Foto: Jan Tøttrup Nielsen / DANSK ORNITOLOGISK FORENINGFoto: Jan Tøttrup Nielsen / DANSK ORNITOLOGISK FORENING
 Foto: Jan Tøttrup Nielsen / DANSK ORNITOLOGISK FORENING
Kungsörnen är mycket ovanlig även i Danmark och fridlyst. Här en kungsörn från Skånes djurpark. Foto: Skånes Djurpark Skånes DjurparkKungsörnen är mycket ovanlig även i Danmark och fridlyst. Här en kungsörn från Skånes djurpark. Foto: Skånes Djurpark Skånes Djurpark
Kungsörnen är mycket ovanlig även i Danmark och fridlyst. Här en kungsörn från Skånes djurpark. Foto: Skånes Djurpark Skånes Djurpark

Vem sköt örnen? 50 000 till den som vet

Publicerad

För ett par veckor sedan gjorde fågelvänner i Danmark en tragisk upptäckt: på Limfjordens nordliga strand flöt en död kungsörn i land. I örnens ruttnade kropp hittades 20 hagel.

Nu erbjuds en belöning på 50 000 kronor till den som kan lämna uppgifter som leder till att fågelmördaren hittas.

Den sju år gamla kungsörnen hittades den 12 mars. Enligt Jan Tøttrup Nielsen, som var den som gjorde det tragiska fyndet, hade fågeln troligtvis varit död i ett par månader. Det syntes tydligt att den skjutits.

– Jag kunde se tecken på att den skjutits. Därför begärde jag att den skulle röntgas för att kunna fastställa dödsorsaken, säger han till Dansk ornitologisk forening.

Kungsörnen är mycket ovanlig även i Danmark och fridlyst. På Dansk ornitologisk forening är man ledsna över det inträffade.

– Det är beklämmande, tråkigt och mycket oroande att det fortfarande finns människor som känner så mycket hat inför rovfåglar att de skjuter en fridlyst och mycket sällsynt örn. Den som gjort detta måste ha insett att han sköt en kungsörn. Haglen är många och sitter så tätt vilket visar på att skottet avlossats från nära håll, säger Knud Flensted, biolog på Dansk ornitologisk forening enligt föreningens hemsida.

Hoppas på kännbara böter

Nu utlöser Dansk ornitologisk forening en belöning till den som kan lämna upplysningar som leder till att den skyldige lagförs. Belöningen är på 25 000 kronor och en av föreningens medlemmar har lagt till lika mycket ur egen ficka.

– Kungsörnen är en av kronjuvelerna i den danska naturen och en symbol för en rik och vild natur. Det är helt enkelt förfärligt och rent ut sagt ett förbannat svineri att någon skjuter kungen av den danska fågelfaunan, säger Egon Østergaard, ordförande för Dansk ornitologisk forening enligt föreningens hemsida.

Den skyldige kan komma att få ett hårt straff, upp till två års fängelse. Egon Østergaard hoppas även på ett saftigt bötesbelopp.

– Jag hoppas på och förväntar mig att gärningsmannen får en bot på minst 50 000–100 0000 kronor, säger han enligt föreningens hemsida.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag