Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vattnet hotar Sydsverige – SMHI:s nya varningar

Professorn förklarar varför havsnivåerna stiger
Jonas Björkström, insatsledare vid räddningstjänsten Gislaved.Foto: Privat
Karl-Erik Svensson, projektledare för vallarna i Kristianstad kommun.Foto: Privat
När vallarna brast forsade vattnet in i Gislaved på torsdagen.Foto: Privat

Klimatförändringar och extremväder börjar redan märkas i Sydsverige.

Nu varnar SMHI för höga vattenflöden. I Gislaved är översvämningen redan ett faktum och i Skåne rustar man för kommande katastrofscenarion.

– Vi har att göra med naturens lagar, säger Jonas Björkström, insatsledare vid räddningstjänsten Gislaved.

Efter de senaste veckornas ständiga regnfall märks klimatkrisen på allvar i Sydsverige. 

Under torsdagen har SMHI gått ut med en klass 2 varning för mycket höga vattenflöden i Blekinge, Kronoberg och Halland sam en klass 1 varning för höga flöden i Skåne och Kalmar.

– Det beror på att vi har haft en period med stormen Ciara och ett lågtryck som kommit in vilket förde med sig mycket regn i området, samtidigt som vi hade mycket vatten i markerna sedan innan, säger Sara-Sofia Asp, hydrolog på SMHI.

SMHI varnar för höga vattenflöden. Orange är varning på nivå 2, gul är nivå 1.Foto: Skärmdump/SMHI

Runt om i syd rustar man sig sedan lång tid tillbaka för att undvika en katastrof när havsnivåerna ökar.

Kristianstad har sedan flera år tillbaka byggt vallar för att skydda staden från det forsande vattnet. Senast i går rapporterade SVT Skåne att vallarna är långt i från klara. 

– Vi är inte nöjda med hastigheten vi haft, det går för sakta, säger Karl-Erik Svensson, projektledare för vallarna Kristianstads kommun.

Tar hjälp från MSB

Vattennivån runt Kristianstad har de senaste veckorna redan stigit och ser ut att stiga ännu mer, skriver Kristianstadbladet.

Kommunen har begärt hjälp från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Bland annat tog de på tisdagen emot en maskin som kallas ”Sandkungen”, som kan packa upp till 2000 sandsäckar i timmen.

– Det är inget som man beställer i sista stund utan hellre lite för tidigt, säger Karl-Erik Svensson.

”Sandkungen” packar sandsäckar som kan användas till temporära vallar.Foto: Kristianstads kommun
En av vallarna som byggts för att skydda Kristianstad.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Han anser att nivån just nu är stabil men att man förbereder sig för byggnader kan behöva skyddas.

År 2002 drabbades kommunen av en allvarlig översvämning och har sedan dess intensifierat sina förebyggande åtgärder.

– Det värsta scenariot som kan hända är att vi får en ganska blöt höst, en vinter med mycket snö och sedan en regning vår. Då kan det bli problem. Det var det som hände 2002 och det kan naturligtvis hända igen, säger Karl-Erik Svensson.

Revhaken på Äspetstranden i Åhus är ett av de strandpartier som är hårdast utsatt för erosion.Foto: Kristianstads kommun
Eva Mårtensson, kommunikationsansvarig Kristianstads kommun.Foto: PRESSBILD

Även kustlinjen med semesterparadiset Åhus är särskilt utsatt. Kuststräckan med sina många fritidshus och lyxiga villor är hotad av både översvämningar och erosion. 

Kommunen har under vintern därför tagit fram en ny plan för hur man ska skydda kustlinjen. Beroende på hur klimatet utvecklar sig kan byggnader som är hotade kan till slut komma att få flyttas.

– Alla kustnära samhällen drabbas av att havsnivåerna stiger. Det kan bli att byggnader får flyttas men vi vet inte om eller när, det finns olika vägar att gå, säger Eva Mårtensson, kommunikationsansvarig på Kristianstad kommun.

I Trelleborgs kommun satsar man 3,7 miljoner kronor för att arbeta fram en plan för hur man ska skydda bebyggelsen för de stigande havsnivåerna, skriver Trelleborgs Allehanda.

Vattnet flödade in

I Småland är läget just nu mer akut. Klass 2-varningen för höga vattenflöder gäller till exempel Mörrumsån och Lagan men även öviga småland är drabbat av översvämningsrisken. I Gislaved har en mindre katastrof redan utbrutit, något som Värnamo nyheter skrivit om.

För att skydda orten mot vattnet från Nissan har man byggt vallar – under torsdagsmorgonen sprack de och mängder med vatten forsade mot industrimuseet.

– Det är stora vattenmängder som rör sig nu. Hade det stigit en decimeter till hade vi haft vatten i in i byggnaden, säger. Jonas Björkström

Området vid industrimuseet i Gislaved är helt översvämmat.Foto: Privat

Gislaved och Gnosjö kommun har tillsammans kommit fram till vilka områden man ska ha extra koll på. I Gislaved handlar det om två områden som räddningstjänsten nu bevakar. 

– Dels där vi var i morse där barriären brast men också ett område nedanför med ett ex antal villor. Det håller vi ett öga på, säger Jonas Björkström.

Det har nu byggts upp temporära vallar vid industrimuseet i Gislaved, både invändiga och utvändiga. De kommer ligga kvar till måndag, när kulmen väntas komma.

– Om ingenting förändras då. Vi har att göra med naturens lagar, säger Jonas Björkström, insatsledare vid räddningstjänsten Gislaved.

SMHI:s förklaring på varningsklasserna:

Varning klass 1 - ”Besvärligt väder”

Väder utveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Varning klass 2 - ”Mycket besvärligt väder”
Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas följa ny information på internet, radio och tv.

 

Källa: smhi.se

Klimathotet mot Skanör – här dränks orten i vatten:

Skånska orten dränks av vatten – kan försvinna från kartan.