Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Växande problem: tama kaniner släpps ut för att dö

Hubba och Stampe har det numera varmt och tryggt hemma hos Emily. Foto: PRIVAT
Emily Hansson har räddat fem utsläppta kaniner i Malmö. Två av dem har hon kvar. Foto: PRIVAT
Kaninen Hubba var skygg till en början efter tiden ute och på djurhem. Foto: PRIVAT

Tamkaniner som släpps ut går en plågsam död till mötes med sjukdomar, svält och kyla.

I Malmö råder det stora problem med kaniner som släpps ut av ägare som tröttnat.

– De kommer in undernärda med inflammerade skador, fästingar, och tovor, säger Fredrik Malmgren, ordförande för Djurens vänner i Malmö.

Djurens vänner i Malmö ser ett ökande problem med tamkaniner som släpps ut i det vilda när ägarna tröttnar. 

–  Förr ringde folk i princip nästan bara för upphittade katter men nu ringer de ofta om upphittade kaniner, flera gånger i veckan vissa perioder. De kommer in undernärda med inflammerade skador, fästingar, och tovor, säger Fredrik Malmgren.

En av dem som räddat flera oönskade kaniner är Malmöbon Emily Hansson, 26. Det hela började år 2012 när hon fick syn på en vit kanin utanför sitt lägenhetshus i Malmö. Den fick namnet Stampe. Senare tillkom även den upphittade kaninen Hubba som Emily adopterade från Djurens vänner.

– Det viktigaste är att försöka få in dem så fort som möjligt, har man väl fångat in den kan man alltid hitta ett hem, säger Emily Hansson.

År 2013 hittade Emily en liten vit tamkanin utanför huset som hade lämnats bort. Foto: PRIVAT

Många tamkaniner som släpps ut i det vilda fryser ihjäl, svälter eller dödas av andra djur. De behöver en flock men accepteras oftast inte av vildkaniner.

– Vi får in hanar som inte kunnat försvara sig mot andra vilda hankaniner som markerat revir. De kommer in med hela könsorganet sönderslitet med inflammerade sår, vildhanar vill förhindra att de ska kunna para sig med honorna, säger Fredrik Malmgren, ordförande för Djurens vänner i Malmö.


LÄS OCKSÅ: Kaniner plågas brutalt – dumpas vid förskola

Okunskapen är stor

Problemet beror till stor del på att människor skaffar kaniner utan att ha läst på.

– De kan leva upp till tio år och det är många som inte vet det. Dessutom är det inget bra djur för alla barn. Kaniner är inte, som många tror, så keliga och vill ligga i knät hela tiden. Personer skaffar en liten söt kaninunge för nästan inga pengar till sina barn och sedan när barnen tröttat så släpper de ut dem, säger Emily Hansson.

I somras räddade Emily två kaniner som tyvärr inte överlevde efter tiden ute. Foto: PRIVAT

På Djurens vänner tar man dagligen emot samtal från folk som tröttnat på sina djur och vill att föreningen tar dem, vilket de inte har möjlighet till. Då hade de svämmat över av oönskade djur och inte kunnat rädda dem som hittas ute.

– Vi säger till dem att det är deras eget ansvar. Har man skaffat djur får man göra något åt det via sin egen vänskapskrets, Facebook, sociala medier, ringa runt. Det är tufft men man måste försöka, säger Fredrik Malmgren.