Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varningen: Här löper hästar risk för att dö

En häst fastnade i kvicksand under en ridtur intill en populär badsjö. Arkivbild. Foto: ELVIRA LAGERSTRÖM DYRSSEN
Hästen fick avlivas på plats. Arkivbild. Foto: ELVIRA LAGERSTRÖM DYRSSEN
Populära Saxtorpsjöarna i Kävlinge kommun var platsen för olyckan.

Under en ridtur föll ett ekipage i vattnet och fastnade i kvicksand – och hästen fick avlivas på plats.

Nu varnar både räddningstjänst och veterinär för att vistas vid det populära badstället.

– Jag hade en känsla redan från början av att det skulle gå dåligt, säger Hans Notstrand, insatschef vid räddningstjänsten Syd, som deltog vid räddningsinsatsen.

Marken vid stigen gav vika när en ryttare red längs med de populära Saxtorpssjöarna i Kävlinge kommun på lördagen. Ekipaget föll i vattnet – och bottnen visade sig bestå av kvicksand.

– Hon red vid ett ställe med mycket erosion och lös botten. Ryttaren märkte att hästens fram- och bakben plötsligt gick rakt ner, och de föll ner i vattnet. De hamnade ungefär två meter från strandkanten, säger Hans Notstrand, insatschef vid räddningstjänsten Syd, som deltog vid räddningsinsatsen.

Alla hästens ben hade fastnat i kvicksanden. Inledningsvis bestod arbetet av att hålla hästen lugn och tillsammans försöka gräva upp djuret ur kvicksanden. På plats fanns även veterinär.

– Vi började gräva. Till slut fick vi loss vänster framben och vänster bakben, men då hamnade hästen i en väldigt konstig ställning och ramlade med framdelen åt höger. Då var benen i en nästan 90-gradig vinkel.

Hästen fastnade med alla fyra ben i kvicksanden. Arkivbild. Foto: ELVIRA LAGERSTRÖM DYRSSEN

 

LÄS MER: Dimma badade i Vombsjön – dog av giftiga vattnet

 

Benet gick rakt av

Efter en stund försökte de i stället hissa upp hästen ur vattnet. Då hände det som inte fick hända.

– Hästen rörde på sig under tiden, den försökte sparka sig loss – och rätt som det var hörde vi ett ”pang”. Det lät som ett pistolskott. Min känsla var direkt att det handlade om ett brutet ben. När veterinären kände på höger bakben hade det gått rakt av mellan knäet och karleden, det var ett öppet benbrott, säger Hans Notstrand.

Vid tidpunkten hade räddningsarbetet pågått under mer än en timmes tid. När benet gick av såg veterinären inte någon möjlighet för arbetet att fortsätta.

– Veterinären sköt hästen på plats. Jag hade en känsla redan från början av att det skulle gå dåligt, den satt väldigt illa till.

Varning utfärdas

Nu går både räddningstjänsten och distriktsveterinärerna i Flyinge ut med varningar om att rida vid Saxtorpssjöarna. Även kommunen ska gå ut med information om risken att vistas i närheten av kvicksanden, enligt Notstrand.

Distriktsveterinärerna i Flyinge varnar för att rida vid badplatsen. Foto: Skärmdump

”Med anledning av en allvarlig olycka som nyss skett, vill vi och räddningstjänsten varna alla för att rida i Saxtorpsjöarna då där är kvicksand på botten”, skriver distriktsveterinärerna på sin Facebook-sida.

– Närliggande stall har meddelats om händelsen och markägarna har uppmanats sätta upp varningsskyltar på platsen, säger Hans Notstrand.