Det är Preben Vestergaard Hansen, lektor på Näring-och hälsoutbildningen på högskolan Metropol som till tidningen MetroXpress varnar för riset. Han får stöd av Steen Ethelberg, forskare vid Seruminstitutet, Danmarks största forskningsinstitution för hälsofrågor.
– Bakterien skapar en matförgiftning då den sätter ett giftämne i tarmen, säger Steen Ethelberg.
De menar att man helst av allt inte ska spara något kokt ris. Om man ändå gör det ska man steka eller koka det i 30 minuter.
På svenska Livsmedelsverket bekräftar man problemet.
Vilande bakterier
– Det är avkylningen som är problematiskt. Det måste gå så fort som möjligt, säger mikrobiologen Åsa Rosengren på Livsmedelverket.
Det okokta riset innehåller ofta sporer, som är "vilande" bakterier. Så länge det är torrt och kallt håller de sig vilande. Till skillnad från aktiva bakterier dör de inte när vattnet kokar.
– Sporerna gillar värmen och näringen som löst sig i vatten. Får riset stå ljummet länge kan bakterierna vakna till liv. De trivs bäst i 30-40 grader. Det är då de växer snabbast. Därför gäller det att kyla ner riset fort.
Åsa Rosengren tipsar om att man kan ställa kastrullen med locket på i ett kallt vattenbad. Under vintern kan man ställa ut den på balkongen. Ett annat trick är att dela upp riset i små portioner.
Stek i en halvtimme först
De danska forskarna menar att vill man äta gårdagens rester ska man steka eller koka upp riset i över 30 minuter. Men det spelar ingen roll säger Åsa Rosengren.
– Har bakterierna väl utvecklas bildar de ett toxin som inte försvinner för att man kokar upp riset igen. Då är det kört.
Vad händer om man äter riset då?
– Det blir en ren förgiftning. Du börjar spy häftigt. Den är snabbt övergående, men inte särskilt trevlig.
Mikrobiologen Åsa Rosengren tycker inte man ska sluta att ha med sig ris i matlådan.
– Bara man kyler det korrekt så ska det inte vara några problem!