Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vd:n ”ser allvarligt” på avslöjanden om Arlanda

Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson.
Foto: JONTE WENTZEL

Fullvärdiga medlemmar inom Hells Angels som jobbar på landningsbanan och personer med koppling till kriminella nätverk i säkerhetskontrollerna. 

Efter KvP:s Federico Morenos granskning av Arlanda – nu uttalar sig koncernchef och vd Jonas Abrahamsson. 

– Det jobbar 17 000 människor på Arlanda så det är klart att vi kontinuerligt har ett arbete där vi naturligtvis försöker stävja det som inte går rätt till, säger Jonas Abrahamsson. 

I flera artiklar har KvP:s Federico Moreno avslöjat grava brister i säkerheten på Arlanda – ett skyddsobjekt med närmare 25 miljoner passagerare om året. 

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN / KVÃ?LLSPOSTEN

 

Kriminella gäng och radikaliserade grupper

Polisens underrättelsetjänst har skrivit en hemlig rapport där det beskrivs hur kriminella nätverk som bland andra Hells Angels, Husbynätverket och Märstanätverket har medlemmar placerade på strategiskt viktiga platser på Arlanda. 

Även personer med kopplingar till radikaliserade grupperingar jobbar på flygplatsen.  

Under söndagen så beskrev en person som jobbar i ett av säkerhetsbolagen på flygplatsen hur den med egna ögon sett hur det myglats i säkerhetskontrollen. 

– Jag har sett resenärer släppas igenom kontroller utan att kollas, sa personen. 

Säkerhetschefen ska ha möte med polisen

Swedavias säkerhetschef Mats Paulsson har tagit del av Kvällspostens uppgifter från den anställda på säkerhetsbolaget. Han kan inte säga om uppgifterna om att resenärer släppts igenom utan säkerhetskontroll har nått Swedavia tidigare. 

– Det är svårt att säga. Vad som händer framöver är att vi ska sätta oss med polisen och titta på de specifika uppgifter som funnits och om vi måste ta det vidare. Vi ska också sätta oss med våra säkerhetsleverantörer Nokas och Securitas och gå igenom om vi behöver göra nåt ytterligare, säger han.  

Vd:n ”Säkerheten har högsta prioritet”

Swedavias vd och koncernchef, Jonas Abrahamsson, kommenterar avslöjandena kring flygplatsen. 

– Säkerheten har högsta prioritet för oss och det är klart att vi ser allvarligt på uppgifterna som framkommer. Sedan har vi en kontinuerlig och bra kontakt, både med de ansvariga myndigheterna som är aktuella i det här fallet och parterna som vi jobbar tillsammans med på flygplatsen, för att kontinuerligt hålla en hög säkerhet, säger Jonas Abrahamsson. 

Kommer ni att utreda de här uppgifterna? 

–  Tillsammans med våra parters så får vi med jämna mellanrum uppgifter om saker som vi naturligtvis utreder kring enskilda individer. Det jobbar 17 000 människor på Arlanda så det är klart att vi kontinuerligt har ett arbete där vi naturligtvis försöker stävja det som inte går rätt till

Lastare på Arlanda dömda för smuggling

Fullvärdiga Hells Angelsmedlemmar har jobbat på landningsbanan och personer som har kopplingar, eller är medlemmar, i andra kriminella nätverk har jobbat i säkerhetskontrollen där de haft ansvar för att kontrollera resenärer och röntga bagage, enligt polisens underrättelserapport.  

Underrättelseinformation finns om omfattande smuggling och Tullverket har upptäckt lastare anställda på Arlanda som smugglat narkotika och som senare dömts för smugglingsbrott.  

Ser positivt på polisens säkerhetsinitiativ

Säkerhetschefen säger att Swedavia ser positivt på polisens initiativ till att se över regelverket som styr säkerhetsprövningar, och då främst de delar som rör vilka kategorier av brott som lämnas ut i samband med registerkontroller.

– En del omhändertas i den nya säkerhetsskyddslag som träder i kraft 1 april i år, men den bör följas upp i enlighet med polisens initiativ. Även den del som rör en förbättrade möjligheter till informationsdelning mellan myndigheter och företag ser vi som väsentlig, och då även i ett bredare perspektiv utifrån näringslivets större betydelse för driften av Sveriges kritiska infrastruktur, säger Mats Paulsson till Kvällsposten.