Förslaget är en vidareutveckling av integrationsplanen som redan finns i Vellinge. Det ska förverkligas i januari nästa år. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFörslaget är en vidareutveckling av integrationsplanen som redan finns i Vellinge. Det ska förverkligas i januari nästa år. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Förslaget är en vidareutveckling av integrationsplanen som redan finns i Vellinge. Det ska förverkligas i januari nästa år. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Beslutet i Vellinge kommun träder i kraft i januari 2018. Foto: JENS CHRISTIANBeslutet i Vellinge kommun träder i kraft i januari 2018. Foto: JENS CHRISTIAN
Beslutet i Vellinge kommun träder i kraft i januari 2018. Foto: JENS CHRISTIAN

Stopp för bidrag utan integration

Publicerad
Uppdaterad

Nyanlända som inte uppfyller vissa krav kommer att få sitt bidrag indraget. Så lyder beslutet om integrationsplikt – ett förslag som Moderaterna fick igenom i Vellinges kommunfullmäktige under kvällen, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Integrationsplikten innebär i korthet att nyanlända ska göra framsteg inom SFI samt genomgå och få godkänt resultat på en kurs i samhällsorientering. Dessutom krävs det att personen följer de aktivitetsinsatser som finns för att komma i arbete.

– Vi ställer det som ett krav att alla vuxna, även föräldralediga och pensionärer, ska delta i detta. Om man inte gör det så kan ersättningen dras in, säger Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge kommun, till SVT.

Inte bara "sitta av"

Det ska inte gå att bara "sitta av" kursen – när den är slut blir det prov.

– Det som vi också vill införa som är nytt är ett test. Så att man inte deltar i de 60 timmarna och sedan inte får något med sig. Det är helt nytt – jag vet inte om det finns någon annan kommun som har det, har Carina Wutzler tidigare sagt till KvP.

Carina Wutzler betonade då att testet inte är klart, utan att tjänstemän kommer att utforma det.

– Demokratiska värderingar är grundprinciper. Men framför allt handlar det om kvinnors rättigheter och hur vi bemöter barn. Och så lagar och regler, sa hon.

Ska förstå systemet

– Det är viktigt att veta hur kommunen är uppbyggd. Att man förstår hur skolsystemet och skattesystemet är uppbyggt.

Nyanlända som kommer till Vellinge börjar med att göra en individuell integrationsplan över utbildning och yrkesmeriter. "I dag kanske man i allt för hög utsträckning klumpar ihop individer", menade Carina Wutzler i mitten av november.

Och det är alltså en "plikt" att följa den. För den som skolkar finns sanktioner.

– Alla ska gå detta, även kvinnor. Om man inte går den kan man inte komma i fråga för bidrag i kommunens regi. 

Beslutet träder i kraft januari 2018.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag