Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vem är vem i det danska kungahuset – stor guide

Drottning Margrethe och prins Henrik innan prinsens död i februari 2018.
Foto: IBL BILDBYRÅ
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Drottning Margrethe och prins Henrik gifte sig 1967.
Foto: JAN DELDEN
1968 ploppade kronprins Frederik ut. Margrethe och Henrik var stolta föräldrar.
Foto: JENS DIGE / PRESSENS BILD POLFOTO

Det danska kungahuset är mycket omtyckt i både Danmark och Sverige. 

Drottning Margrethe har suttit på tronen sedan 1972 och tar hand om sin familj med trygga händer. 

De senast åren har familjen fått nya medlemmar – och tyvärr tappat ett par. 

Här är huvudpersonerna i det danska kungahuset. 

Drottning Margrethe.
Foto: TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK
Drottning Margrethe drar sig inte för att röka en cigarett även om pressfotografer är närvarande.
Foto: STEFAN LINDBLOM

MARGRETHE II

Margrethe II (född 16 april 1940) är Danmarks drottning sedan den 14 januari 1972. Hon är äldsta dottern till Fredrik IX av Danmark och Ingrid av Sverige och kusin till Carl XVI Gustaf. Margrethe har två söner, Frederik och Joachim, och åtta barnbarn.

Värt att veta: "Dronningen" är väldigt populär i Danmark, och det beror mycket på att hon ger ett folkligt intryck. Hon röker gärna en cigarett och bryr sig inte om att gömma den för kamerorna. Genom åren har Margrethe också blivit en mycket populär och känd konstnärlig mångsysslare. Vid sidan av de kungliga åtagandena har hon studerat arkeologi, målat tavlor, illustrerat böcker, ritat Danmarks julfrimärken, designat scenkläder och broderat mässhakar till flera kyrkor. 2012 lyckades det moderna konstmuseet Arken söder om Köpenhamn få drottningen att ställa ut drygt 130 akrylmålningar, akvareller och kollage för första gången för allmänheten. "Margrethe är inte bara drottning, hon är också en aktiv konstnär, det är ju fantastiskt att det bakom drottningens fasad döljer sig en äkta, engagerad bildkonstnär", sa museidirektör Christian Gether vid det tillfället.

Prins Henrik.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

PRINS HENRIK

Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat (född 11 juni 1934, död 13 februari 2018) gifte sig 1967 med drottning Margrethe och hans hans namn ändrades då till Henrik. Han blev prins Henrik. Paret fick två barn tillsammans – kronprins Frederik och prins Joachim.  Prins Henrik avled den 13 februari efter en tids sjukdom. 

Värt att veta: När regentparet firade silverbröllop 1992 sade prins Henrik i en intervju att det är ”skevt” när en kvinna har högre rang än sin man. "Historiskt är det fel. Bortsett från de senaste cirka 100 åren har det alltid varit så att när drottningen ärvde kungariket, blev mannen kung och fick därmed samma rang som sin hustru. Den likställdheten har inte vi och det är skevt", sade Henrik till den danska nyhetsbyrån Ritzau. Från och med det tog han upp frågan med jämna mellanrum.  

Foto: TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

PRINSESSAN BENEDIKTE

Prinsessan Benedikte (född 29 april 1944) är den äldre av drottning Margrethes två yngre systrar. Hon är för närvarande nummer elva i tronföljden efter sin äldre systers barn och barnbarn. Precis som drottning Margrethe är hon kusin till Carl XVI Gustaf.

Värt att veta: 1968 gifte sig prinsessan Benedikte med prins Richard. De två bodde sedan tillsammans på slottet Berleburg i Tyskland. Richard, som dog i mars 2017, var son till Gustav Albrecht av tyska furstliga ätten Sayn-Wittgenstein-Berleburg och svenska hertiginnan Margareta Fouché d'Otrante, ättling till Napoleon Bonapartes polisminister. Ätten hade ett eget furstedöme men blev efter 1806 en del av ett större område innan monarkin i Tyskland avskaffades 1918.

Prinsessan Anne-Marie (i rött) tillsammans med sin syster Benedikte.
Foto: JOACHIM WALL

PRINSESSAN ANNE-MARIE

Prinsessan Anne-Marie (född 30 augusti 1946) är den yngsta systern till drottning Margrethe. Hon gifte sig 1964 med kung Konstantin II av Grekland och var drottning fram till 1974. Hon bär fortfarande titeln. Vid statskuppen 1967 gick hon och maken i exil. Familjen bodde först i Italien, men bosatte sig sedan i London.

Värt att veta: Prinsessan Anne-Maries dotter prinsessan Theodora gör karriär i Hollywood under namnet Theodora Greece. Hon har gjort succé i den prisbelönta succésåpan "The bold and the beautiful", i Sverige känd som "Glamour". Hon var med i totalt 87 avsnitt mellan 2011 och 2017. 

Kronprins Frederik, här tillsammans med tennisstjärnan Caroline Wozniacki.
Foto: FRANDSEN FINN / STELLA PICTURES

KRONPRINS FREDERIK

Kronprins Frederik (född 26 maj 1968) är Danmarks nuvarande tronföljare och den dag han efterträder sin mor får han kunganamnet Frederik X av Danmark. Han är syssling till kronprinsessan Victoria. Frederik är gift med kronprinsessan Mary och pappa till prins Christian, prinsessan Isabella, prins Vincent och prinsessan Josephine. 

Värt att veta: I en kungafamilj där mamma drottning Margrethe omtalats som storrökare och pappa Henrik som förtjust i mat och vin, har kronprinsen Frederik alltid framstått som något av ett hälsopiller. Han har avverkat den svenska klassikern och åkt Vasaloppet tillsammans med brittiska Pippa Middleton, genomfört en Iron man och när kronprinsen fyller 50 i maj 2018 firar han detta med ett Royal run. Det är en löpartävling som ska gå genom fem danska städer.

Kronprinsessan Mary på Copenhagen Fashion Week.
Foto: STEFAN LINDBLOM

KRONPRINSESSAN MARY

Kronprins Frederik är gift med Mary Donaldson (född 5 februari 1972). Paret träffades under de olympiska sommarspelen 2000 i Sydney och har fyra barn tillsammans; Christian, Isabella och tvillingarna Vincent och Josephine.

Värt att veta: Frederik och Mary blev presenterade för varandra under de olympiska sommarspelen i Sydney av den dåvarande spanske kronprinsen Felipe. Mary Donaldson var en framåt kvinna i fastighetsbranschen, uppväxt i Tasmanien och yngst av tre systrar. Pappan var matematikprofessor och mamman jobbade som sekreterare på universitetet. Paret gick ut och tog en drink i Sydney och det klickade. Kronprinsessen föll som en fura och de fortsatte att ses. Bara en månad efter OS var Frederik tillbaka i Australien för att uppvakta Mary.

Prins Joachim klipper band och inviger en vindtunnel i Roskilde.
Foto: STELLA PICTURES

PRINS JOACHIM

Prins Joachim (född 7 juni 1969) är den yngste av drottning Margrethes och prins Henriks söner. Han var tidigare gift med grevinnan Alexandra Christina Manley och paret fick två barn tillsammans; sönerna Nikolai och Felix. De skildes dock 2005. Tre år senare gifte prins Joachim om sig med Marie Cavallier. Prins Joachim och prinsessan Marie har två barn tillsammans, sonen Henrik och dottern Athena.

Värt att veta: Under 1990-talet fick prins Joachim slottet Schackenborg av drottningen och slog sig ned där och kom att bedriva ett liv som månskensbonde, först tillsammans med Alexandra Manley och senare med Marie Cavallier. Hela familjen bodde på Schackenborgs slot tills de sålde egendomen 2014 och flyttade in mot Köpenhamn. Privata skäl angavs som orsak till försäljningen men senare kom det fram att prinsen inte klarade sitt åtagande, de kända skulderna för slottet uppgick till i vart fall 50 miljoner kronor.

Prinsessan Marie engagerar sig i kampen mot onödigt matspill – här håller hon ett föredrag på en skola på Amager.
Foto: STELLA PICTURES

PRINSESSAN MARIE

Prinsessan Marie av Danmark, grevinna av Monpezat, ursprungligen Marie Agathe Odile Cavallier (född 6 februari 1976) är gift med prins Joachim och de har två barn tillsammans, sonen Henrik och dottern Athena. Prinsessan Marie arbetade från 2005 tills hon gifte sig med prins Joachim år 2008 som direktionssekreterare i sin styvfar Christian Grassiots finansbolag i Genève. 

Värt att veta: Prinsessan Marie hade minst antal arbetsdagar i det danska kungahuset under 2017, det visar en undersökning av Ekstrabladet. Hon hade bara 50 kryss i almanackan, lika många som året före. Jämförelsevis hade hennes man Joachim 73 arbetsdagar och svärmor "Dronningen" slet under 119 dagar. Men Kungahusets kalender avspeglar på inget sätt den kungliga familjens verksamhet, säger kungahusets presschef Lene Balleby till tidningen. "Kalendern är en översikt över begivenheter som kan bevakas av pressen. Familjen har dessutom en vardag på kontoret i fonder, organisationer och annat där de engagerar sig", säger hon.

Prins Christian, när han var åtta år gammal och lät sin mamma fotografera honom.
Foto: KRONPRINSESSAN MARY

PRINS CHRISTIAN

Prins Christian (född 15 oktober 2005) är den äldsta sonen till kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. Prins Christian är nummer två i den danska tronföljden efter sin far. 

Värt att veta: När prins Christian var 10 år gammal var hela familjen på en drömsemester i Australien som var nära att sluta som en mardröm. Familjen var på Mermaid Beach i Queensland när en incident inträffade. Christian hade fångats av en farlig utåtgående ström och drivit alltför långt ut från stranden. Livräddaren Nick Malcolm hoppade upp på en bräda och paddlade ut till pojken som fick hjälp att komma tillbaks in till fast mark igen. "Han hade inte klarat att ta sig in på egen hand", sa livräddarnas chef Stuart Keay. Efteråt tackade kronprins Frederik personligen Nick Malcolm för hans kvicktänkta ingripande. 

Prinsessan Isabella, genom mamma Marys fotolins.
Foto: KRONPRINSESSAN MARY

PRINSESSAN ISABELLA

Prinsessan Isabella (född 21 april 2007) är kronprins Frederik och kronprinsessan Marys äldsta dotter, men tvåa i syskonskaran efter storebror Christian. Hon är nummer tre i tronföljden efter sin far och sin äldre bror. Kuriosa är att hon också är nummer 325 i den brittiska tronföljden.

Värt att veta: Varje kunglighet med stil har fått ett fartyg döpt efter sig och prinsessan Isabella är inget undantag. Sommaren 2015 skulle färjan som seglar mellan Samsö och Jylland döpas och då fick isabella hedersuppdraget. "Det är en fantastisk ära för att få lov att få uppkalla skeppet efter en kunglighet. Det är inte något som sker varje dag och det är en fantastisk sak för Samsö", sa Carsten Kruse, som vid tillfället var direktör för Samsö Rederi. Prinsessan var lika nöjd. "Det är väldigt roligt och det är verkligen spännande att pröva på att ha sin egen färja", sa Isabella. 

Prinsessan Josephine på en pulka tillsammans med sin mamma, kronprinsessan Mary.
Foto: REX

PRINSESSAN JOSEPHINE

Prinsessan Josephine (född 8 januari 2011) är tvillingsyster till prins Vincent och lillasyster till Christian och Isabella. Föräldrarna är kronprinsparet Frederik och Mary. Hon är nummer fem i tronföljden efter sin pappa och sina äldre syskon.

Värt att veta: Även om Josephine och hennes tvillingbror Vincent är barn till Danmarks kommande kung kan det bli så att de måste arbeta för att försörja sig i framtiden. Det tror i alla fall kungahusexperten Trine Villemann. "De kommer inte att få ekonomiskt stöd. Storasyster Isabella är mer än en gråzon eftersom hon kommer att vara nummer två i tronföljden, när väl prins Christian blir kung. Men prins Vincent och prinsessan Josephine ligger så långt ner, att de inte får officiella plikter och då får de inte heller apanage"

Prins Vincent när han fyllde två och fick en grävmaskin i födelsedagspresent.
Foto: KRONPRINSESSAN MARY

PRINS VINCENT

Prins Vincent (född 8 januari 2011), son till kronprins Frederik och kronprinsessan Mary, är tvillingbror till prinsessan Josephine. Eftersom han lyckades födas minuterna före henne är han nummer fyra i tronföljden. 

Värt att veta: Danska kronprinsparet är väldigt noga med att deras barn ska få en så normal uppfostran som möjligt. Kronprins Frederik själv fick aldrig en vanlig vardag, så för honom är det oerhört viktigt att hans barn får andra möjligheter. Prins Vincent och hans syskon går i vanlig offentlig skola och föräldrarna gör allt för att vara så mycket tillsammans med sina barn som möjligt. De har sagt i flera intervjuer att de vill försöka uppfostra barnen så normalt som möjligt. 

Ex-prinsessan Alexandra.
Foto: EMIL NORDIN

GREVINNAN ALEXANDRA

Ex-prinsessan Alexandra Manley (född 30 juni 1964) är i ordets rätta bemärkelse inte medlem i det danska kungahuset men var det under 10 år (1995-2005) då hon var gift med prins Joachim. Hon och prinsen har de gemensamma barnen Nikolai och Felix. Efter skilsmässan från Joachim gifte Alexandra om sig med fotografen Martin Jørgensen, men även det äktenskapet kraschade.

Värt att veta: Alexandras rätt till de danska skattebetalarnas pengar har varit hett omdiskuterad sedan hon skildes från prins Joachim 2004. Många har ifrågasatt varför hon överhuvudtaget skulle ha apanage från staten. Men 2020 upphör betalningarna Och det är Alexandras eget initiativ. När sönerna Felix, 14, och Nikolai, 17, blivit myndiga behövs inte pengarna längre, menar hon. Det handlar motsvarande 3,1 miljoner svenska kronor årligen. Alexandra avser att klara sig på egen hand - hon har bland annat registrerat ett eget företag i PR- och kommunikationsbranschen.

Prins Nikolai – på catwalken.
Foto: Burberry

PRINS NIKOLAI

Prins Nikolai (född 28 augusti 1999) är prins Joachim och grevinnan Alexandras äldsta son. Han är storebror till prins Felix, prins Henrik och prinsessan Athena. Nikolai är nummer sju i den danska tronföljden och han har, precis som sina två bröder, även titeln greve av Monpezat.

Värt att veta: Nikolai har inlett en yrkeskarriär – som modell. I februari 2018 gick han på catwalken vid London Fashion Week för modegiganten Burberry. Det ska ha varit Burberrys chefsdesigner Christopher Bailey som själv bett att få använda 18-åringen vid företagets visning. Nikolai visade en vid utanpåskjorta i gult och guld, lång vinterrock, mörka byxor och Burberry-mönstrade tygskor. Företaget gjorde ett uttalande i anslutning till showen: "Burberry är förtjusta över att ha fått med prins Nikolai av Danmark på dagens catwalk-show. Det är ett speciellt ögonblick för varumärket."

Prins Felix, här i rött, tillsammans med storbror Nikolai och mamma Alexandra.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

PRINS FELIX

Prins Felix (född 22 juli 2002) är prins Joachim och grevinnan Alexandras andra son, lillebror till prins Nikolai och storebror till prins Henrik och prinsessan Athena. 

Värt att veta: Till skillnad från andra danska ungdomar konfirmeras de danska kungabarnen ensamma. Så gjorde även prins Felix i april 2017 när han utan sällskap av jämnåriga kamrater bekräftade dopritualen. Traditionen att prinsar och prinsessor konfirmerar sig separat är gammal inom det danska kungahuset säger hovpredikant Erik Norman Svendsen, som konfirmerade prins Felix. Han tycker det är ett klokt beslut av den kungliga familjen. "Var och en kan ju förstå vad som skulle hända en vanlig konfirmationssöndag i en allmän kyrka om hela den kungliga familjen trätt in. Då hade inte längre konfirmanderna stått i centrum, utan kungafamiljen", förklarade Erik Norman Svendsen för tidningen BT i samband med prins Nikolais konfirmation år 2013.

Prins Henrik til
Foto: MORTEN THOEGERSEN / ALL OVER PRESS

PRINS HENRIK

Prins Henrik (född 4 maj 2009) är prins Joachim och prinsessan Maries äldsta gemensamma barn. Han är lillebror till prins Nikolai och prins Felix och storebror till det danska kungahusets minsting prinsessan Athena. 

Värt att veta: Prins Henrik och hans lillasyster Athena har som bekant inte samma mamma som storebröderna Nikolai och Felix. Men för pappa prins Joachim finns det inga skillnader mellan barnen. Han vill inte att de ska benämnas som halvsyskon. "Vi pratar inte om halva barn, bara hela barn", har han sagt i en dokumentär i danska TV2.  

Prinsessan Athena är det danska kungahusets minsting och charmtroll.
Foto: Keld Navntoft

PRINSESSAN ATHENA

Prinsessan Athena (född 24 januari 2012) är det danska kungahusets yngsta medlem. Athena är prins Joachim och och prinsessan Maries yngsta barn och hon är lillasyster till Nikolai, Felix och Henrik. Prinsessan Athena är nummer tio i den danska tronföljden och därmed sist av drottning Margrethes barnbarn. Men hon ligger ett snäpp ovanför drottningens syster, prinsessan Benedikte. 

Värt att veta: När minstingen Athena föddes på Rigshospitalet vintern 2012 och föräldrarna berättade att hela hennes namn skulle vara Athena Marguerite Françoise Marie startade en debatt i Danmark. Var namnet danskt nog? Eller alldeles för franskt? Diskussionerna gick höga men motståndarna fick snällt acceptera de franskklingande namnen (tre av Athenas fyra far- och morföräldrar kommer faktiskt från Frankrike) och numera är det knappt någon som tänker på det. Athena är väldigt omtyckt av det danska folket och kallas för det danska kungahusets lilla charmtroll. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!