Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vellinge vill förbjuda tiggeri – nu kan förslaget stoppas

Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd samt ledamot i kommunfullmäktige, Vellinge kommun.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Vellinge tar vidare striden om ett tiggeriförbud till Högsta förvaltningsdomstolen.
Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN

Vellinge kommun fortsätter strida för ett tiggeriförbud, trots att flera instanser har gett avslag i ärendet.

Nu har kommunen överklagat kammarrättens avslag till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det är en stor fråga och den har ingen quick fix-lösning, säger europaparlamentarikern Soraya Post (Fi) som ställer sig kritisk till förslaget.

Ett tiggeriförbud är Vellinge kommuns framtidsvision – ett förslag som har stött på motstånd i flera instanser. 

Kommunen vill ha ett tiggeriförbud och hänvisar till den allmänna ordningen, men varken länsstyrelsen eller förvaltningsrätten har gett kommunen rätt i frågan. Senast var ärendet uppe i kammarrätten, som ansåg att Vellinge kommun resonerade på ett felaktigt sätt och överklagan avslogs därmed av domstolen.

Nu har kommunen överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen. I Högsta förvaltningsdomstolen krävs ett prövningstillstånd, vilket innebär att endast ärenden som domstolen anser vara principiellt intressanta för rättstillämpningen, eller ärenden med grövre fel från lägre instansers domslut, tas upp.

Så är fallet med tiggarfrågan, enligt Vellinge kommun.

– Vi tycker inte att kammarrätten har gjort en rättvis bedömning här. Man kräver mer underlag av kommunen än i andra frågor. Vi menar att tiggeri stör ordningen, och den bedömningen måste vi få göra.

– Jag tycker det är viktigt med kommunalt självstyre, rent principiellt. Dessutom har detta fått nationellt intresse, så det är viktigt att det prövas, säger Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd samt ledamot i kommunfullmäktige.

Carina Wutzler (M) utanför kommunhuset i Vellinge.
Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Vellinge kommun röstade för ett tiggeriförbud


Obehagligt att handla

”Kommunen gör gällande att det finns anledning att betvivla riktigheten av det slut som kammarrätten har kommit till, eller att det inte utan att prövningstillstånd meddelas går att bedöma riktigheten av slutet”, skriver Vellinge kommun i sin överklagan.

Vellinge kommun menar att enskilda kommunmedlemmar har upplevt störningar i den allmänna ordningen. Störningarna ska exempelvis ha bestått av att tiggare har suttit vid in- och utgångar till butiker och att kommunens medlemmar därför upplevt det som obehagligt att gå och handla.

– Det är viktigt att ta tag i de frågorna. Men samtidigt har vi det här som stör ordningen. Människor blir störda, känner sig till exempel hindrade att använda bankomater.

– Tiggeri är ingen väg ut ur fattigdom, men detta är en större fråga. I Sverige har vi ett socialförsäkringssystem. Men medborgare från andra länder har inte rätt att ta del av det, så fungerar EU, säger Carina Wutzler.LÄS MER: Tiggeriförbudet stoppas – nu överklagar kommunen 


Gör skillnad på människor

Soraya Post är europaparlamentariker för Feministiskt initiativ och arbetar bland annat för romers rättigheter. Att tiggeri skulle kunna styras på det sätt som Vellinge kommun vill håller hon inte med om.

Soraya Post, Feministiskt initiativ.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

– Personerna som ber om hjälp på gatan demonstrerar en enorm fattigdom. Om vi gör fattigdom till ett lagbrott tycker jag att vi har tappat det totalt. Var sätter vi gränsen för att förbjuda tiggeri? Gäller det romerna på gatan, eller inkluderas Röda korset och Frälsningsarmén i beslutet också? Om vi sätter gränsen vid tiggare blir det väldigt tydligt att det här är en fråga om antiziganism. Då gör vi skillnad på människor och människor, säger hon.

Enligt Soraya Post är tiggerifrågan komplex och hon menar att det inte finns någon enkel lösning på situationen.

– Jag tror att Vellinge känner att de fick ett starkt stöd när de tog upp förslaget från början, vilket gör att de inte kan lägga ner det utan att pröva det i de olika instanserna för att visa att de är seriösa. Men det visar bara att de är enfaldiga. Jag tycker att debatten är smutsig och ovärdig. Det är en stor fråga och den har ingen quick fix-lösning, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!