Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vellinge kommun anmäls efter dyrare vårdavtal

Vellinge kommun har anmälts till Konkurrensverket.Foto: JENS CHRISTIAN

När ingen ville driva äldreboendet S:t Knut till det pris som Vellinge kommun erbjöd direktupphandlade kommunen ett dyrare avtal med ett företag. 

Det har fått vårdlobbyister att anmäla kommunen till Konkurrensverket, rapporterar Sydsvenskan.

Vellinge kommun har under våren försökt hitta en ny entreprenör som kan ta över driften av äldreboendet S:t Knut i Skanör-Falsterbo från och med årsskiftet. 

När inga anbud kom in valde kommunen att direktupphandla ett tvåårigt avtal med ett företag som innebär ett högre dygnspris för varje omsorgstagare än tidigare.

Centerpartiet har tidigare kritiserat att kommunen inte gör en ny upphandling med det nya dygnspriset. En lobbybyrå med säte i Stockholm har nu anmält Vellinge kommun till Konkurrensverket. Vårdlobbyisterna kallar direktupphandlingen för ”ett flagrant brott emot bestämmelserna” i Lagen om offentlig upphandling (LOU).

Kommunen får göra en direktupphandling om ett erbjudande ligger ute tre gånger och inget seriöst anbud kommer in, men då får ingen ”väsentlig förändring” av erbjudandet göras. En representant för lobbybyrån säger till tidningen att man har fått signaler om att det ”förmodligen hade varit intressant” för fler företag att lägga anbud till det nya högre priset.

”Vi behöver få till en trygg övergång för människorna”

Vellinge kommun har hänvisat till att det har varit ”synnerligen brådskande” att få ett nytt avtal på plats.

– Vi behöver få till en trygg övergång för människorna som bor på boendet, säger Mavis Zander (M), ordförande i omsorgsnämnden, till tidningen.

På frågan varför kommunen inte gick ut med en ny upphandling med det nya priset svarar hon tidningen:

– Varför skulle vi göra det? Det blir ju lite märkligt om vi helt plötsligt skulle fatta nya beslut baserat på någonting som kommit in från en tredje part vars uppdragsgivare vi inte ens känner till.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!