Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vendel ville bli lucia – fick nöja sig med tärna

"När vi skulle öva på luciatåget så kom jag på att jag gillar bryta mot normen. Sen gillar jag också att få uppmärksamhet och det får man om man är lucia", säger Vendel Ivarsson. Foto: Ulf Ryd
Mamma Johanna Ivarsson och hunden Ingo uppmuntrar Vendels initiativ. Foto: Ulf Ryd

Landskrona. Vendel Ivarsson, 11, ville vara lucia på skolans luciatåg. Nu får han nöja sig med att vara tärna i stället.

– När vi skulle öva på luciatåget så kom jag på att jag gillar bryta mot normen, säger Vendel Ivarsson.

På Kunskapskolan i Landskrona jobbar man hårt för likabehandlingsfrågor. Under fjolåret hade personalen ett luciatåg. Då var en manlig lärare lucia och kvinnliga lärare tomtar.

Det smittade av sig, flera flickor som ställde upp som tomtar. I år har två pojkar ställt upp som luciakandidater, för första gången någonsin.

– Lucian väljs ut genom att läraren slumpvis plockar ett namn, nu blev det en av flickorna i klassen, säger Lidija Münchmeyer, rektor på kunskapsskolan.

"Jag gillar uppmärksamhet"

En av pojkarna är elvaårige Vendel Ivarsson. Den här gången fick han inte vara lucia, i stället ska han vara tärna.

– Det var en tjej i klassen som blev lucia. Jag ska vara tärna och det känns bra, säger Vendel Ivarsson.

Varför ville du vara lucia?

– När vi skulle öva på luciatåget så kom jag på att jag gillar bryta mot normen. Sen gillar jag också att få uppmärksamhet och det får man om man är lucia.

Det är inte första gången Vendel Ivarsson brutit normer i klassrummet. Ett tag sedan var det en klasskamrat som tyckte att killar var fula för att de inte sminkade sig. Då reagerade han.

– Jag målade min naglar för att bevisa att killar också kunde vara snygga, säger Vendel.

Vendels mamma, Johanna Ivarsson är projektledare och arbetar med jämlikhetsfrågor och mänskliga rättigheter. I hemmet har hon och hennes make varit noggranna med att de tre barnen ska ha uttrycksfrihet.

– Det är viktigt att uppmuntra flera sidor hos barnen och att man serverar flera möjligheter i stället för enformighet. Det viktigaste är känslan på insidan, säger Johanna Ivarsson.

Grupptryck i skolan

Att få barn att uttrycka flera sidor är inte alltid helt lätt heller. Grupptryck och hån från omgivning kan ofta vara en motkraft.

– Det har ju Vendel fått känna på. Det är inte alltid så enkelt för pojkar. Flickor kan oftast vara mer öppna, men det är svårt för dem också. Pojkarna förväntas att leva upp till en machokultur, säger Johanna.

– Det var en i skolan som tyckte att jag skulle klippa mig, inflikar Vendel.

– Folk tar det för givet att killar inte har långt hår. Och även klädval, Vendel har ju väldigt mycket färger, säger Johanna.

På fredag har Kunskapskolan sitt luciatåg. Då finns det både flickor som ställer upp som tomtar och stjärngossar, och pojkar som tärnor.

– Det handlar inte om vem som ska få vara vad, utan om barnens väl-mående, säger Lidija Münchmeyer.