TV Syds undersökning har gjorts med hjälp av danska Fødevarestyrelsen, motsvarande livsmedelsverket, och DTU Fødevareinstituttet som är ett forskningsinstitut på Danmarks tekniska universitet.
100 paket fläskkött analyserades, både ekologiskt och icke-ekologiskt kött, och resultatet var anmärkningsvärt: Hela 21 procent av förpackningarna innehöll kött som var smittat med multiresistenta MRSA-bakterier.
Yvonne Agersø, seniorforskare på DTU Fødevareinstituttet, har ansvarat för analysarbetet och säger, enligt TV Syd, att hon inte är överraskad över resultatet.
– Vi har sett en klar ökning i antalet grisar som har MRSA-smitta och då är det naturligt att det avspeglas i det finns mer MRSA även i köttet, säger Agersø.
Ökar även i Sverige
Ökningen är markant. 2009 gjordes en liknande undersökning och då återfanns MRSA-bakterier endast i 5 procent av det analyserade köttet. Två år senare var siffran 10 procent - och nu har alltså den siffran mer än fördubblats.
– Det är riktigt oroväckande, säger Hans Jørn Kolmos, forskningschef på Klinisk Mikrobiologi på Odense universitetssjukhus.
MRSA är en bakterie av typen gula stafylokocker som är motståndskraftig mot många olika sorters antibiotika.
Bakterien har, enligt vårdguiden, ökat även i Sverige de senaste åren.