Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Veteranbilar för miljoner till salu

En av tolv tillverkade exemplar. En västerkörd 1958 BENTLEY S1 DROPHEAD COUPE som ägts av en Rockefeller.
Foto: BONHAMNS
1935 Mercedes-Benz 500 K Special Roadster. Prisidé 8,1-11 miljoner kronor
Foto: BONHAMNS
1914 Rolls-Royce 40/50 Silver Ghost Skiff. Prisidé 9-12 miljoner kronor. Tidigare ägare Robert Barrymore.
Foto: BONHAMNS

Solvente affärsmannen Henrik Frederiksen har samlat på veteraner i åratal. Men nu ska "The Frederiksen Collection" säljas på en auktion hemma på godset i Danmark.

Samlingen värderas till 274 miljoner danska kronor.

Det är auktionsfirman Bonhamns som ombesörjer försäljningen av "The Fredriksen Collection". En samling veteranbilar från perioden 1905 till 1974. Auktionen hålls på Lyngsbækgaard Gods på Mols på Östra Jylland där Frederiksen också residerar.

Byggde förmögenhet

Henrik Frederiksen har byggt en förmögenhet på att äga och driva Matas-butiker. Och den förmögenheten har han alltså bland annat lagt på att köpa exklusiva bilar av äldre modell. I den samling som ska gå under klubban finns det finaste ut engelsk, europeisk och amerikansk bilbyggarhistoria, enligt auktionsfirman Bonhamns.

I samlingen finns till exempel en vänsterstyrd Bentley S 1 Drop-head Coupé, som John D Rockefeller jr (son till multimiljardären med samma namn) rattat. En bil som förväntas inbringa någonstans mellan sju och tio miljoner kronor.

Dessutom 13 Rolls Royce, tre cadillacs, ytterligare en Bentley och representanter för Lagonda, Duesenberg, Jaguar, Horsch, Chrysler, Renault, Citroën, Isotta Fraschini, Ahrens-Fox, Lincoln, Stutz, Packard, Auburn, Pierce Arrow och Alvis.

Gammalt och "nytt"

Äldst är en 1905 Woods Electric Queen Victoria Brougham och yngst en 1974 Citroën DS 23 Pallas.

Henrik Frederiksen förlorade sin hustru Vivi efter en kort tids sjukdom i april. Bilsamlingen var ett gemensamt intresse.

Samlaren själv kommenterar den förestående auktionen så här för Bonhams.

– Jag har aldrig sålt en bil förr så det blir tufft att sälja dem alla på en gång. Jag har varit i bilvärlden i många år nu men nu känns det som att tiden är inne för att stänga den dörren och öppna en ny.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!