna, erbjuds hjälp, oavsett, säger Carina Svensson.
Miljönämnden har också fått kritik för att man tar till en alltför drastisk metod, i stället för att städa upp tomten stegivs och ha en dialog med folk som bor där.
– Vi har haft en dialog. Man har pratat med dem som bor på tomten och även organisationer som engagerat sig. De har satt dit containrar och toaletter, men någon måste sköta om det. Och det kan inte kommunen göra, säger Carina Svensson.