Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Veterinären: Kan bli dödsfälla för din hund

Jack Russelltiken Zelma, 11 år, från Laholm slukade hela grillpinnen när hon hade fått tag på ett spett med räkor. Hon opererades av veterinären Per Falk i Våxtorp som nu vill varna andra hundägare. Foto: Privat
Grillspett kan bli en dödsfälla för din hund. Foto: Leif Jacobsson

Jack Russelltiken Zelma, 11, var alldeles för glupsk. När husse och matte i Laholm skulle grilla snodde hon åt sig ett spett med räkor – och slukade det helt, med pinne och allt.

– Den var svår att hitta. Vi fick öppna magen och leta, säger veterinären Per Falk på Våxtorps djurklinik.

Nu mår Zelma bra igen. Men veterinären vill uppmana alla hundägare att vara extra försiktiga nu när grillsäsongen börjar.

Det var förra helgen som Zelmas husse och matte tog fram grillen och förberedde spett på engångsgrillpinnar av trä.

Jack Russelltiken lyckades få tag på ett räkspett och satte i sig hela. Husse och matte såg hur hon svalde även pinnen och skyndade sig att försöka rädda situationen.

– De gav hunden sparris direkt, säger Per Falk.

– Sparris är trådigt och fungerar bra om hunden har svalt vassa saker i mindre bitar, som glasskärvor eller liknande. Men en mot en lång grillpinne av trä är det inte lika effektivt. De förstod att hunden inte mådde bra och kom in med henne till kliniken.

Tvungen att operera

Per Falk avvaktade lite för att se om hunden skulle kunna hantera problemet själv men insåg snart att han skulle bli tvungen att operera.

– Man märker när hunden inte vill böja på kroppen för att det gör ont.

Eftersom pinnen var av trä gick den inte att se med hjälp av röntgen. Inte heller ultraljud visade var pinnen fanns.

– Vi fick öppna magen och leta och såg då att Zelma ändå hade haft lite tur eftersom pinnen inte hade perforerat tarmen, säger veterinären.

– Nu mår hon jättebra igen.

Tomma spett också farliga

Per Falk vill passa på att varna hundägare nu när grillsäsongen drar i gång.

– Vi ser den här typen av händelser då och då. Och spetten kan vara farliga även när mate är uppäten eftersom doften sitter kvar, säger han.

– Kontakta alltid veterinär om något sådant här händer. Försök inte lösa det själv. Det är bättre att ringa och få råd om hur problemet ska hanteras.

Per Falk har kontaktat Zelmas husse och matte i Laholm som inte har något emot att han berättar om händelsen och lånar ut en bild på deras hund. Hallandsposten var först med att uppmärksamma dranmat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!