Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vattnet stängdes av för 67 familjer i Rosengård

Här är dagens hetast tv-nyheter.
67 familjer blev utan vatten när det stängdes av i ”Kinesiska muren”. Foto: JORCHR/WIKIMEDIA COMMONS
Brf Thomsons väg, har inte presenterat en årsredovisning sedan 2012.Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP

Den 10 september stängdes vattnet av för 67 familjer i en bostadsrättsförening i området Rosengård i Malmö. 

– Det händer ingenting när jag öppnar kranen, det bara väser. Vi kan inte duscha eller spola på toaletten eller någonting, berättade en kvinna som bor i huset för Sydsvenskan

Föreningen har inte presenterat en årsredovisning sedan 2012 – nu kan myndigheterna ta över huset. 

På Thomsons väg längs med Inre ringvägen i Malmö står den så kallade Kinesiska muren, ett stort bostadshus med två olika bostadsrättsföreningar. 

Den ena av dem, Brf Thomsons väg, har inte presenterat en årsredovisning sedan 2012 och risken för tvångsförsäljning på exekutiv auktion har varit stor. 

Föreningen inte betalat räkningen för värme under sex månader och Eon hotar att stänga av värmen i huset. Och VA Syd stängde alltså efter flera påtryckningar av dricksvattnet i huset. 

Vattnet var avstängt i tre timmar. Foto: EMY KRÜGER

111 betalningsanmärkningar

Nu kan det bli så att myndigheterna agerar och tar över huset. 

– Om de som bor i huset inte har någon el eller fjärrvärme eller vatten eftersom föreningen inte betalar så blir det ju i slutänden en tvångsförsäljning eller tvångsförvaltning av fastigheten, säger Josephine Stensson, som är jurist på Hyresgästföreningen till Sydsvenskan

Vattnet var avstängt i i tre timmar den 10 september. Men enligt Sydsvenskan har bostadsrättsföreningen 111 betalningsanmärkningar på sammanlagt 5,7 miljoner kronor.

– Det kan ju hända inom kort att det blir mycket stora skulder på föreningen igen. Då blir det åter aktuellt med utmätning och eventuell försäljning av fastigheten, säger kronoinspektör Christopher Berg.

Ekobrottsmyndigheten har startat en utredning om bokföringsbrott. Inga tillslag är dock gjorda. 

Ladda ner Kvällspostens app.