Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen hjälpte ej – nu bevattningsförbud

Från och med nu får vattnet endast användas till dryck, mat och personlig hygien.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Trots NSVA, Nordvästra Skånes Vattenbolag varning: ”Var sparsamma med vattnet, vi närmar oss maxgränsen” tvingas Båstad och Åstorps kommun nu till bevattningsförbud. Nu måste invånarna lyssna på uppmaningen, annars blir det problem. 

 – Då finns det risk för att vissa områden blir helt utan vatten, säger Jonas Håkansson, chef för dricksvattenenheten på NSVA, till SVT Nyheter Helsingborg. 

Det är återigen vattenbrist i Båstad och Åstorps kommun, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg. För de nordvästra kommunerna i Skåne har detta varit ett återkommande problem. 

– De finns de som uppför sig exemplariskt när det gäller vattenförbrukningen. Men det finns också de som fortsätter vattna gräset, tvätta fasader och fylla poolerna. Det är ett oansvarigt beteende, säger Jonas Håkansson, chef för dricksvattenenheten på NSVA, Nordvästra Skånes Vattenbolag, till SVT. 

NSVA, har tidigare gått ut med en varning till de båda kommunerna. Eftersom det inte har hjälpt var man därför tvungen att agera. Lösningen blev bevattningsförbud. 

Från och med nu får vattnet endast användas till dryck, mat och personlig hygien.  

Det är inte första gången som just dessa kommuner drabbas av vattenbrist.
Foto: Pressmeddelande / Pressmeddelande

Anledningen – lågt grundvatten 

Både Åstorp och Båstad saknar koppling till Sydvattennätet. Istället har kommunerna egna vattenreservoarer, där vattnet sjunker alltmer. 

– Bland annat är grundvattenläget ansträngt där, säger Håkansson till SVT.  

Det är därför det år efter år blir vattenbrist i just dessa kommuner. 

Konsekvenser om man bryter förbudet

Från och med nu får man alltså inte bevattna gräsmattor eller växter med vattenslang eller vattenspridare. Samma sak gäller exempelvis fotbollsplaner och tennisplaner. Pooler får inte fyllas, inga spabad eller tvättning av fordon och fasad, skriver NSVA på sin hemsida.  

Trotsar man förbudet och vattnar ändå kan man sedan ångra sig. Den som bryter mot förbudet kan nämligen få en så kallad strypbricka, enligt stöd av Lagen om Allmänna Vattentjänster. 


TV: Älgkalven Carola förlorade sin mamma – matas med nappflaska

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!