Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vd till angrepp under Norra Skånes möte

Förstår inte kritiken. Reportern Berit Önell på Norra Skåne som avsatts som kommunreporter är oförstående och överraskad inför chefredaktörens kritik. "Nej, det är ingenting som jag känner igen. Visst har hon ibland haft synpunkter på några av mina texter men det har varit bagateller", säger Berit Önell till Kvällsposten.

Den grävande kommunreportern Berit Önell hyllades gång på gång i tidningen Norra Skånes interna veckomejl.

Det visar interna mejl som Kvällsposten tagit del av.

Kort därefter tvingades hon sluta sin tjänst.

Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör och ansvarig utgivare, låg bakom både hyllningarna och beskedet att reportern skulle tvingas sluta.

- Jag har fått gå in och ändra och ta bort mycket för att jag tyckt att vi haft en insinuant ton och fel ordval. Vi ska vara sakliga och korrekta och ha bra på fötterna, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Historien om tidningen Norra Skåne i Hässleholm fortsätter. I går hölls ett hastigt inkallat stormöte på redaktionen, där vd:n för tidningsbolaget Skånska Dagbladet AB, Lars J Eriksson, deltog.

Enligt Kvällspostens uppgifter gick Lars J Eriksson under mötet till angrepp mot reportern Berit Önell och försvarade beslutet att avsätta henne som kommunreporter.

Anklagad av ledningen

Berit Önell anklagas av redaktionsledningen för att ha varit "bristfällig" och "insinuant" i sina granskande artiklar. Därför skulle hon "lyftas" bort.

Men i veckomejl till personalen har samma reporter gång på gång hyllats av chefredaktören som tvingat bort henne.

Det visar de interna mejl som Kvällsposten tagit del av.

Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör och ansvarig utgivare, anser att Berit Önell visserligen gjort ett bra jobb som grävande kommunreporter, men att reporterns tonläge kom att förändras.

- Jag har fått gå in och ändra och ta bort mycket för att jag tyckt att vi haft en insinuant ton och fel ordval. Vi ska vara sakliga och korrekta och ha bra på fötterna, säger hon.

Det ska enligt chefredaktören ha varit skälet till att hon den 3 april gav Berit Önell beskedet att hon skulle sluta som kommunreporter eftersom Hässleholms kommunpolitiker ansåg att hon varit för tuff i sin granskning.

Berit Önell och dåvarande nyhetschefen Anders Kauranen uppger båda att Mimmi Karlsson-Bernfalk hänvisat till att det var politiska påtryckningar på tidningens bolagsstyrelse som lett fram till beslutet.

"Insinuant" bevakning

Men det förnekar alltså Mimmi Karlsson-Bernfalk, som i stället påstår att Berit Önells sätt att bevaka kommunen blivit "insinuant".

På en direkt fråga när hon ansåg att tonläget i artiklarna förändrades svarar Mimmi Karlsson-Bernfalk att det skedde någon gång i början av mars i år.

Det sammanföll med vad hon som beskriver som en "incident" mellan reportern och en anställd på Hässleholms kommunkansli.

- Jag kände att vi var på väg åt fel håll i vår kommunbevakning och det här tyckte jag blev en bekräftelse på det, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk som också uppger att hon då tyckte att det var dags att "lyfta" bort Berit Önell.

Men den 14 mars, cirka tio dagar efter "incidenten" uppmärksammade chefredaktören Berit Önell i ett av sina veckomejl med orden: "Bra etta med tung nyhet om p-garaget av Berit Önell".

Den 21 mars fick kommunreportern på nytt beröm med orden " Bra nyhet av Berit Önell på A2, om att kommunchefen inte fått alla uppgifter om det omtalade P-garaget".

En månad efter den så kallade incidenten i början av mars då Mimmi Bernfalk-Karlsson enligt vad hon säger till Kvällsposten ska ha reagerat över hur Berit Önell skriver gav hon sin reporter ytterligare en gång ett tydligt beröm.

Pekar ut Önell

I ett veckobrev daterat den 28 mars med rubriken "Guldpantrar ur veckans tidningar" skrev Mimmi Bernfalk:

"Bra uppföljning om p-garaget av Berit Önell ".

Berit Önell påstås också ha gjort sig skyldig till "bristfällig" journalistik av Lars J Eriksson som är vd för tidningsbolaget Skånska Dagbladet där Norra Skåne ingår. Han har i en intervju med i Kristianstadsbladet särkilt pekat ut Berit Önells granskning av en speciell fastighetsaffär.

Det gällde det kommunala bolaget Hibabs köp av en företagslokal, en affär som senare kom att kritiseras av kommunens revisorer.

Just den affären har chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk hyllat inför sin egen tidnings läsare. I en krönika i oktober förra året skrev hon så här om sin grävande reporters avslöjande:

"Reaktionerna på Norra Skånes artiklar om Hibabs hemliga köp av Läreda Mekans lokaler har varit överväldigande. Upprörda, arga och besvikna läsare har ringt och mejlat redaktionen och tackat oss för att vi granskat alla turer".

Samma avslöjande är numera alltså bristfällig journalistik, enligt tidningsbolagets vd.

Reporter med "rapp" penna

I andra tidigare veckomejl har Mimmi Bernfalk-Karlsson beskrivit Berit Önell som en reporter med "rapp" penna och en journalist som levererar "välskrivet" material.

Berit Önell är oförstående och överraskad när Kvällsposten frågar henne om chefredaktören gett henne kritik för att ha börjat skriva "insinuant".

- Nej, det är ingenting som jag känner igen. Visst har hon ibland haft synpunkter på några av mina texter men det har varit bagateller, säger Berit Önell.

Mimmi Karlsson-Bernfalk ser inget märkligt med att hon i veckomejlen till sin redaktion hyllar en reporter, samtidigt som hon anser att samme reporter borde "lyftas" bort från en viss tjänst.

- Om jag tycker att någon reporter gjort övertramp så tar jag sällan upp det i veckobrevet, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

I går var vd för tidningsbolaget Skånska Dagbladet AB, Lars J Eriksson, på Norra Skånes redaktion för ett hastigt inkallat möte.

Dagen innan hade tidningens journalistklubbar krävt chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalks avgång.

Lars J Eriksson gick under mötet till angrepp mot Berit Önell och försvarade beslutet att avsätta henne som kommunreporter, enligt Kvällspostens källor.

Inom kort ska Svenska Journalistförbundet och tidningsledningen mötas i en central förhandling angående Berit Önell.

Facket hävdar att det är en omplacering. Tidningsledningen menar att det är en förändring av hennes arbetsuppgifter.

Kvällsposten sökte i går Lars J Eriksson men han var oanträffbar.

Detta har hänt:

• Granskade kommunen
Berit Önell skrev flera granskande artiklar i Norra Skåne om Hässleholms kommuns affärer. Artiklarna hyllades internt av chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk, det visar mejl som Kvällsposten tagit del av.
• Fick sluta som kommunreporter
Kort senare fick Berit Önell sluta som kommunreporter. Beskedet fick Berit Önell av Mimmi Karlsson Bernfalk.
Nyhetschefen avgick i protest
När Önell tvingades sluta avgick nyhetschefen Anders Kauranen i protest.
De hävdar att politikerna la sig i
Önell och Kauranen hävdar att Önell fick sluta eftersom politiker i Hässleholm inte gillade granskningarna. Politiker ska ha kontaktat tidningen och begärt en förändring, där Berit Önell skulle få sluta.
Styrelsen ska ha krävt omplacering
Enligt Önell och Kauranen ska styrelseordföranden i Norra Skåne, Håkan Mattsson, därefter ha kontaktat Mimmi Karlsson-Bernfalk och krävt en omplacering av Berit Önell, efter att politikerna tryckt på.
• Kommuntoppen erkände
Per Palmgren, moderat ordförande i kommunstyrelsen, har erkänt i en intervju med SR Kristianstad att han har varit i kontakt med Norra Skånes ordförande Håkan Mattsson om tidningens innehåll.
• Förnekar politisk inblandning
Håkan Mattsson, Per Palmgren och Mimmi Karlsson-Bernfalk förnekar alla att politiker har lagt sig i tidningens arbete och krävt förändringar.

Chefredaktörens krönika i oktober:

Reaktionerna på Norra Skånes artiklar om Hibabs hemliga köp av Läreda Mekans lokaler har varit överväldigande. Upprörda, arga och besvikna läsare har ringt och mejlat redaktionen och tackat oss för att vi granskat alla turer.


Chefredaktörens interna mejl den 14 mars:

Bra etta med tung nyhet om p-garaget av Berit önell.

Chefredaktörens Interna mejl den 28 mars:

Bra uppföljning om p-garaget av Berit Önell.


Chefredaktörens interna mejl den 21 mars:

Bra nyhet av Berit Önell på A2, om att kommunchefen inte fått alla uppgifter om det omtalade P-garaget.

Chefredaktören om Berit Önells insats:

Jag har fått gå in och ändra och ta bort mycket för att jag tyckt att vi haft en insinuant ton och fel ordval.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!