Vellinge vill stänga Naturum – får hård kritik: ”Åt helvete”

Mikael Kristersson kräver att förslaget dras tillbaka.
Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande (M).
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Angela Everbäck (MP).
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Endast restaurangen ska vara kvar om Moderaterna får genom sitt förslag i budgeten.
Foto: JENS CHRISTIAN
Mikael Kristersson, naturvårdare och ornitolog.
Foto: JENS CHRISTIAN
Falsterbo strandbad.
Foto: JENS CHRISTIAN
Naturum i Falsterbo.
Foto: JENS CHRISTIAN
1 / 7

Vellingemoderaternas planer på att stänga Naturum på Falsterbo Strandbad till förmån för en konferens- och eventanläggning har väckt starka reaktioner.

– Min åsikt är att det är åt helvete, väldigt tråkigt. Vi blev helt tagna, säger Mikael Kristersson, naturvårdare och ornitolog. 

– Ärligt så är det många som har hört av sig till mig om att de tycker att det är ett utmärkt förslag, svarar Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande (M).

Ett av Sveriges 33 Naturum finns sedan 2016 i Falsterbo. Anläggningen lockar mellan 50 och 60 000 besökare om året och marknadsförs av kommunen som en utgångspunkt för att upptäcka den fascinerande naturmiljön på Falsterbonäset. 

Men nu kan verksamheten, som även rymmer en konsthall, vara inne på sista versen. Vellingemoderaterna har i budgeten för 2021 lagt ett förslag om att avveckla Naturum och konsthallen till förmån för en konferens- och eventanläggning och på sikt ett spahotell, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera. 

– Det kom som en överraskning. Det har inte varit prat om att lägga ner innan men det är politikerna som bestämmer, säger Nils-Arvid Andersson, föreståndare för Naturum. 

Han konstaterar att det är ett bra centrum att samlas i och skapa intresse och förståelse för kommunens tio naturreservat och dessutom en av Europas bästa platser för flyttfågelsträck. Symbolvärdet är också stort. 

– Jag tror att många kommuner vill ha naturum men staten vill inte ha för många så att det blir för vanligt. Nu som finns är väl placerade i geografin i förhållande till kvaliteter i naturen. 

Vilka är era mest frekventa besökare? 

– Det är mor- och farföräldrar med barnbarnen och föräldrar med barn. Sedan har vi skolor här hela tiden. 

Frågan är även kontroversiell politiskt i Vellinge. Angela Everbäck (MP) kallar planen ofattbar och bedrövlig och pekar på att naturum gör ett stort pedagogiskt jobb med barn och skolklasser. Dessutom är hon starkt kritisk till att det inte har föregåtts av någon diskussion eller försök till att involvera övriga förtroendevalda eller de berörda på naturum.

– Det är väldigt märkligt när ett parti i sin budget helt sonika plockar bort en verksamhet och varslar personal. Det är ett helt ologiskt beslut med otroligt många frågetecken.  

Men Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande (M), försvarar beslutet: 

– Det är den fysiska utställningen och bemanningen som ska läggas ner men all verksamhet kommer inte försvinna. Vi kommer fortsätta ha naturvandringar och informations– och kunskapsspridning om naturen för våra invånare och besökare. Det kommer bara ske i andra former. Vi har det väl förspänt med fyra folkbibliotek som också har lovaktivitet för barn.  

 Finns det inte en risk att kompetens försvinner med personalen?  

– Personal kan sluta också och man anställer nytt, kunskap försvinner inte bara med personalen utan finns kvar i materialet. Utställningarna på naturum kommer spridas ut på andra ställen, det kastas inte. 

Är du rädd att förlora symbolvärdet med ett naturum?  

– Det är viktigare att säga att naturen finns där ute och att sprida kunskap där den finns och uppleva den.  

Som ett led i protesterna mot nedläggningen av naturum och konsthallen har en namninsamling skapats på nätet. I skrivande stund har 3 686 skrivit på. 

En som har reagerat väldigt starkt på Vellingemoderaternas förslag är Falsterboiten Mikael Kristersson, naturfilmare, naturvårdare och ornitolog.  

– Jag blev helt förbluffad, jag hade inte kunnat drömma om det. Det har bara funnits i fyra år och Naturvårdsverket har satsat på det, säger han.  

– Det har utvecklats till ett fint koncept med natur och konsthall och nu ska det väck. 

Däremot motsätter han inte sig planerna på event- och konferensanläggning men han menar att det kan byggas på parkeringen utanför. 

– Ett naturum ligger i tiden, med klimatförändringar och allt.  

Beslutet klubbas tidigast under november då budgeten ska tas upp.

TV: Hård kritik mot beslutet att stänga Naturum – för spa

Vellinge vill stänga Naturum – får hård kritik

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!