Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Madsens utbrott – efter frågorna i rätten

De första fyra rättegångsdagarna mot Peter Madsen är avklarade. På måndagen tas förhandlingarna upp igen – då med ytterligare vittnesförhör.Foto: NICOLAI TOBIAS / IBL
Vem är Peter Madsen? Alla som följer rättegången vid Köpenhamns byret försöker förstå det.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
De tre första dagarna hölls förhandlingarna i rättssal 60 vid Köpenhamns tingsrätt.Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vem är Peter Madsen?

Alla som följer det här fallet försöker förstå det.

På fjärde rättegångsdagen kallade ett vittne honom ”duktig och spännande” – medan en kvinnlig vän sa att han är ”psykopat”.

Den första dagen var Internationella kvinnodagen, 8 mars. Den fjärde dagen, fredagen den 23 mars, är Kim Walls födelsedag. Ytterligare åtta dagar är inplanerade i mordrättegången mot Peter Madsen. 

De flesta redaktioner har tecknare, som var och en på sitt speciella sätt avbildar den tilltalade, Peter Madsen. Här är en bild av Expressens tecknare, Helén Rasmusen.Foto: HELEN RASMUSEN

Vi är journalister från flera länder som försöker följa med i det som sägs. De flesta av oss har placerats i en medhörningssal, där vi får se rättegången på stora skärmar. Mestadels fungerar tekniken – men ibland strular allting till sig, och bekymrade tingsrättsanställda försöker ordna upp det.

Tecknare fanns på plats i rättssalen

De flesta redaktioner har tecknare, som var och en på sitt speciella sätt avbildar den tilltalade, Peter Madsen.

Vi andra iakttar hans miner, kroppsspråk, vanor och klädsel. Vi observerar hur hans attityd ändras beroende på vem han pratar med. Vi lyssnar på det han säger, och försöker förstå vad som finns bakom orden. 

Vem är han?

Rättegången började torsdagen den 8 mars med att åklagaren presenterade bevisningen. Där drogs linjerna upp och det stod klart vad fallet kommer att handla om.

En del helt nya uppgifter kom fram, och vi fick veta fler detaljer kring saker som redan var kända.

I rättssalen fick vi höra en inspelning där radiooperatörer och fartygsanställda bekymrat samtalade i kampen för att rädda liv. ”Det är tekniska problem men ingen skadad”, sa Peter Madsen till dem.Foto: / DEADLINE PRESS

LÄS MER: Peter Madsens mystiska sms – innan ubåten sjönk 

Bland annat spelade åklagaren Jakob Buch-Jepsen upp radiotrafiken från morgonen och förmiddagen den 11 augusti 2017. Vi fick höra hur radiooperatörer och fartygsanställda bekymrat samtalade i kampen för att rädda liv. Fast det skulle visa sig att det redan var för sent.

"Hur många ser du i vattnet?" Sådana frågor ställer de. Peter Madsen lugnar dem: ”Det är tekniska problem men ingen skadad”

Denna radiotrafik var berörande att ta del av, nu när vi har facit i hand.

Skuldfrågan är inte avgjord och kommer inte att vara det på nära en månad. Men oavsett vad rätten kommer fram till den 25 april – det datum som domen är planerad till – så har Peter Madsen i detta skede ljugit för ett stort antal människor, mitt under en skarp räddningsinsats.

Hur fungerar man om man gör så? Vem är den här personen?

Under första rättegångsdagen fick vi också höra Peter Madsen själv prata. Han presenterade då sin förklaring till hur Kim Wall dog – den tredje i ordningen. Han har haft andra historier tidigare, men backat då bevisningen hunnit upp honom. 

LÄS MER: Här visas Peter Madsens lögner – framför tv-kameran 

Nu stod han i rätten och vi fick veta att han höll fast och tänkte utveckla sin tredje version, nämligen att Kim Wall dog av kolmonoxidförgiftning. Hon blev fast inne i ubåten eftersom luckorna fastnat, och kvävdes då av gaserna från motorn.

Peter Madsen nekar till mord, men erkänner att han är en dålig kapten som seglat Nautilus, trots tekniska fel.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var hans fel att denna olyckshändelse kunde ske, menade Peter Madsen, för han borde inte gått ut med båten när den inte fungerade perfekt. Han nekar till mord, men han erkänner att han är en dålig kapten.

– Det finns inget värre för sådana människor som jag, än att segla ut med två personer, och komma hem med en. Det finns inget värre än att inte komma i land med hela sin besättning, sa Peter Madsen i rätten under första förhandlingsdagen.

Andra rättegångsdagen höll på att inte bli av. Peter Madsen leddes in punktligt vid 9.30, men begärde ett enskilt samtal med sin försvarare Betina Hald Engmark, och det drog ut på tiden.

Krävde möte med försvarsadvokaten

Skälet var att Peter Madsen mådde dåligt, förklarade advokaten efteråt. I sin cell i Vestre fængsel i Köpenhamn hade han känt sig så frustrerad när han tänkte på Kim Wall att han dunkade huvudet i en bokhylla, så kraftigt att han orsakat ett sår på näsan.

Där och då, i rätten på onsdagsmorgonen, var han inte säker på om han skulle kunna genomföra en dag till i rätten.

– Alla kan ha bra och dåliga dagar. Och det skulle vara märkligt om det inte kommer en reaktion någon gång emellanåt, sa advokaten efteråt till Ekstrabladet.

Filmerna från Peter Madsens dator visades i Köpenhamns byret, trots hans protester.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagen kom också hans formella protest. Filmerna som polisen funnit på hans hårddisk, två tecknade filmer med groteska kvinnomord som radas upp samt ett klipp med ett riktigt mord på en kvinna – dem vill han inte att rätten ska få se. Det får vi.

Ibland tror man att man är ”avtrubbad” om man sett alla säsonger av ”Criminal Minds” eller liknande, men efter att ha sett de här filmerna tror jag att det nog är lite överdrivet.  

Vem är man om man tittar på detta? 

Vem blir man?

Under andra dagen i rätten hörde vi Peter Madsen frågas ut, först av åklagaren Jakob Buch-Jepsen och sedan av sin försvarare Betina Hald Engmark.

Peter Madsen svarade åklagaren med motfrågor

Det var som att de lockade ut två helt olika versioner av Peter Madsen.

Vilken är den riktiga? Båda två? Eller är han någon helt annan? Vem är han?

När åklagaren ställde tuffa, svåra frågor till honom om vad som hänt den 10 och 11 augusti, hur han såg på Kim Wall, vad han gjort med henne, då slingrade han sig.

– Hur kan du ens fråga?

– Det har jag inte lust att svara på.

– Jag har sagt att detta är något så förfärligt att jag inte vill gå in på detaljer. 

Den sortens undvikande svar var snarare regel än undantag. Men då försvararen Betina Hald Engmark lät honom tala om ubåten och sina projekt, däremot, sjönk rösten ner i ett mer avslappnat tonläge och han berättade vänligt och gärna om vem han är och vad han gör.

 

Vi kan anta att det var cirkulation i kroppen när de gjordes

 

Tredje dagen i rätten, torsdag 22 mars, fick vi i stället lyssna på vittnenas berättelser. 37 är kallade, allt som allt. 

Åklagare Jakob Buch-Jepsen kan inte bevisa någon dödsorsak och måste bygga upp en kedja av indicier kring vad som hände den 10 och den 11 augusti, som kostade Kim Wall livet. Då behövs alla dessa personer som ger sin historia och lägger en bit i pusslet.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen kan inte bevisa någon dödsorsak och måste bygga upp en kedja av indicier kring vad som hände den 10 och den 11 augusti.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

De är sinsemellan väldigt olika. Först ut under onsdagen var en fritidsklädd, medelålders man, en hobbyseglare som hjälpte till vid räddningsinsatsen. Han fick ett tack av Peter Madsen, berättade han, och han uppfattade inte Madsen som särskilt orolig eller uppjagad.

LÄS MER: Rättsläkaren: Kim Wall kan ha skadats när hon var vid liv 

Efter honom kom rättsläkaren Christina Jacobsen, en expert som inte gjort undersökningarna själv, men som övervakat arbetet.  

Analyserna är noggranna. Det är numrerade skador och pilar i olika färger på schematiska teckningar av en kvinnas kropp. Antalet pilar är överväldigande, när man vet vad de betyder. Det är som en vägbeskrivning till helvetet.

Christina Jacobsen talade lugnt och sansat kring sina skisser. Hon höll ordning på alla siffror, beskrev vad man kan veta om skadorna, vad man kan tro – och vad man inte alls kan veta.

Rättsläkaren svarade på frågor

Åklagare Jakob Buch-Jepsens viktigaste uppgift är att dra fram bevis för att några av skadorna uppkom före döden. Rättsläkaren svarade genom att gå in i brutala detaljer – vilket naturligtvis är hennes jobb.

– Som man ser på fotot var det ingen säker blodsutgjutelse. Men vid obduktionen togs material till mikroskop och där kunde man se blodsutgjutelse, möjlig på ett ställe och säker på ett ställe. Vi kan anta att det var cirkulation i kroppen när de gjordes, sa hon vid ett tillfälle.

– Det betyder att man inte är helt död? pressade åklagaren.

– Ja, svarade rättsläkaren enkelt.

Sedan var det försvarsadvokaten Betina Hald Engsmarks tur och rättsläkaren Christina Jacobsen ansattes lika hårt – fast nu från motsatt håll. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

När skadorna på huvudet kom upp menade rättsläkaren att de ”kan ha uppstått efter dödens inträde”.

– Men kan det också ha inträffat före? pressade åklagaren.

– Alltså, det .. ja det kan det, medgav rättsläkaren.

Sedan var det försvarsadvokatens tur och Christina Jacobsen ansattes lika hårt, fast från motsatt håll. 

– Är det korrekt att det har varit svårt att säga vad som hänt före eller efter döden? frågade Betina Hald Engmark och fortsatte:

– Ska jag förstå det så, att det är svårt att säga helt konkret?

Rättsläkaren: ”Svårt att avgöra”

Och rättsläkaren svarade jakande på det också:

– Ja, det är svårt att avgöra efter att kroppsdelarna legat i vattnet, sa hon.

Under den tredje rättegångsdagen förhördes också Kim Walls pojkvän. Det allra mest rörande var då han pratade om hur fantastisk hon var, och hur de höll fast i varandra, trots att hon fortfarande var skriven i Sverige, han i Danmark och de både reste en hel del, världen över.

– Så ofta hon var hemma bodde hon hos mig … Hos oss, sa pojkvännen i rätten.

Det var alldeles vardagligt, som från ett samtal med folkbokföringen, men det högg till att höra det, eftersom detta par aldrig på riktigt fick chansen att sätta sina namn på samma dörr.

 

LÄS MER: Kim Walls sista tid, innan hon gick på ubåten 

 

Pojkvännen hade en hel grupp av vänner med sig, och det var fint att se dem resa sig när han vittnat klart och bilda en cirkel runt honom på utvägen.

Under fjärde rättegångsdagen, fredagen 23 mars, fick vi lyssna till en bra mycket mer ensam och utsatt person. En väninna till Peter Madsen berättade om den tilltalades intresse för kvinnor, för döden och för att ha sex med flera. 

Hennes beskrivning stod i stark kontrast till hur en av Peter Madsens tidigare praktikanter ser på honom. ”Duktig” och ”spännande” var ord som mannen använde.

Väninnan lät pressad i förhöret

Väninnan, däremot, vittnade med låg röst, lät pressad när hon berättade sin betydligt mörkare historia, och hade ibland svårt att få fram orden. Hon hade ett målsägandebiträde med sig som satt vid hennes sida under hela förhöret.

 

Han har sagt till mig att han är en psykopat

 

Hon berättade om sitt eget liv, som innehållit flera dödsfall och andra svårigheter. 

– Vi talade om galna ting, sa hon i rätten.

Kvinnan stod fast vid sitt påstående

Väninnan har hört Madsen tala om ”snuff”, uppgav hon, alltså att filma ett verkligt mord. I polisförhör har hon sagt att ”Peter vill göra snuff”, och det påståendet stod hon fast vid, men poängterade samtidigt att inget hänt.

”Han har sagt till mig att han är en psykopat”, sa Peter Madsens väninna bland annat.Foto: HELEN RASMUSEN

Kvinnan berättade också om hur hon dragit sig undan allt mer efter att Peter Madsen fått utbrott mot henne och blivit allt mer manisk.

– Han har sagt till mig att han är en psykopat, sa kvinnan bland annat.

När hon fick följdfrågor från advokaten stod hon fast: Detta har han sagt, flera gånger. En gång sa han att han är en "kärleksfull psykopat", enligt kvinnan.

En ”kärleksfull psykopat”? Vad betyder det, överhuvudtaget? Vem är Peter Madsen?

 

Rättgången mot Peter Madsen

• Peter Madsen greps den 11 augusti och har sedan dess suttit häktad vid Vestre fængsel i Köpenhamn.

• Han åtalades den 16 januari för mord, brott mot griftefriden, grovt sexuellt övergrepp och brott mot sjölagen.

• I slutet av januari kom Peter Madsen med den överraskande begäran att välja bort de sex juryledamöterna, något som den tilltalade har rätt till enligt dansk lag. Det innebär att rätten endast består av tre jurister.

• Första förhandlingsdagen var den 8 mars. Därefter var ett uppehåll fram till förra veckan. I dag inleds den femte dagen i rätten, då fler av de 37 vittnena ska höras.