Matförgiftning är oerhört vanligt. Enligt Mats Lindblad på Livsmedelsverket drabbas ungefär en halv miljon svenskar varje år.
För friska vuxna är matförgiftning obehagligt, men sällan farligt. Men för sköra äldre kan det i sällsynta fall vara farligt. Häftiga diarréer och kräkningar kan leda till uttorkning.
– Vi får in rapporter om dödsfall, även om det inte är vanligt. För äldre som kanske har andra sjukdomar kan den påfrestningen en matförgiftning är bli för mycket, säger Mats Lindblad.
"Mycket smittsamt"
Det smittsamma caliciviruset, som också orsakar vinterkräksjuka, sprids genom mat, vatten och från person till person.
– Eftersom viruset är mycket smittsamt, det krävs så små mängder för att man ska bli sjuk, ligger det ofta bakom stora utbrott av matförgiftning, säger Mats Lindblad.
Enligt Elsie Castro som är molekylärbiolog på Folkhälsomyndigheten så förekommer det dödsfall varje år.
– Precis som äldre dör av den vanliga säsonginfluensan varje år så har vi också dödsfall till följd av vinterkräksjuka.
Exakt hur många som dör av matförgiftningar varje år är okänt. Hur många som smittas med calicivirus är heller inte känt. De fall som rapporteras är de där man tagit prover.
– Men de flesta söker inte läkare för sina besvär när de får magsjuka. Det finns ett stort mörkertal. En grov uppskattning är att det är tio gånger så många som insjuknar som antalet rapporterade fall, säger Elsie Castro.
Hittills har Folkhälsomyndigheten fått in 3920 rapporterade fall av calicivirus under säsongen november 2014 till maj 2015.
Känt risklivsmedel
Eftersom viruset dör vid upphettning är risken störst med kalla rätter.
– Det räcker med att någon som bär på smittan, som inte vet om det, hanterar mat som sen inte hettas upp, säger Mats Lindblad.
Importerade frysta hallon är ett känt risklivsmedel som ligger bakom närmare 30 utbrott av calicivirus sen 2003. Varför just importerade hallon visat sig vara en så vanlig smittkälla vet Mats Lindblad och de andra smittexperterna inte.
– Jag tror att bristande handhygienen hos plockare är den viktigaste faktorn, att smitta överförs till hallonen från den som plockar dem.
Vid livsmedelsburna smittutbrott är det vanligt att slarv, kunskapsbrist och dålig hygien ligger bakom. I det aktuella fallet i Ljungby misstänks orsaken vara att personalen inte kokat hallonen när de tillagade efterrätten.