På ett uppdukat bord fanns kaffe, kanelbullar och pepparkakor som serverades av fyra unga män. Foto: Eric Hoyles
På ett uppdukat bord fanns kaffe, kanelbullar och pepparkakor som serverades av fyra unga män. Foto: Eric Hoyles

Vellingebor välkomnades med fika till Malmö

Publicerad
Om inte ensamkommande flyktingbarn är välkomna i Vellinge är åtminstone ensamkommande Vellingebor välkomna i Malmö.
Den budskapet mötte yrvakna pendlare från Vellinge i morse.
När de steg av buss 100 på Södervärn i Malmö klev de rakt ner på en utrullad röd matta.
På ett uppdukat bord fanns kaffe, kanelbullar och pepparkakor som serverades av fyra unga män.
På plakatet de höll upp kunde man läsa "Alla välkomna till Malmö. Till och med ensamkommande Vellingebor".

En och annan stannade

Många skyndade irriterat vidare, märkbart trötta på att bli betraktade som rasister efter den senaste veckans infekterade debatt om transitboendet för ensamkommande flyktingbarn i Hököpinge.
Men en och annan stannade upp och lät sig väl smaka av det som bjöds.
– Det var ett fantastiskt initiativ och ett trevligt sätt att demonstrera, säger Vellingebon Susanna Stenevi Lundgren till Sydsvenskan.
Samtidigt har Vellinge kommun överraskats över att ett stort antal kommuninvånare hört av sig och vill ställa upp som goda män för de ensamkommande flyktingbarnen.

58 procent säger ja

Ett par opinionsundersökningar avslöjar dessutom att Vellingemoderaterna inte har mandat för sitt motstånd mot flyktingmottagande.
Enligt en undersökning som GFK gjort på uppdrag av Sydsvenskan vill 58 procent av Vellingeborna att kommunen tar emot flyktingar.
Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag