Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vi kan inte vara med barnen på stranden"

Laholms kommun har ansökt om att flytta skylten, eftersom aktiviteterna på stranden väl nära en camping och en förskola.
Stranden i Mellbystrand.
Foto: Sevda Svensson
– Stranden lockar människor som inte har några hämningar alls, säger Malin Meekat Birgersson.
Foto: Privat
Mejlväxlingen mellan Jonas Bengtsson (bilden) och Elisabet Babic (M) blev startskottet på debatten om stranden i Mellbystrand.
Foto: Ulf Ryd
– Att tillåta sex på en del av stranden, när andra människor befinner sig där, är ingenting jag förespråkar, säger Elisabet Babic (M).
Foto: Peo Persson

Sedan en dryg vecka tillbaka har en debatt blossat upp rörande den omtalade stranden i Mellbystrand.

Kommunen har fått ta emot flera brev, och åsikterna om stranden går isär.

En av de som har valt att inte besöka stranden längre är Malin Meekat Birgersson, som har tröttnat på allt sex.

– Män smyger i närheten och förväntar sig att man bara är där för att ha sex, trots att barnen är med, säger hon.

Mellbystrand har länge varit känt för sitt nudistbad, som lockar många besökare till orten varje sommar.

Men under den senaste tiden har debatten kommit att handla om de människor som väljer att ta nakenheten ett steg längre vid sina strandbesök.

Det började med en mejlväxling mellan Laholms kommunstyrelses ordförande, Elisabet Babic (M) och Jonas Bengtsson, talesperson för nätverket "Sexuellt nyfikna". Där föreslog Bengtsson att man skulle dela in stranden i en vuxendel och en familjedel, något som Elisabet Babic var positiv till.

Sexuella inviter framför barnen

Detta var något som gav starka reaktioner, framför allt bland de boende i kommunen.

En av de som reagerade var Malin Meekat Birgersson. På sin blogg har hon skrivit en hel del om nudiststranden, som hon tidigare besökte varje sommar.

Det gör hon inte längre.

– Sedan Mellbystrand sattes på kartan i medierna för fem år sedan har jag inte varit där. Stranden har lockat människor som inte har några hämningar alls, de är bara där för att ha sex, säger hon.

Malin berättar att under när hon väl besökte tiden stranden senast lade hon märke till helt respektlösa människor som hade sex, mitt på stranden under dagtid.

– De slutar inte ens när barn är i närheten, ibland kommer de med sexuella inviter också. Det rör sig om en väldigt liten del av besökarna, men de syns så klart väldigt mycket med sitt beteende, säger hon.

Vill inte tillåta sexstrand

Malin reagerade starkt på den mejlväxling, mellan Jonas Birgersson och Elisabet Babic, som flera tidningar publicerade under förra veckan.

Förslaget, med en vuxendel och en familjedel, ger hon inte mycket för eftersom hon anser att det legitimerar ett respektlöst, och förargelseväckande beteende.

– Folk måste lära sig att dra gränser och visa respekt mot sin omgivning. Att folk har sex på stranden är väl en sak, det har man väl alltid haft. Men att ha det när stranden är befolkad, det är bara respektlöst.

Elisabet Babic (M) anser att uppmärksamheten som nu riktas mot Mellbystrand är kontraproduktiv, eftersom fler personer får upp ögonen för de aktiviteter som försiggår på stranden.

Hon känner även att hennes del i mejlväxlingen inte blev återgiven korrekt.

– Att dela in stranden i en vuxendel och en familjedel var jag svagt positiv till. Men att tillåta sex på en del av stranden, när andra människor befinner sig där, är ingenting jag förespråkar. Det är mot lagen att ha sex offentligt, i så fall ska man gå undan, säger hon.

Vill flytta skylten

I stället menar Elisabet Babic att indelningen skulle syfta till att ge vuxna en möjlighet att prata på ett mer vuxet och sexuellt sätt på den ena delen, medan nakenbadande familjer skulle kunna hålla till på den andra delen.

Men först och främst är det en annan fråga i ämnet som ska tas upp av länsstyrelsen, som äger marken vid stranden

– Eftersom vi har fått rapporter om diverse sexuella aktiviteter så har vi skickat en förfrågan om att flytta skylten om nakenbadet en bit norrut. Detta gör vi för att den närliggande campingen och förskolan inte ska drabbas. Folk som gillar nakenbad ska dock få ha kvar sin strand, det är viktigt, säger hon.

Elisabet Babic berättar att hon inte vill att Mellbystrand ska bli känt för en strand dit folk åker för att ha sex. Hon tror heller inte att det är något som ortens invånare uppskattar.

Stolt över stranden

Där får hon medhåll av Malin Meekat Birgersson, som menar att man inte längre kan säga att man är från Mellbystrand, utan att få följdfrågan om man är så kallade swingers.

Hon berättar också att hon vanligtvis älskar att bada naken, men att hon nu lämnar Mellbystrand under somrarna.

– Vi har spenderat sommaren på en naturistcamping i Skåne. Men den långa, fina stranden som finns här hemma är ju unik, och det är något vi är stolta över. Därför är det förskräckligt att man inte kan gå dit med barnen, på grund av andra människors beteenden.

Får man ha sex på allmän plats?

Egentligen inte. Det kan bli fråga om förargelseväckande beteende eller sexuellt ofredande, förutsatt att personerna som har sex bli påkomna av någon annan, som i sin tur tar anstöt eller blir förargad över handlingen.

Med allmän plats menar man en plats som är upplåten till eller besöks av allmänheten. Pratar man om offentlig plats kan det även innefatta enskilda platser, såsom trädgårdar eller balkonger.

Det som avgör de allra flesta fallen är dock om någon tar anstöt eller inte, samt vilket uppsåt som finns med den sexuella handlingen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!