Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens unika metod ska hitta Lelles kropp

Lelle Huldebrand var turnéledare för hårdrockbandet Hammerfall. Han försvann spårlöst 1999 efter en spelning i Sölversborg. Han var bosatt i Malmö med sin familj. Foto: POLISEN
Dykare har tagit prover på vatten i stenbrottet och bottenlagret. Proverna kan ge svar som avslöjar om en kropp sänkts i stenbrottet. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/KVÄLLSPOSTEN
Härifrån kan Lelle Hildebrands kropp vräkts ned i vattnet i stenbrottet. Några mil från den här platsen, vid sjön Immeln, gjordes efter Hildebrands försvinnande fynd som knyts till honom. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Den här slipsen hittades vid sjön Immeln efter att Lelle Hildebrand försvunnit. En släkting har sagt till polisen hon såg slipsen i Hildebrands väska ett par dagar innan han försvann. Foto: POLISEN / POLISEN
Kriminalkommisarie Bo Lundqvist undersöker möjligheten att med vattenprover få svar på om en kropp sänkts i stenbrottet vid Jedenryd. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lelle Hildebrand försvann efter att strax innan årsskiftet 1999 ha varit besökt rockklubben Kartago i Sölvesborg. Polisen tror att mördaren dumpade hans kropp i ett stenbrott vid Jedenryd. Han hade en stor summa pengar md sig.
1 / 7

I största hemlighet har dykare tagit prover av vattnet och bottenlagret i stenbrottet där Lelle Hildebrand kropp misstänks ligga dold. Provsvaren kan avslöja om en mänsklig kropp finns i stenbrottet.

– Något liknande har aldrig tidigare gjorts i Sverige, säger kriminalkommissarie Bo Lundqvist.

 Kalla fall-utredare använder allt oftare metoder som tidigare inte prövats av svensk polis.

Bo Lundqvist och hans medarbetare har under utredningen av mordet på turnéledaren Lelle Hildebrand haft ett nära samarbete med forskare inom bland annat marinbiologi. Det var så tanken att ta prover av sediment, alltså bottenlagret, och vattnet i stenbrottet uppstod.

– Vi vet ju inte om det här kommer att ge resultat. Men det finns en möjlighet. Vi har tagit prover av vattnet på olika djup och sedimentlagren. När det gjordes lämnade dykarna också sitt DNA så att det inte skulle kunna ske någon sammanblandning, säger Bo Lundqvist.

Proverna skickas till NFC, Nationellt forensiskt centrum i Linköping, men ska undersökas på annat laboratorium.

Det är ingen slump att kalla fall-gruppen låtit dykare göra flera undersökningar av stenbrottet där Lelle Hildebrands kvarlevor kan ligga dold i sediment.

Varför dykningarna görs just där har Bo Lundqvist inte velat avslöja. Men i utredningen finns fynd som pekar mot området. Om proverna ger det resultat som kalla fall-gruppen hoppas kommer det sannolikt inte ge besked om att Lelle Hildebrands kropp finns på platsen.

– Men proverna kan ge besked om en mänsklig kropp finns där, säger Bo Lundqvist.

LÄS MER: Dykare har markerat område i sökandet efter Lelle Hildebrand 

Den här klockan bar Lelle Hildebrand när han försvann efter en Spelning på klubben Kartago i Sölvesborg. Polisen vill ha kontakt med personer som sett klockan. Den är av märket Tissot och inköpt på Hukes i Malmö. Foto: Polisen

Hittat föremål i stenbrottet

 så fall innebär det att utredarna fått en bekräftelse på vikten av att fortsätta undersöka vattnet i stenbrottet vid Jedenryd som ligger norr om Kristianstad. Samtidigt har polisen fått ett nytt redskap att använda i mordutredningar när man söker efter försvunna som misstänks ha blivit mördade.

I ett annat avseende har utredningen av Lelle Hildebrand lett till nya spår. P4 Blekinge avslöjade i helgen att ett fynd gjorts i stenbrottet.

– Vi har bestämt att för närvarande inte berätta vad det är för någonting, säger Bo Lundqvist.

Men precis som när det gäller proverna som tagits ska det här fyndet, ett föremål, undersökas. Det är kännetecknande för den här typen av utredningar, att det görs undersökningar men de blir alltmer avancerade.

I utredningen av mordet på Hildebrand men också när det gäller mordet på 18-åriga Marua Ajouz som försvann några dagar före julen 2002 i Malmö måste kalla fall-gruppen förlita sig på avancerad vetenskap. 

Inte prioriterat hos NFC

Hennes kranium hittades långt efter försvinnande i ett stenröse i Bokskogen utanför Malmö. Kvarlevorna hittades av en slump i en åker i maj 2017. Delar av fyndet har skickats till NFC. Utredarna hoppas få svar på om DNA finns bevarat på fynden i åkern. Eftersom det handlar om utredningar där ingen sitter häktad prioriteras inte den typen av undersökningar hos NFC. 

Det är ingen slump att forskning och vetenskap spelar allt större roll i mordutredningar. Metoderna som i dag används vid mordutredningar är i många avseende en kombination av en lång rad olika vetenskaper. DNA som bevis är kanske den mest kända. Numera gör polisen till exempel sökningar i databaser som algrat DNA från privatpersoner som vill veta mer om sitt ursprung.

LÄS MER: DNA kan fälla mördaren 

Bo Lundqvist har arbetat i cirka 30 år som polis och under större delen av sitt arbetsliv utrett mord och grova våldsbrott.

I takt med att vetenskapliga tekniker utvecklas, förfinas och används inom forskning på högskolor och universitet upptäcker också en del poliser metoder som mordutredare kan ha nytta av.

– När man sitter med en färsk utredning har man sällan tid att lyfta blicken. Men vi är flera som arbetar med kalla fall som följer vetenskapliga journaler och har kontakt med vetenskapsmän. Vi försöker fånga upp sådant som används till annat men som skulle kunna vara intressant för oss, säger Bo Lundqvist.