Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILMFoto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
 Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
Foto: TOMAS LEPRINCEFoto: TOMAS LEPRINCE
 Foto: TOMAS LEPRINCE

Polisen varnar: Gå inte ensam

Publicerad

Polisen vädjade i går om tips och iakttagelser om den misstänkta gruppvåldtäkten som inträffade på en lekplats i Sofielund under natten till lördagen.

Nu uppmanar polisen Malmöborna att vara försiktiga i mörka områden kvälls- och nattetid.

– Använt sunt förnuft, säger Anders Nilsson, gruppchef vid utredningar av brott i nära relationer i Malmö.

Under lördagen gick polisen ut och bad om tips angående den brutala misstänkta våldtäkt som inträffade i centrala Malmö under natten. 

En 17-årig flicka ska då ha våldtagits och misshandlats av flera unga män vid en lekplats vid Sofielund.

Överfallsvåldtäkten är den tredje i Malmö på kort tid. Polisens förhoppning är att de misstänkta våldtäktsmännen fastnat på någon övervakningskamera och att gärningsmannen filmats antingen före eller efter gruppvåldtäkten.

 

LÄS MER: Svårt bevisa gruppvåldtäkt – "Offren kämpar för sitt liv" 

 

"Det är sjukt obehagligt att detta sker. För egen del är jag inte orolig för jag har sedan tidigare anpassat mitt beteende med tanke på allt som sker och jag tänker mig för", säger Rebecca Olsson, 31, studerande MalmöFoto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

 

"Gå med andra eller ta taxi"

Våldtäkterna har skett när det varit mörkt och sent på natten.

– Det handlar om sunt förnuft. Vi varnar inte för att vistas ute men man ska tänka sig för och kanske inte gå ensam sent på natten utan istället gå med andra eller ta taxi, säger Anders Nilsson.

"Jag tänkte senast på det igår när jag gick av tåget, att det kan hända var som helst och vem som helst. Jag är mer uppmärksam på vem som jag har i min närhet men jag försöker att inte vara rädd", säger Maria Takasc, 51, butiksanställd, Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Än så länge är ingen gripen för någon av gruppvåldtäkterna.

– Vi tar in all information som är möjligt. Vi är intresserade av alla former av elektronisk övervakning och iakttagelser. Att ta del av den övervakning som finns är en självklarhet vid denna typ av allvarliga brott, säger Anders Nilsson.

Här söker poliser efter spår efter gärningsmännen som våldtog en kvinna den 16 december vid Södervärn i Malmö.Foto: Fritz Schibli

Polisen går bland annat i genom övervakningskameror i butiker och andra platser.

Misshandlen beskrivs som tortyrlik.

– Det är frågan om synnerligen grovt våld. Jag uppmanar alla som kan veta något att kontakta polisen så vi kan gripa gärningsmännen, berättade Andy Roberts, chef för polisområde Norr i Malmö, i går för Kvällsposten.

Polisen samlar nu in bevis i ärendet, en del av det är att kontrollera övervakningskameror i området.

 

LÄS MER: Gruppvåldtagna kvinnan utsatt för tortyrliknande misshandel 

 

"Jag är rädd, exempelvis cyklar jag till jobbet utan väska. Jag har bara id-handlingar med mig. Vad ska man göra? Jag blir rädd när jag möter killgäng på kvällarna. Jag är rädd angående min dotter, hon får inte gå ut ensam när det är mörkt och vi hämtar och lämnar alltid henne", säger Malva Olmedo, 51 år, undersköterska Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

 

"Jag tycker det är fruktansvärt att kvinnor inte ska kunna gå ut bara för att det är mörkt och att man då är oskyddad. Är det det samhället vi ska leva i nu? Att man som kvinna ska befinna sig inomhus när mörkret faller?  Tycker också att det är konstigt att ingen ser och hör när våldtäkterna händer. Det här är fruktansvärt - det här ännu råare våldet. Så många som brukar så mycket våld - vad är det som driver dem", säger Marie Johansson, 55 år, socionom Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Intensivt utredningsarbete

Ingen är gripen misstänkt för våldtäkten. Händelsen är den tredje liknande överfallsvåldtäkten i Malmö på drygt en månad. 

Under lördagskvällen befann sig polisen på platsen där den misstänkta våldtäkten inträffade för att samla in iaktagelser och tips från allmänheten.

– Vi har fått in många tips, några är bra och vi har många som nu arbetar med det här materialet, säger Kim Hild på polisens ledningscentral.

Enligt polisen har deras vädjan om tips fått gett resultat. Ett stort antal tips har inkommit till polisen och utredningsarbetet beskrivs som intensivt.

– Jag vill inte gå in på vad tipsen innehåller. Vi arbetar med det här nu. Och vi vill fortfarande att folk som kan veta något hör av sig, säger Kim Hild.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag