Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Tiggeri förbjuds i Vellinge från nyår

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Rolf Erichs gillar inte beslutet.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Från och med årsskiftet förbjuds tiggeri i Vellinge.

Som väntat fick det moderata förslaget stöd av Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Men beslutet väcker också kritik.

I kommunhuset i Vellinge samlades samtliga partier under onsdagskvällen för ett sammanträde i kommunhuset. Under onsdagens kommunfullmäktigemöte togs beslut om den hett omdebatterade frågan – tiggeriförbudet. 

– Vi tycker inte att tiggeri är ett värdigt eller anständigt sätt att försörja sig. Vi tycker snarare att tiggeri upprätthåller nöden och den kriminalitet och de beroendeförhållanden som kopplas till tiggeri, sade Carina Wutzler i fullmäktige.

Kommunfullmäktige har nu sagt sitt och med egen majoritet i den skånska kommunen kunde Moderaternas förslag gå igenom – Vellinge vill införa ett tiggeriförbud från och med första januari 2018 med hjälp av lokala ordningsföreskrifter.

Förslaget stöddes av Liberalerna och Sverigedemokraterna. Röstsiffrorna blev 39 jaröster mot 12 nejröster. Därmed blir kommunen först i Sverige med att införa ett förbud.

Kritiska mot förslaget

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och det lokala partiet Nya Listan ställde sig mot förslaget och påpekade att det endast finns fyra till fem tiggare i Vellinge kommun.

Miljöpartiet är kritisk till förslaget och yrkade på avslag. Medmänsklighet och stöd behövs och inte lagstiftning för att jaga de fattiga, menade Angela Everbäck.

– Vad kostar de här fyra till fem tiggarna i kommunen? Den frågan blev ju ingenting. Då ställer jag mig frågan vad har det kostat kommunens skattebetalare om vi nu inför det här? Det kan vara ordningsvakter som måste hålla ordning på det här, sade Angela Everbäck (MP) i fullmäktige. 

Rolf Erichs, från oppositionspartiet Nya Listan menar att beslutet är inhumant. 

– Jag tycker det är väldigt tråkigt, det är ett inhumant och oliberalt beslut.  De här fyra fem tiggarna som finns i Vellinge kommun gör faktiskt inte en fluga förnär och jag tycker man ska ha en möjlighet att om man vill ge pengar till tiggarna ska man ha den möjligheten. Ingen tycker att tiggeri i längden är bra men man kan inte förbjuda tiggeri, man måste kunna göra något åt det så man slipper ha tiggare, säger han. 


LÄS MER: Kvällsposten granskar: Synen på tiggeri i Vellinge är splittrad


Länsstyrelsen behandlar ärendet

Carina Wutzler berättar att hon är nöjd med beslutet. 

– Jag hoppas att man kommer fram till att kommunerna har en möjlighet att införa ett lokalt tiggeriförbud. Men det jag tycker vi delvis redan uppnått är att det blivit väckt på riksplanet, att man öppnar upp, säger Carina Wutzler till Kvällsposten.

Nu ska Länsstyrelsen behandla ärendet och antingen godkänna eller förkasta det. Om länsstyrelsen skulle ställa sig emot att Vellinge inför ett tiggeriförbud har kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) tidigare uttryckt att hon är beredd på att driva frågan vidare i domstol.

Beslutet kommer att begränsas till några områden i kommunen. Förslaget att stoppa tiggeriet gäller i fyra centrala områden i Vellinge, Höllviken och Skanör. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!