Vattenkaoset förstörde Oscars swimmingpool

VATTENSKADAD POOL. Det höjda grundvattnet har kvaddat simbassängen för Oscar Lydén i Klagshamn i hans famlj. Nu vill de få ersättning av Malmö kommun.
Foto: Tomas Leprince

I det översvämmade Klagshamn har villaägaren Oscar Lydén drabbats av en vattenskada – på sin swimmingpool.

Bassängbottnen har tryckts in underifrån och deformerats av det stigande grundvattnet.

– Jag tänker söka ersättning från kommunen, säger Oscar.

Vattennivån i Stora Kalkbrottssjön i Klagshamn söder om Malmö har stigit med uppemot tre meter på ett par år – sedan Malmö kommun slutade pumpa ut vatten därifrån. Höstens och vinterns ihärdiga regnande har spätt på besvären ytterligare.

Demolerad pool

Boende i området har fått vatten i sina källare och naturområden har svämmats över. När Oscar Lydén lyfte på skyddet över sin pool för att plocka in en digital termometer upptäckte han att vattnet demolerat bassängen – underifrån.

– Vi har bott här sedan 2008 och poolen fanns när vi kom hit. Det har aldrig varit problem tidigare, säger Oscar Lydén.

– Jag har varit i kontakt med en poolkille och förstått att det kommer att kosta minst 35 000 kronor att fixa det här. Och det kan bli mycket dyrare om vi måste ha ny dränering och en egen pump för att lyfta bort vattnet.

Kräver ersättning

Familjen Lydén har bestämt sig för att de vill ha ersättning av Malmö kommun för problemet som de anser beror på kommunens beslut att sluta pumpa bor vatten från Stora Kalkbrottssjön.

– Men vi vet inte riktigt hur vi ska bära oss åt och vilken blankett som ska fyllas i, säger Oscar Lydén.

– Och vi vet inte hur kommunen ser på det här.

Kommunen slutade pumpa

Milan Obradovic (S), som är kommunalråd för teknik och miljö i Malmö, är väl medveten om att det har blivit vattenproblem i Klagshamn sedan kommunen slutade pumpa.

– Vi har nu satt i gång flera pumpar igen, säger han.

Milan Obradovic säger också att han inte på rak arm kan utlova någon ersättning varken till Oscar Lydén eller någon annan.

– Men jag tycker absolut att de som på något sätt känner sig drabbade ska höra av sig till gatukontoret så snart som möjligt. Personal därifrån har redan varit i Klagshamn och besökt folk som fått in vatten i sina källare. Det är bästa sättet att börja med de här ärendena.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!