Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Veronica: Jag tappade hår av stressen på iva

Sjuksköterskorna larmar: ”Finns inga marginaler på avdelningarna”.
Veronica Svalland Himanen har lämnat jobbet på covid-iva igen – men är redo om plikten kallar igen.
Foto: Privat
Trycket av covid-patienter ökar på flera regioner i Sverige. Arkivbild.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

I två vågor har covid-19 sköljt över personalen på intensivavdelningarna – och på flera håll rasar den tredje vågen.

Veronica Svalland Himanen, 41, berättar att hon tappat mycket hår och gått ner 15 kilo av arbetsbelastningen inom vården det senaste året. 

– Man känner att man inte orkar. Men det gör vi, vi går till jobbet ändå, säger hon.

Sedan skärtorsdagen är Veronica Svalland Himanen, 41, tillbaka på sitt vanliga jobb på hudmottagningen i Trelleborg. 

Under två vändor har hon klivit in som undersköterska på intensivvårdsavdelningen för covidsjuka det senaste året.

– Jag fick höra från iva att det behövdes folk. Då hörde jag av mig direkt och sa att jag gärna hjälper till. Det hade känts jättekonstigt att veta att gamla kolleger har massor att göra utan att jag var en del av det, säger hon.

Det stora antalet covid-patienter har inneburit en ny arbetssituation för iva-personalen. Övertidstimmarna har slagit i taket och tid för återhämtning mellan arbetspassen har ofta inte funnits.

För Veronica Svalland Himanen har det till och med gått ut över hälsan, berättar hon.

– Jag började få migrän varje dag jag hade ledigt. Och när jag var ledig kunde jag inte slappna av heller. Jag har fått både magkatarr och migrän.

”De flesta är väldigt trötta”

Och när hon hämtat ut arbetskläder har hon behövt gå ner flera storlekar. Från storlek 60-70 till att nu ha runt 40-50 i storlek. Totalt har hon gått ner 15 kilo det senaste året, vilket hon berättade om först för Trelleborgs Allehanda.

– Jag vet att det är samma för många andra kolleger också, jag har ofta mött samma känsla där. Jag har tappat jättemycket hår också. Frisören fick börja klippa mig kort.

– De flesta är väldigt trötta. Man känner att man inte orkar. Men det gör vi, vi går till jobbet ändå, fortsätter hon.

Bild på Veronica Svalland Himanen i början av pandemin och nu.
Foto: Privat

Trycket ökar igen i flera regioner

Samtidigt har spridningen av coronaviruset börjat öka igen på flera håll i landet. I vissa regioner märks det även tydligt på sjukhusen. Region Gävleborg och Uppsala är några av de regioner som redan har aktiverat krislägesavtalet för att stå emot trycket.

I Skåne ligger antalet covid-patienter just nu på en lägre nivå än många andra delar av landet. Det är dock inget som får Veronica Svalland Himanen att slappna av – snarare tvärtom.

– Jag har följt lite grann på avstånd det som händer i landet nu. Det känns som både första och andra vågen igen, att det börjar längre upp och sedan tar det sig nedåt. 

Oro för ny våg på sjukhusen i Skåne

Hon vädjar precis som myndigheterna till befolkningen att följa restriktionerna för att bromsa smittspridningen.

– Jag hoppas inte att det blir någon tredje våg på sjukhusen här, det hade varit ytterst skönt att slippa den. Men jag känner att sannolikheten att den kommer är ganska hög, säger hon.

Och om hon får höra att det finns ett behov av hennes hjälp på intensiven igen kommer hon att vilja tacka ja, berättar hon.

– Även om det är ett väldigt tungt jobb är det också ett jobb som ger mycket. Jag känner ändå en stolthet att kunna hjälpa till och bidra.


FLER NYHETER: Blekinge skärper lokala råden – efter smittökningen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!