Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi har gjort fel – har brustit i vår kontroll”

Christer Olofsson, chef för kultur och utbildningsförvaltningen i Ystad. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Inget av de fem barnen har någonsin gått i skolan. Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP
Delar av familjen tros fortfarande vara instängda i bostaden.Foto: Fritz Schibli
Skolinspektionen inleder en granskning av kommunens agerande.Foto: Fritz Schibli
Göran Göransson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, KDFoto: Fritz Schibli

Bostadshuset i Ystads kommun ser igenbommat ut.

Men bakom de fördragna gardinerna och höga plankväggarna tros fortfarande delar av familjen bo kvar.

– De här personerna tycks ha gått helt under radarn och det är förvånande, säger Christer Olofsson, chef för kultur och utbildningsförvaltningen i Ystad. 

Efter Sydsvenskans avslöjande att en familj i Ystads kommun hållit sina fem barn avskilda från omvärlden under hela sin uppväxt har frågorna om hur det kunnat ske hopat sig hos många.

– Det är surt och vi får stå vårt kast. Vi har gjort fel och kan bara hoppas att det inte sker igen, säger Christer Olofsson, chef för kultur och utbildningsförvaltningen i Ystads kommun.

Under måndagen kom beskedet att Skolinspektionen tänker inleda en granskning om kommunen gjort det som krävs för att säkra rätten till utbildning.

Samtidigt vilar frågorna fortfarande tunga över familjens avstyckade gårdsfastighet utanför Ystad.

Ingen kontakt

Enligt flera grannar har fembarnsfamiljen bott i huset i cirka 15 års tid. Men de har levt avskärmade och ingen av grannarna har haft någon bra kontakt med familjen.

– Jag har i princip aldrig sett dem, säger en av de närmaste grannarna.

Uppgifter gör gällande att barnen i praktiken hållits inspärrade på fastigheten. Insynsskyddet har gjorts totalt med tjocka träväggar som förbinder den trelängade gården. 

På andra ställen ut mot ett åkerfält helt utom insyn har det satts upp ett tre meter högt nätstaket. Flera fönster är igenmurade och logportar ser ut att effektivt ha spärrats med stöttor utifrån så ingen ska kunna ta sig därifrån.

Det var här Ystads skolchef i augusti förra året på eget bevåg gjorde en kontroll - och chockades av synen av det till synes igenbommade huset.

Vid det tillfället hade dock socialtjänsten redan inlett en utredning om familjen. En tid senare tvångsomhändertogs fyra av de fem barnen. Omhändertagandet prövas i domstol var sjätte månad. Det femte barnet, en i dag 19-årig son, bedömdes som vuxen och är än i dag skriven på fastigheten.

Har brustit

Christer Olofsson bekräftar att inget av barnen gått i skolan under sin uppväxt.

Uppgifter finns att de blivit så traumatiserade att de inte kan knyta skorna eller skala en banan. Barnen uppges inte ens kunna prata sitt eget modersmål.

Hur kunde detta ske?

– Ja, det är något vi själva frågat oss. Men vi har helt klart brustit i vår kontroll. Vi har noterat föräldrarnas uppgifter att barnen haft sin skolgång på annan plats, men vi har inte kontrollerat uppgifterna. 

Olofsson säger att kommunen varit väldigt godtrogen. Men också att mamman varit väldigt manipulativ.

– Vi kunde inte i vår vildaste fantasi tro att man inte gett barnen den skolgång de var i behov av, säger han.

Finns det i dag några kända uppgifter varför man höll barnen hemma från skolan?

– Nej, jag har inga sådana sådana uppgifter.

Göran Göransson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, KD, är självkritisk:

– Jag bor inte långt från familjen och hörde ofta rykten. Men på den tiden hade jag en annan roll i kommunen och jag utgick från att det fanns professionella medarbetare som kollade uppgifterna. I dag ångrar jag bittert att jag inte lyfte frågan långt tidigare.