Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vet du inte hur du ska rösta? Gör Valkompassen

Statsvetaren Jenny Madestam går igenom fråga för fråga, så att du får lära dig mer i de heta ämnena inför valet. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”Vi tror att sådana här verktyg är viktiga inför valet, inte minst för förstagångsväljarna”, säger Christer El-Mochantaf, Kvällspostens redaktionschef, om valkompasserna. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Den 9 september är det val – har du bestämt hur du ska rösta?

Om du är osäker kan du testa dina åsikter mot partiernas i Valkompassen.

I samarbete med SVT kan Kvällsposten också erbjuda en lokal kompass med de kommunala frågorna.

– Vi tror att läsarna uppskattar att ta del av båda de här tjänsterna, säger Kvällspostens redaktionschef Christer El-Mochantaf.

Valkompassen är en del av Kvällspostens valbevakning för dig som är osäker på hur du ska rösta – eller vill få en överblick över vilka frågor som är aktuella i debatten. 

Meningen är att du på ett lätt och roligt sätt kan testa var du står – och vilket parti som representerar dig bäst.

– Vi tror att sådana här verktyg är viktiga inför valet, inte minst för förstagångsväljarna, säger Christer El-Mochantaf, Kvällspostens redaktionschef.

 

Så tycker politikerna i din kommun – gör SVT:s lokala valkompass

 

 

Statsvetaren Jenny Madestam guidar kring alla frågorna

Valkompassen består av 26 av de viktigaste valfrågorna. 

Kvällspostens och Expressens politiska expert Jenny Madestam ger dig en snabb genomgång av varje fråga som du kan ta del av innan du tar ställning, och på så sätt lära dig mer.

När du har svarat på samtliga frågor får du en snabb överblick över hur partierna stämmer överens med dina svar. Här får du också möjlighet att ta del av partiernas kommentarer i de olika frågorna. Valkompassen talar inte om hur du ska rösta, men ger på ett lättsamt sätt en fingervisning om vilket politiskt parti som bäst matchar dina ståndpunkter.

Så har vi gjort Valkompassen

Valkompassen är framtagen av nyhetsbyrån TT tillsammans med Christer Isaksson och Tommy Möller i samarbete med Expressen. Christer Isaksson är journalist och författare med politik som huvudintresse, Tommy Möller är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. De har lång erfarenhet av att arbeta med valkompasser och har gjort sådana sedan 2002 års val.

 

• Den lokala Valkompassen presenterar Kvällsposten i samarbete med SVT. SVT har ställt samma frågor till de lokala partiföreträdarna, och kompassen har kalibrerats efter deras svar. Här får du testa dina uppfattningar i lokala frågor som gäller just din kommun.

 

Syftet med Valkompassen är att vara en hjälp för dig som väljare att hitta rätt bland partierna i riksdagsvalet. Den talar inte om hur du ska rösta men pekar ut åt vilket håll ditt intresse kan riktas.

 

Frågorna är partiavskiljande och för att komma fram till partiernas olika ställningstaganden har både deras program, deras agerande och uttalanden från deras främsta företrädare analyserats. Viktigt att tänka på är att Valkompassen bara är en hjälp på vägen – när man väljer parti att rösta på är det många saker som spelar in. Valkompassen ersätter alltså inte väljarnas eget ansvar att hitta rätt inför höstens val.

Nu kan Kvällsposten i samarbete med SVT också presentera en lokal kompass där partierna i de sydsvenska kommunerna svarat på frågor som är relevanta för just din ort.

– Vi tror att de här båda valkompasserna kompletterar varandra. Dels får Kvällspostens läsare testa var partierna står i övergripande frågor, och samtidigt ta del av Jenny Madestams kunniga sammanfattning. Dels kan vi tillsammans med SVT guida i viktiga lokala frågor, kommun för kommun, säger redaktionschef Christer El-Mochantaf.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!