Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vem dumpar använda blöjor mitt på vägen?

Nu vill invånarna i Tomelilla kommun få ett slut, och ett svar på frågan: Varför ligger det använda blöjor på vägen mellan Äspered och Tryde?Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO

Det är ett mysterium – men nu vill invånarna i Tomelilla kommun få ett slut, och ett svar på frågan: Varför ligger det använda blöjor på vägen mellan Äsperöd och Tryde?

– Det är väldigt många som är upprörda över det här, säger Susanne Jönsson som bor i området.

Enligt flera personer som Kvällsposten har pratat med har det pågått i flera års tid. Med ojämna mellanrum, men flera gånger varje år, dyker det upp använda blöjor på vägen mellan Äsperöd och Tryde i Tomelilla kommun.

Slängda på vägen ligger blöjorna och skräpar en bit från busshållplatsen och intill en välanvänd gångstig.

Men varför ligger de där? Vem är det som lagt dit dem?

Efter sju år vill invånarna i området få svar, och framför allt ett slut på nedskräpningen.

– Man har tänkt att det kanske är en tillfällighet bara, men det är på samma ställe varje gång, de ligger kastade på vägen en bit från vår infart, berättar Susanne Jönsson som bor i området.

– Det är ganska vidrigt och folk retar sig på det. Vid något tillfälle har man själv plockat bort det, men de ligger oftast kvar tills de går sönder.

Susanne Jönsson är en av flera som har reagerat på nedskräpningen. På sociala medier är många andra upprörda.Foto: Privat

Är "vuxenblöjor"

Det ska enligt tipsare handla om vuxenblöjor som man tror har dumpats. Susanne Jönsson har spekulerat i om det kan ha varit riktat mot någon särskild, att det är olyckor i transport eller annat.

– Det är ingen trevlig syn och ger inget trevligt intryck att det ligger blöjor slängda på vägen. Det kan ju inte vara en tillfällighet eller slump när det pågått så länge, säger Susanne Jönsson som också betonar att det är skadligt för naturen.

Anders Grönlund är en annan som upptäckt blöjorna. Han har sett dem ligga på vägen i flera års tid.

– Blöjorna dumpas på ett ställe där det inte finns några hus och en del skog, så man är skymd. Någon verkar tycka det är praktiskt att lämna dem där. Jag tänkte först att det var barnblöjor men nu tror jag det är vuxenblöjor. Det ligger på vägen var och varannan dag. I helgen hittade jag flera stycken, säger han.

"Blöjorna dumpas på ett ställe där det inte finns några hus och en del skog, så man är skymd", säger Anders Grönlund.Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO

Polisens uppmaning: Anmäl

Trots att många har reagerat kraftigt – på sociala medier diskuteras mysteriet flitigt – så har aldrig någon polisanmälan gjorts. Åsa Emanuelsson, som är polisens presstalesperson i syd, säger att det kan finnas många olika förklaringar. Men det kan också handla om ett brott – hon rekommenderar att man anmäler händelserna.

– Man måste ta reda på vad som kan ligga bakom och då måste det finnas en anmälan. Är det medvetet eller olyckshändelser, det kan finnas många olika förklaringar, säger hon och tillägger att det också kan handla om exempelvis nedskräpning, som ju är ett brott.

Så sent som i maj åtalades en taxichaufför i Malmö för nedskräpning efter att polis hade sett när chauffören kastade ut papperslappar ur bilen.

Och nu vill även Tomelillaborna få stopp på blöjkastandet. Åker man förbi är det omöjligt att missa.

– Det brukar vara några stycken på vägen, den här gången var det fyra. Det är ju otrevligt, säger Susanne Jönsson.