Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varningen: Stor brist på vatten efter värmen

Marie Nordkvist Persson är kommunikationschef på Sydvatten. Foto: Sydvatten
Förbrukningen av vatten är mycket högre än vad den brukar vara. Foto: EMY KRÜGER

Efter den långa värmeböljan håller vattenresurserna runtom i Sverige på att sina.

Flera vattenleverantörer vädjar nu till invånarna i kommunerna om att spara på vattnet.

– Förbrukningen är betydligt mycket högre än vad den brukar vara den här tiden på året, säger Marie Nordkvist Persson, kommunikationschef på Sydvatten.

Stora delar av Sveriges befolkning uppmanas nu till att spara på vattnet. Sydvatten och NSVA i Skåne, samt Norrvatten och Stockholm Vatten och Avfall i Stockholm är några av de vattenleverantörer som varnar för vattenbrist.

– Förbrukningen är betydligt mycket högre än vad den brukar vara den här tiden på året. Det brukar i regel vara en topp i maj, men toppen är längre i år och det går åt mer vatten. Vi producerar vatten för fullt, vattenverken går på max, säger Marie Nordkvist Persson, kommunikationschef på Sydvatten.

Den långa värmeböljan tros vara boven i vattendramat.

– Jag tror vattenbristen beror på att det har varit varmt så pass länge. Värmen kom tidigare i år och det är högre förbrukning av vatten under en längre tid – varför det varit högre förbrukning i år vet jag inte. Vi kanske har fler gräsmattor att vattna, fler pooler att fylla, eller så är vi kanske helt enkelt fler människor.

Enligt SMHI har mängden nederbörd legat under, eller mycket under, normalt över majoriteten av Sverige.

Mängden nederbörd har varit liten på flera ställen i Sverige. Orange: Mycket under normalt. Gult: Under normalt. Vitt: Nära normalt. Ljusblått: Över normalt. Mörkblått: Mycket över normalt. Foto: SMHI/Skärmdump

”Ansträngt läge”

Sydvatten får dricksvatten från sjöarna Bolmen och Vombsjön och förser 15 skånska kommuner med vatten. Ihop med Båstad och Åstorp, där invånarna också varnas för hög förbrukning av vatten, berörs många människor av varningen – bara i Skåne.

– Flera orter har ett ansträngt läge när det kommer till vatten. Vattnet i våra kommuner, tillsammans med Båstad och Åstorp, berör närmare en miljon människor, säger Marie Nordkvist Persson.

För att spara på vatten finns det några knep man kan ta till, menar Marie Nordkvist Persson.

– Man kan tänka på att inte låta vattnet rinna när man borstar tänderna. Vi spolar ofta vattnet kallt för dricka – att i stället ha en karaff med vatten i kylen är bra. Man behöver kanske inte tvätta bilen allt för ofta och bor man i hus bör man vattna gräsmattan på tidig morgon. Om man tittar på en och en kanske det inte känns som att det man gör spelar så stor roll, men ser man till den stora massan ger det resultat.

– Det handlar om att värna om vattnet och dess värde, samt att vi tänker hållbart. Använder vi vattnet till vad vi verkligen ska, då behöver vi inte hälla bort det.

SMHI har även utfärdat risk för gräsbränder över stora delar av Sverige, vilket innebär att bränder lätt kan ta sig i skog och mark.

 

Så kan du spara på vattnet

Undvik att tvätta bilen just nu.

Välj att duscha i stället för att tappa upp ett bad.

Stäng av kranen medan du borstar tänderna.

Fyll en karaff med vatten och ha i kylen – då får du kallt vatten utan kranen behöver rinna onödigt mycket.

Vattna inte gräsmattan. Behöver du vattna, välj då att vattna tidigt på morgonen.

Kör inte halvfulla tvätt- och diskmaskiner, fyll på dem ordentligt innan du trycker på start.