Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi förstod att något hänt – fick inte titta ut”

Nu berättar klasskamrater och lärare om tragedin
Thomas Michelsen mördades som 15-åring.Foto: Sonny Thoresen/Bilder i Syd
Hampus Schildfat, Lina Persson och Håkan Larsson framför platsen där Thomas Michelsen mördades 1994.Foto: Fanny Berg
Fackeltåget i Bjuv några dagar efter mordet 1994.Foto: MAGNUS AF GEIJERSTAM/BILDER I SYD
Varagårdskolan i Bjuv.Foto: Fanny Berg
Här mördades 15-åriga Thomas 1994. Bilden är tagen 25 år efter mordet på Varagårdskolan i Bjuv.Foto: Fanny Berg

Det har gått 25 år sedan skolgårdsmordet i Bjuv. 

Den 15-åriga pojken Thomas Michelsen mördades och hittades ihjälslagen på skolgården, några meter från sitt klassrum. 

Nu berättar hans vänner och lärare om sorgen, minnena och hur mordet har påverkat deras liv. 

15-årige Thomas Michelsen hittades mördad den 21 november 1994. Han hade bragts om livet under söndagskvällen och hittades utanför ett klassrum på Varagårdsskolan nästa morgon av städarna som började jobba tidigt. Mordet på skolgården i Bjuv skulle chocka hela Sverige.

– Jag minns att vi satt i klassrummet. Vi förstod att något hade hänt. Och jag minns att vi inte fick titta ut genom fönstret, säger Hampus Schildfat, en vän och klasskamrat till Thomas Michelsen.

Thomas Michelsen mördades på skolgården 1994.Foto: Sonny Thoresen/Bilder i Syd

Mördad av sina bästa vänner – åt pizza efter gärningen

Under utredningen visade det sig att två av Thomas Michelsens bästa vänner slagit ihjäl honom. Gärningsmännen var bröder, 16 och 17 år gamla.

I domen framkommer att bröderna och Thomas umgicks ofta. De delade ett intresse för rollspel, ofta med teman som kretsade kring våld och mord. Något som polisen 1994 först trodde var motivet till mordet. 

Vid mordtillfället på söndagskvällen den 20 november bestämde sig de två bröderna för att mörda Thomas. På vägen från en videobutik passerade de skolgården, och stannade till.

Den ena brodern höll för Thomas ögon och förklarade att en överraskning väntade. Då tog den andra brodern en planka och slog Thomas. Eftersom bröderna ville vara säkra på att Thomas skulle dö använde de också en tio kilo tung sten. 

– Det gick rykten före mordet om att de här bröderna ville Thomas illa. Men det var ingen som trodde på det då, säger klasskamraten Hampus Schildfat.

Klasskamraten Hampus Schildfat vid mordplatsen - 25 år senare.Foto: Fanny Berg

Efter mordet gick bröderna hem till en vän och bytte sina blodiga kläder. Sedan gick de till en pizzeria och åt pizza.

Båda häktades tre dagar efter mordet. Till en början nekade de till brott, men erkände senare och dömdes till sex års fängelse, trots att de var under 18 år. Det är de strängaste straffen som delats ut i Sverige för minderåriga. 

I P3 dokumentären ”Skolgårdsmordet i Bjuv” framkommer det att bröderna mådde psykiskt dåligt före gärningen och att båda hade självmordstankar. Det talas också om att bröderna hade ett kyligt beteende vid erkännandet till polisen och att aldrig visade någon ånger för mordet på sin vän.

”Han satt alltid längst fram vid katedern”

För alla i Thomas Michelsens omgivning har mordet satt djupa spår. Läraren Håkan Larsson, som fortfarande jobbar kvar på skolan, och tidigare klasskamraterna Lina Persson och Hampus Schildfat glömmer aldrig den tragiska novemberdagen.

– Jag minns morgonen som att det var fullständig panik. Och man hade så svårt att ta in vad som hade hänt. Det var bara en total tomhet, säger Lina Persson.

Lina Persson, Håkan Larsson och Hampus Schildfat träffades på Varagårdskolan. 25 år efter mordet.Foto: Fanny Berg

Lina, Hampus och Thomas gick alla i samma klass från förskolan och nio år framåt. Hampus umgicks även med Thomas utanför skolan och de hade ett gemensamt filmintresse. 

– Han var en livlig, glad och sprudlande person, säger Hampus Schildfat. 

Även läraren Håkan Larsson har en ljus bild av Thomas Michelsen.

– Han satt alltid längst fram vid katedern. En väldigt glad och humoristisk person, säger han. 

Lina Persson vid platsen på skolgården där Thomas hittades mördad för 25 år sedan.Foto: Fanny Berg

”Han förändrades och blev tuffare”

Både elever och lärare vittnar om att Thomas Michelsen förändrades under årskurs nio. Han var tidigare tillbakadragen, men började träna och fick en annan attityd. 

– Inte så att han förändrades i en negativ bemärkelse, men han blev tuffare, säger Håkan Larsson. 

Att Thomas Michelsen förändrades är också något som framkommer i domen från 1995. Här vittnar gärningsmännen om att de började irritera sig på Thomas och att han ”blivit egoistisk”. Det är också detta som utredarna anser vara motivet till mordet. 

En av bröderna som mördat Thomas sade under förhandlingen i tingsrätten: ”Om inte vi dödat Thomas hade någon annan gjort det”. Mordet hade planerats under minst tre månader av bröderna. 

Polis och ambulans på plats på Varagårdskolan måndagen den 21 november 1994.Foto: Mats Alm/Bilder i Syd

”Vår klassföreståndare fick identifiera honom” 

Klasskamraterna minns hur de satt i klassrummet på morgonen den 21 november 1994 och förstod att någon hade farit illa. Rykten gick och det började spekuleras. 

– Jag är väldigt tacksam över att ingen av oss tittade ut genom fönstret och fick se honom där ute. Han var väldigt illa däran och det var vår klassföreståndare som fick identifiera honom. Det var ingen annan som kunde det, säger Hampus Schildfat.  

Läraren Håkan Larsson minns känslan när han kom till jobbet.

– Det var fullständigt kaos. Jag möttes av polisavspärrningar när jag kom till skolan. Vi lärare förstod till en början ingenting mer än att någon blivit svårt skadad, säger han.

Håkan Larsson på Varagårdskolan.Foto: Fanny Berg

”Jag minns när de körde i väg med kroppen”

Efter det gick allt väldigt snabbt. 

– Jag minns att redan vid klockan nio på morgonen så kom rikskrim från Stockholm och skolans grupprum gjordes om till förhörsrum där polisen förhörde lärare och elever, säger Håkan Larsson.

Lärare och elever på skolan informerades om vad om hade hänt under förmiddagen. För Lina Persson var det en total chock. All trygghet rycktes i från henne och hon fick känslan av att hon började falla. 

– Det var totalt kaos i mig. Jag minns speciellt tiden då vi satt i klassrummet, men jag minns också när ambulansen kom och körde i väg med kroppen, säger hon.

Fredagen efter mordet gick 3 000 personer i fackeltåget i Bjuv.Foto: Magnus af Geijerstam/Bilder i Syd
Thomas Michelsen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Han finns med mig varje dag”

Håkan Larsson som fortfarande arbetar kvar på skolan menar att det är något han alltid kommer att ha med sig. Mordet kommer ofta på tal när nya elever eller lärare börjar på Varagårdskolan. 

Alla tre menar att händelsen har påverkat deras liv för alltid. 

– På något sätt har mordet på Thomas skapat en drivkraft hos mig. Att göra det bästa av den tiden som jag har – man vet aldrig när livet tas i från en, säger Hampus Schildfat och fortsätter:

– Det går inte en dag utan att jag tänker på Thomas. Han är ytterst närvarande.

Lina Persson arbetar i dag som lärare på en annan skola.

– Detta finns med mig varje dag. Men det måste komma något gott ut av detta tragiska. Att man försöker ta vara på livet och att mina elever kan känna en trygghet.

De två bröderna som dömdes för mordet på Thomas Michelsen är i dag frisläppta och levde 2008 i två mellanstora städer i Sverige, enligt Helsingborgs Dagblad.

Kvällsposten har varit i kontakt med Thomas Michelsens familj före publiceringen.

Lina Persson, Hampus Schildfat och Håkan Larsson gåendes på Varagårdskolan i Bjuv. Foto: Fanny Berg

LÄS MER: Mord i Sydsverige som skakade landet