Det har snart gått en vecka sedan familjemedlemmarna hittades döda i villan i Bjärred. Foto: JENS CHRISTIANDet har snart gått en vecka sedan familjemedlemmarna hittades döda i villan i Bjärred. Foto: JENS CHRISTIAN
Det har snart gått en vecka sedan familjemedlemmarna hittades döda i villan i Bjärred. Foto: JENS CHRISTIAN
Många har lämnat blommor vid huset. Foto: JENS CHRISTIANMånga har lämnat blommor vid huset. Foto: JENS CHRISTIAN
Många har lämnat blommor vid huset. Foto: JENS CHRISTIAN
”Jag går här varje dag med hunden och pratar ofta med många av grannarna. Men den här familjen har jag inte sett. De har hållit sig för sig själva”, säger Bengt Nilsson, 75. Foto: JENS CHRISTIAN”Jag går här varje dag med hunden och pratar ofta med många av grannarna. Men den här familjen har jag inte sett. De har hållit sig för sig själva”, säger Bengt Nilsson, 75. Foto: JENS CHRISTIAN
”Jag går här varje dag med hunden och pratar ofta med många av grannarna. Men den här familjen har jag inte sett. De har hållit sig för sig själva”, säger Bengt Nilsson, 75. Foto: JENS CHRISTIAN

Varningssignalerna från familjen – före morden

Publicerad

BJÄRRED. Föräldrarna var drivande i att deras döttrar skulle få hemundervisning, visar dokument. 

Samtidigt som familjen isolerade sig alltmer i villan i Bjärred borde skolan ha uppfattat varningssignalerna, menar forskaren Gisela Priebe.

– Det är anmärkningsvärt att de säger att de inte såg några tecken, säger hon.

Flera har lämnat blommor och ljus utanför tvåplansvillan där familjen hittades död.Foto: JENS CHRISTIAN

Lätt snö faller över de tätt byggda tegelvillorna. Trots den råa kylan stannar flera förbipasserande till vid de många buketter, ljuslyktor och gosedjur som lagts på hög vid ett av husen.

Det har snart gått en vecka sedan familjen – en pappa i 45-årsåldern, en mamma i 50-årsåldern, och två minderåriga döttrar – hittades döda i villan. 

Erika Brattström, 41, bor i Bjärred. Foto: JENS CHRISTIAN

Händelsen har lämnat få oberörda, och frågetecknen bland invånarna i det lilla pendlarsamhället Bjärred är fortfarande många.

– Man undrar vad som har hänt och varför. Det är bara jättesorgligt. Även om man inte vill gräva i andras liv, tror jag att folk vill förstå, säger Erika Brattström, 41, som bor i området. 

Bland de närmsta grannarna är stämningen tillknäppt. En person förklarar:

– Vi vill inte säga något. Vi vill skydda barnen.

LÄS MER: Döda mammans chef: "Hon gav stöd åt andra" 

Polisen: "Det är ett mycket uppseendeväckande fall"

Polisens tekniker är klara med arbetet i villan, men enligt presstalespersonen Ewa-Gun Westford kommer det dröja innan de kan berätta något om förundersökningen.

– Det är ett mycket uppseendeväckande fall som har berört alla inblandade. Vi har själva tankar om hur och varför. Men vi måste sammanställa förhör, och koppla ihop det med tekniken och rättsmedicinarnas uttalanden, säger hon.

Polisens tekniker är klara med arbetet i villan, berättar Ewa-Gun Westford.Foto: EMIL LANGVAD/TT

De bedriver förundersökningen som en mordutredning, men letar inte efter en gärningsman som finns i livet. 

Det är sedan tidigare klarlagt att familjen drogs med problem. Föräldrarna beskrivs av chefer som kompetenta och högpresterande. Men pappan gick ner i arbetstid, och familjen tillbringade allt mer tid för sig själva i hemmet där döttrarna också fick sin undervisning. 

 

LÄS MER: Lärare ringde på hos familjen – fick inget svar 

"De har hållit sig för sig själva"

– Jag går här varje dag med hunden och pratar ofta med många av grannarna. Men den här familjen har jag inte sett. De har hållit sig för sig själva, säger Bengt Nilsson, 75.

Bengt Nilsson, 75, och hans hund.Foto: JENS CHRISTIAN

Sedan 2016 fick den äldre flickan besök av lärare fyra dagar i veckan, eftersom hon led av vad som beskrivs som någon form av kronisk trötthet. 

Föräldrarna var drivande i att även den yngre flickan skulle få hemundervisning, något som skolan började förbereda i juni förra året. Sverige är ett av världens mest restriktiva länder när det gäller hemundervisning i och med den skollagen från år 2011. Föräldrarna misstänkte att flickan led av samma sjukdom som sin storasyster, men ett protokoll visar att något läkarintyg inte fanns vid mötet.

 

LÄS MER: Familjen drog sig undan sista tiden innan morden 

Läkarintyg för ena dottern saknades

Vid ett nytt möte i mitten av augusti hade ännu inget läkarintyg visats upp, men enligt föräldrarna pågick en utredning.

Ett sådant kom senare. 

– Jag fick ett intyg innan beslutet, säger skolans rektor Margareta Strand Karlsson.

Margareta Strand Karlsson är rektor vid en av flickornas skola.Foto: JENS CHRISTIAN

Under hösten fick flickan hemundervisning av sina två klassmentorer, tre dagar i veckan.

– Mitt barnbarn var vän med den yngre dottern, de gick i samma klass. Hon gick inte så mycket i höstas i skolan eftersom de hade hemundervisning. Men det här fanns inte på kartan. Hela Bjärred är i chock. Det är otroligt tragiskt, säger Ulla Andersson, 69.

Att två barn i samma familj är hemma från skolan under lång tid har väckt frågor. 

Skolan borde ha uppfattat varningssignaler, menar Gisela Priebe, lektor vid Institutionen för psykologi på Lunds universitet som forskat om barn och ungas utsatthet.

– Det behövs vanligtvis starka skäl för att få hemundervisning. Man försöker göra andra insatser, och först när det verkligen inte går kan man komma fram till det, med inställningen att det är en tillfällig lösning. Om det går en längre tid måste man fråga sig varför barnet inte har kommit tillbaka till skolan, säger hon.

Efter dödsfallen kommer kommunen att titta närmare på om man kunde ha agerat annorlunda.

 

LÄS MER: Grannen om flickorna: I somras tjoade de i poolen 

Många har sökt sig till kyrkan för stöd

Händelsen har skakat hela samhället. Under veckan har många sökt sig till kyrkan i Bjärred för stöd.

– Det har varit väldigt intensivt. Det har varit hundratals personer här i alla åldrar, säger Madeleine Körner, kyrkoherde i Bjärreds församling.

Madeleine Körner, kyrkoherde i Bjärreds församling, berättar att många har sökt sig till kyrkan under veckan.Foto: JENS CHRISTIAN

En minnesbok ligger framme, där flera personer skrivit ned sina tankar om händelsen. "Minns er med värme och glädje" och "Tänk om vi vetat vad vi kunde gjort. Vila i frid".

– Alla har frågor naturligtvis. Man vill ha möjlighet att ventilera det obegripliga. Det bästa man kan göra i en sådan situation är att lyssna och finnas till. Man behöver inte säga så mycket, för det finns inga magiska ord som skulle kunna backa bandet, eller göra det helt igen. 

 

LÄS MER: Pappans chef larmade polisen: Olikt honom 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag