Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Hudkrämerna innehåller kvicksilver

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Natural Face, Nice Costmetics Pakistan, hör till de utpekade produkterna.Foto: Läkemedelsverket
Faiza, Poonia Brothers Pakistan, är en annan av krämerna med farligt innehåll.Foto: Läkemedelsverket
Chandni, Roop Rang Pakistan, är en av de produkter som hittades under kontrollen.Foto: Läkemedelsverket

Under några dagar hittade miljöförvaltningen flera hudblekande krämer som innehöll kvicksilver. Krämerna hittades i en butik i Malmö.

Nu varnar Läkemedelsverket och Malmö stad för krämerna och uppmanar de som använt dessa att uppsöka vård.

– Jag skulle vända mig till vården om jag använt krämerna en längre tid men även om du har barn i hushållet, säger Josefin Liljeteg, biträdande enhetschef vid Läkemedelsverket, till Aftonbladet.

Miljöförvaltningen i Malmö gjorde under januari månad en inspektion i en butik i Malmö. I butiken hittades inte mindre är sex hudkrämer som innehöll kvicksilver.

Kvicksilver är mycket giftigt och kan orsaka svåra invärtes skador. Den som använder de hudvårdsprodukterna man nu varnar för kan även drabbas av skador och missfärgningar på huden.

Då kvicksilverinnehållet gör att ämnet även frigörs från användaren av hudkrämerna ut i luften kan det även vara skadligt för omgivningen.

Information från Norge

Enligt Malmö stad står inget om det farliga innehållet på krämernas förpackning, men tester har visat att de sex preparaten innehåller så mycket som 30 milligram kvicksilver per kräm, enligt Aftonbladet.

– Vi har tyvärr sett att det tycks vara en stigande trend att hudblekande produkter kommer in i landet, men de har hittills innehållit hydrokinon. Det är också förbjudet men att hitta kvicksilver är än mer allvarligt. Det är mycket gammalmodigt och hälsovådligt. Alla förstår förhoppningsvis i dag att det absolut inte ska finnas i hudprodukter, säger Josefin Liljeteg till Aftonbladet.

Bakgrunden till miljöförvaltningens kontroll är information från den norska motsvarigheten till Läkemedelsverket som under kontroller i slutet av förra året och början av detta år hittat och identifierat 27 olika hudblekningsmedel som innehåller kvicksilver. 

Sex av dessa medel hittades alltså av miljöförvaltningen i Malmö, i en och samma butik.

Butiken har nu förbjudits att sälja de aktuella produkterna, samt belagts med hot om vite om man bryter mot detta.

Krämerna som innehåller kvicksilver:

Natural Face, Nice Costmetics Pakistan

Faiza, Poonia Brothers Pakistan

Chandni, Roop Rang Pakistan

Seven Herbal, Ubtan

Golden Pearl Beauty Cream

Fair & Lovely, Advanced Multi Vitamin

 

Källa: Läkemedelsverket