Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLFoto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

"Vi hade tre spänn när han var färdig”

Publicerad

Kassören förde över höga belopp från föreningen till sitt eget konto.

Först när föreningens bank slog larm stoppades mannens framfart – men då var kontot länsat.

– Vi hade tre spänn kvar när han var färdig, säger föreningens ordförande till Barometern.

I september för två år sedan slog banken larm till vägsamfällighetsföreningen i Emmaboda. Något såg mycket märkligt ut på föreningens konto. 

Kontot visade sig ha blivit länsat. En revisor gick igenom alla transaktioner från och till föreningens konto och kom fram till att föreningens manlige kassör förskingrat 221 000 kronor.

– Vi hade tre spänn kvar när han var färdig. Tre spänn och tre ören. Tre noll tre, säger föreningens ordförande till Barometern.

Kassören erkände direkt

Mannen erkände omedelbart att han förskingrat pengar från föreningen och lämnade sitt uppdrag. Men trots sitt erkännande höll mannen inte med revisorn om beloppet som han tagit från föreningen.

Saken anmäldes till polis för två år sedan och nu har mannen på ett strafföreläggande vilket innebär att han erkänner sig skyldig till brott.

Meningen är att mannen ska betala tillbaka pengarna. Det rör sig om sammanlagt 144 563 kronor plus åtta procents ränta vilket ger drygt 156 000 kronor, betydligt lägre än summan som föreningens revisor kom fram till.

– Det beror på att de första två åren av förskingring föll på preskriptionsgränsen. Det borde egentligen polisen ta på sig för de har ju tagit två år på sig att komma i gång med utredningen, säger vägsamfällighetsföreningens ordförande.

 

LÄS MER: Attack mot ambulanspersonal vid stora gängbråken

Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag