Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Uppvärmt ris kan göra dig sjuk

Ris i matlådan kan göra dig sjuk. Kyler du det korrekt efter tillagningen är det däremot ofarligt menar mikrobiologen Åsa Rosengren.
Foto: Leif Jacobsson

Riset i din matlåda kan vara farligt.

Forskare uppmanar till att kasta alla resterna.

– Laga bara så mycket ris som du behöver, säger Preben Vestergaard Hansen.

Annars kan det sluta med att du blir rejält sjuk.

FAKTA: Bacillus cereus

En bakterie som kan orsaka illamående och våldsamma kräkningar, ibland diarré.

Förgiftas du tar det mellan en till en och en halv timme innan du blir sjuk.

Sjukdomen varar mellan ett till två dygn.

Det är Preben Vestergaard Hansen, lektor på Näring-och hälsoutbildningen på högskolan Metropol som till tidningen MetroXpress varnar för riset. Han får stöd av Steen Ethelberg, forskare vid Seruminstitutet, Danmarks största forskningsinstitution för hälsofrågor.

– Bakterien skapar en matförgiftning då den sätter ett giftämne i tarmen, säger Steen Ethelberg.

De menar att man helst av allt inte ska spara något kokt ris. Om man ändå gör det ska man steka eller koka det i 30 minuter.

På svenska Livsmedelsverket bekräftar man problemet.

Vilande bakterier

– Det är avkylningen som är problematiskt. Det måste gå så fort som möjligt, säger mikrobiologen Åsa Rosengren på Livsmedelverket.

Det okokta riset innehåller ofta sporer, som är "vilande" bakterier. Så länge det är torrt och kallt håller de sig vilande. Till skillnad från aktiva bakterier dör de inte när vattnet kokar.

– Sporerna gillar värmen och näringen som löst sig i vatten. Får riset stå ljummet länge kan bakterierna vakna till liv. De trivs bäst i 30-40 grader. Det är då de växer snabbast. Därför gäller det att kyla ner riset fort.

Åsa Rosengren tipsar om att man kan ställa kastrullen med locket på i ett kallt vattenbad. Under vintern kan man ställa ut den på balkongen. Ett annat trick är att dela upp riset i små portioner.

Stek i en halvtimme först

De danska forskarna menar att vill man äta gårdagens rester ska man steka eller koka upp riset i över 30 minuter. Men det spelar ingen roll säger Åsa Rosengren.

– Har bakterierna väl utvecklas bildar de ett toxin som inte försvinner för att man kokar upp riset igen. Då är det kört.

Vad händer om man äter riset då?

– Det blir en ren förgiftning. Du börjar spy häftigt. Den är snabbt övergående, men inte särskilt trevlig.

Mikrobiologen Åsa Rosengren tycker inte man ska sluta att ha med sig ris i matlådan.

– Bara man kyler det korrekt så ska det inte vara några problem!

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!