Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Så kapar ligorna ditt bank-ID

Polisen misstänker att brotten är organiserade.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sedan i somras har bedragarna kommit över stora summor pengar.
Foto: JESSICA GOW/TT NYHETSBYRÅN

Trots att polisen har gått ut med flera varningar så drabbas fler och fler av en ny form av bank-ID bedrägeri. 

Sedan i somras har bedragarna kommit över stora summor pengar.

Polisen misstänker att brotten är organiserade.

– Vi snackar om stora summor och många offer, säger Lars-Ove Wessberg, gruppchef för bedrägerisektionen i väst.

Det var i somras som polisen började få upp ögonen för den nya bedrägerimetoden. Den drabbade får först ett telefonsamtal som verkar komma från banken eller polisen. När de svarar får de veta att det finns mystiska transaktioner på deras konto och de blir tillsagda att göra en inloggning på sitt bank-ID. 

Men uppringaren kommer varken från polisen eller banken. Istället tömmer uppringaren personens konto, och pengarna skickas direkt till en målvakt.  

Loggar in åt bedragarna

Polisens bedrägeriexpert Jan Olsson har tidigare berättat om bedragarnas metoder. 

– De säger åt dig att logga in med ditt bank-ID så att de kan spärra ditt kort. I det här läget har bedragaren redan surfat in på bank-ID på sin dator och lagt in ditt personnummer. När du ska logga in så trycker de "enter" och skickar i väg ditt personnummer till bank-ID. Så när du skrivit in personnummer och lösenord så loggar du i stället in busen, säger han till Dina Pengar.

Flera anmälningar

Flera personer har drabbats av den nya bedrägerimetoden och sedan i somras har polisen tagit emot ett 100-tal anmälningar över hela landet. Polis och banker har varnat för den nya bluffmetoden flera gånger.

Bedragarna använder ett så kallat "spoofat" nummer, berättar Lars-Ove Wessberg, gruppchef på bedrägerisektionen i väst. Det innebär att bedragarna kan få det att se ut som att samtalet verkligen kommer från en bank. Det har även förekommit fall där bedragarna har fått det att se ut som att de ringer från nummer som tillhör polisen.

Enligt Lars-Ove Wessberg är bedrägerierna svåra att utreda. Däremot är målvakterna desto enklare att hitta. 

– Själva bedragaren är svårutredd, men inte penningtvättaren. Vi ser ju vilken enhet som pengarna hanteras på. Vi kan också se vilken bankomat som pengarna tas ut ifrån och i bästa fall kan vi få ut film därifrån. Men vissa bankomater har tyvärr inte någon kamera och ibland använder målvakterna suspekta växlingskontor som saknar kamera, säger Wessberg.

Frågar aldrig om inloggningsuppgifter

Även om det står på telefonskärmen att det är banken eller polisen som ringer så är det viktigt att komma ihåg att aldrig dela med sig av några inloggningsuppgifter, säger Lars-Ove Wessberg.

– Om man blir uppringd av en bank så behöver de aldrig fråga efter dina inloggningsuppgifter. Polisen ringer inte heller och frågar om sådana saker. Det är alltid ett bedrägeri när någon ringer och frågar om inloggningsuppgifter, säger han.

Polisen råder personer som blir uppringda av misstänkta bedragare att genast avsluta samtalet. Därefter bör man ringa upp sin bank för att kontrollera om det verkligen var de som ringde. 

Är du orolig för att använda bank-ID? 

Lisbeth Haglund, 63 år, pensionär, Malmö
Foto: Fritz Schibli

– Nej jag är inte orolig för att jag är uppmärksam.

Marcus Lindsköld, 30 år, AT-läkare, Malmö
Foto: Fritz Schibli

– Nej det är jag inte, Det är så vanligt och så många som använder det så skulle det bli några problem skulle bankerna lösa det. Bankerna är måna om att detta fungerar.

Sandra Quarfordt, 24 år, journalist, Malmö
Foto: Fritz Schibli

– Nej, jag tycker att det är smart, smidigt och säkert att använda. Jag kan dessutom logga in med fingeravtryck via tummens avtryck förutom att använda kod.