”Vi ska ta de kriminellas klockor, jackor och mobiler”

Danmarks statsminister Mette Frederiksen tar till storsläggan och hotar landets kriminella med en ny lag och snabba straff om de inte följer reglerna.

– Straffet ska vara tydligt, konsekvent och märkbart. Polisen ska kunna ta dyra jackor, klockor och mobiltelefoner meddetsamma, sa hon i ett tal på tisdagen.

Det var när Mette Frederiksen, S, höll det traditionella talet i samband med folketingets öppnande som hon lyfte frågan om kriminaliteten – särskilt i så kallat ”utsatta områden”.

Mette Frederiksen hotar Danmarks kriminella unga män med snabba och kännbara straff i en ny lag.
Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT
Kronprinsessan Mary, kronprins Frederik och drottning Margrethe följde talet från folketingets läktare, som traditionen bjuder.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

– Hur vi förvaltar våra liv är i grund och botten vårt eget ansvar, sa hon i sitt tal.

– Utan att generalisera eller skära alla över en kam så måste vi hålla oss till fakta, till rå statistik. Var femte ung man med icke-västlig bakgrund som föddes 1997 hade brutit mot strafflagen innan han fyllde 21. Var femte.

Fördömde unga män

Statsministern fördömde de unga män som ”stjäl andras frihet” och lämnar ”ett långt spår av otrygghet” efter sig.

– Ingen ska vara rädd för att gå ut på gatan i Danmark. Ni får inte lov att ta vår frihet.

Hon riktade särskilt in sig på behandlingen av flickor i de utsatta bostadsområdena.

– Detta har pågått i alltför många år. Flickor som kallas nedsättande saker bara för att de är danska. Eller flickor som utsätts för social kontroll för att de har blivit alltför danska.

Mette Frederiksen sa att sådant uppförande och sådan mentalitet inte ska accepteras. I vissa områden svarar en procent av de boende för 50 procent av brottsligheten.

Omedelbara straff

En ny lag ska nu ge polisen rätt att förbjuda folk att vistas på en speciell plats under en begränsad tid.

– Det kan vara på en parkeringsplats i bostadsområdet eller på en pendeltågsstation där de här pojkarna och unga männen samlas och skapar otrygghet, sa hon i sitt tal.

De som inte följer förbudet ska drabbas av omedelbara straff.

– Första gången böter på 10 000 kronor. Har man en skuld till det allmänna blir det kontant avräkning. Då ska polisen kunna ta dyra jackor, klockor och mobiltelefoner meddetsamma.

– Andra gången talar vi om 30 dagars fängelse. Vi ger polisen mer muskler. Samtidigt ger vi bråkmakarna och deras föräldrar ett besked som inte kan missförstås.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!