Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi har gjort mer än någon annan regering”

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att den nuvarande regeringen gjort mer än någon tidigare för att slå tillbaka mot det allvarliga våldet.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Den nuvarande regeringen har gjort ”mer än någon annan” för att stoppa det grova allvarliga våldet.

Det hävdar justitieminister Morgan Johansson (S) i en intervju med Sveriges Radio.

– Det vi upplever är ett resultat av misstag som har gjorts under lång tid, säger han till radion.

Skjutningar, sprängningar och grova våldsbrott.

Dessutom tre detonationer inom loppet av ett enda dygn i Malmö.

Den senaste tiden har det grova våldet trappats upp och rikspolisen har svarat genom att bland annat utlysa en nationell särskild händelse.

Under veckan har våldet även nått en politisk nivå och under måndagen meddelade flera oppositionspartier att de tänker väcka en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S).

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna står bakom misstroendeförklaringen. 

– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern, han är ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige och den är helt ohållbar. Antingen gör en minister sitt jobb eller så tar man konsekvenserna och avgår, säger moderaternas partiledare Ulf Kristersson. 

”Har gjort mer – än någon anann”

Men Morgan Johansson själv skakar av sig kritiken i en intervju med Sveriges Radio och menar bland annat att det allvarliga våldet beror på ”misstag som gjorts under längre tid” och att den ”fasta etablerade” kriminaliteten växte fram redan på 90-talet.

Han säger även att den nuvarande regeringen har gjort mer än någon annan för att försöka motverka det grova våldet.

– Det är många regeringar och andra beslutsfattare som helt enkelt får vara beredda att ta på sig ansvaret för den utvecklingen, säger Morgan Johansson till Sveriges Radio.

– Jag ska väl säga att under de åren jag har haft ansvar för detta vill jag nog påstå att vi har gjort mer än någon annan regering för att möta den här typen av våld.