Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vi hade tre spänn när han var färdig”

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Kassören förde över höga belopp från föreningen till sitt eget konto.

Först när föreningens bank slog larm stoppades mannens framfart – men då var kontot länsat.

– Vi hade tre spänn kvar när han var färdig, säger föreningens ordförande till Barometern.

I september för två år sedan slog banken larm till vägsamfällighetsföreningen i Emmaboda. Något såg mycket märkligt ut på föreningens konto. 

Kontot visade sig ha blivit länsat. En revisor gick igenom alla transaktioner från och till föreningens konto och kom fram till att föreningens manlige kassör förskingrat 221 000 kronor.

– Vi hade tre spänn kvar när han var färdig. Tre spänn och tre ören. Tre noll tre, säger föreningens ordförande till Barometern.

Kassören erkände direkt

Mannen erkände omedelbart att han förskingrat pengar från föreningen och lämnade sitt uppdrag. Men trots sitt erkännande höll mannen inte med revisorn om beloppet som han tagit från föreningen.

Saken anmäldes till polis för två år sedan och nu har mannen på ett strafföreläggande vilket innebär att han erkänner sig skyldig till brott.

Meningen är att mannen ska betala tillbaka pengarna. Det rör sig om sammanlagt 144 563 kronor plus åtta procents ränta vilket ger drygt 156 000 kronor, betydligt lägre än summan som föreningens revisor kom fram till.

– Det beror på att de första två åren av förskingring föll på preskriptionsgränsen. Det borde egentligen polisen ta på sig för de har ju tagit två år på sig att komma i gång med utredningen, säger vägsamfällighetsföreningens ordförande.

 

LÄS MER: Attack mot ambulanspersonal vid stora gängbråken

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!