Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Växjös politiker får kritik av Amnesty

Anna Tenje bad imamen dra tillbaka sin ansökan om böneutrop. Foto: PRIVAT
Nu får hon hård kritik av Amnesty International. Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSEN

Stiftelsen Växjö muslimer ansökte i förra veckan om tillstånd till böneutrop.

Därefter bad Växjös kommunalråd Anna Tenje, M, imamen att dra tillbaka ansökan.

Nu får hon hård kritik av Amnesty International.

Amnesty International kritiserar Växsjös kommunalråd Anna Tenje, M, efter att hon bett stiftelsen Växjö muslimer att dra tillbaka sin ansökan om böneutrop, skriver Smålandsposten. 

Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty International säger att hon tycker att hon tycker agerandet är olämpligt:

– Det är högst olämpligt att hon som folkvald politiker försöker påverka en administrativ process, genom att försöka få till stånd att där den här ansökan inte ens prövas. Det tyder på ett övertramp i fråga om hur hon använder sin politiska makt, säger Johanna Westeson till Smålandsposten. 

Tror att böneutrop ökar splittring

Men Anna Tenje själv hävdar att hon inte vill stoppa böneutrop, utan att hon bara har vädjat imamen att dra tillbaka ansökan.

– Jag har haft ett meningsutbyte med imamen om att jag tror att böneutrop kommer öka splittring mellan människor och istället öka segregation i samhället, säger hon till Smålandsposten. 

Biskopen välkomnar böneutrop

Men biskopen i Växsjö stift, Fredrik Modéus, välkomnar idéen. 

– I vårt land finns människor som är kristna, judar och muslimer, och mycket annat. Det är klart att det är ovant för ett land med djupa kristna rötter att se att det nu finns många som bekänner sig som muslimer i vårt land. Men kartan har förändrats. Man ska kunna utöva sin tro, om den så är kristen, judisk eller muslimsk, sa Modéus tidigare till Kvällsposten.