Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vellinges moderater förbjöd tiggeri – ber själva om pengar

Vellingemoderaternas möter kritik efter att de lanserade sin nya hemsida.
Foto: Skärmdump
Carina Wutzler (M) är kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Debatten har varit intensiv sedan Vellinge blev den första kommunen i Sverige att förbjuda tiggeri. 

Vellingemoderaterna låg bakom förslaget, men nu reagerar många på att de själva tydligt ber om pengar.

"Vellingemoderaterna har tydligen gett sig själva dispens från det tiggeriförbud man nyss införde i kommunen. Osmakligt," skriver en person på Facebook.

Nyligen stod det klart att Vellinge blir den första kommunen i Sverige som inför ett tiggeriförbud. Efter beslutet har en vild debatt uppstått på sociala medier och båda hyllningar och kritik har riktats mot moderaterna i Vellinge som låg bakom förslaget.

– Det är mycket blandade reaktioner. Både de som tycker det är jättebra att vi tar upp den här frågan och kopplar en till problematik till det här som människohandel och kriminalitet. Sedan är det de som tycker att det är fel och inhumant. Men andra kommuner har hört av sig till oss och frågat hur vi gått till väga och formulerat oss, Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

LÄS MER: Tiggeri förbjuds i Vellinge från nyår

Nu reagerar många på att Vellingemoderaterna har en ny hemsida där de tydligt ber om gåvor. "Bli medlem", "Vår politik" och "Ge en gåva" är de tre översta länkarna på sidan. 

Att personer har varit negativa mot att moderaterna själva tar emot pengar tycker Carina Wutzler inte hör till saken.

– Då blandar man ihop olika saker. Det handlar om att tiggeri påverkar ordning så vi pratar om en ordningsföreskrift. Allmänna ordningsföreskrifter handlar om allmän platsmark, inte gåvor till organisationer eller föreningar. Oavsett om det är politiska föreningar eller hjälporganisationer. Politiska partier har ju alltid möjlighet att ta emot gåvor. 

"Blandar ihop saker"

Även SD i Vellinge har ett bidragskonto angett direkt på sin hemsida.
Foto: Skärmdump

En annan person har lagt upp skärmdumpar från andra partiföreningar i Vellinge. Ett annat parti som tydligt anger ett insättningskonto för bidrag på sin webbsida är Sverigedemokraterna. Även de var för tiggeriförbudet. 

– Om man ska ge sig in i en debatt får man vara insatt i vad det rör sig om. Det här gäller lokala ordningsföreskriften för allmän plats. Ingenting som har att göra med att en förening till exempel har en gala, säger Carina Wutzler.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!