Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vart femte köttpaket smittat av bakterier

Mer än vart femte paket fläskkött i danska butiker är smittat med multiresistenta MRSA-bakterier. Det var resultatet i en undersökning som TV Syd gjort.
Foto: Magnus Jönsson

Mer än vart femte paket fläskkött i danska butiker är smittat med multiresistenta MRSA-bakterier.

Det var resultatet i en undersökning som TV Syd gjort.

– Riktigt oroväckande, säger Hans Jørn Kolmos, forskningschef på Odense universitetssjukhus till TV Syd.

TV Syds undersökning har gjorts med hjälp av danska Fødevarestyrelsen, motsvarande livsmedelsverket, och DTU Fødevareinstituttet som är ett forskningsinstitut på Danmarks tekniska universitet.

100 paket fläskkött analyserades, både ekologiskt och icke-ekologiskt kött, och resultatet var anmärkningsvärt: Hela 21 procent av förpackningarna innehöll kött som var smittat med multiresistenta MRSA-bakterier.

Yvonne Agersø, seniorforskare på DTU Fødevareinstituttet, har ansvarat för analysarbetet och säger, enligt TV Syd, att hon inte är överraskad över resultatet.

– Vi har sett en klar ökning i antalet grisar som har MRSA-smitta och då är det naturligt att det avspeglas i det finns mer MRSA även i köttet, säger Agersø.

Ökar även i Sverige

Ökningen är markant. 2009 gjordes en liknande undersökning och då återfanns MRSA-bakterier endast i 5 procent av det analyserade köttet. Två år senare var siffran 10 procent - och nu har alltså den siffran mer än fördubblats.

– Det är riktigt oroväckande, säger Hans Jørn Kolmos, forskningschef på Klinisk Mikrobiologi på Odense universitetssjukhus.

MRSA är en bakterie av typen gula stafylokocker som är motståndskraftig mot många olika sorters antibiotika.

Bakterien har, enligt vårdguiden, ökat även i Sverige de senaste åren.

MRSA – Motståndskraftiga gula stafylokocker

Från 1177 Vårdguiden:

"Bakterien är ovanlig, men om du har smittats brukar bakterien oftast finnas på huden, i näsan och i svalget. För det mesta orsakar MRSA inte några besvär, men om du får en infektion som kräver behandling finns det färre sorters antibiotika att välja mellan än för vanliga stafylokocker.

Om du får besvär av MRSA kan du få bölder, infektion i ett sår eller hudinfektioner som till exempel hårsäcksinflammation. Ett infekterat sår kan göra ont och det kan bli rött eller svullet runt såret. Du kan också få feber."

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!