Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varningen för nya tatueringstrenden

Så här kan en tatuering med tekniken Stick n Poke. Ofta är de simplare än de som görs hos en tatuerare. Foto: MARIAKRAYNOVA
Precis som vid en vanlig tatuering används en liten nål. Vid Stick n Poke används bläck från en bläckpenna. Foto: OZANBULBUL

Tatueringstrenden "Stick n Poke" sker i hemmet med nål och bläck från en penna. 

Nu varnar forskare för farliga och riskfyllda metoden.

– Det är som att köra mot rött med händerna för ögonen, säger Jørgen Serup, som är överläkare på Bispebjerg Hospitals klinik, till Metroxpress

"Stick n Poke" innebär att man tar en nål, bläck från en penna och skapar sin egen hemmagjorda tatueringen. Motiven är ofta av enklare karaktär som små hjärtan eller smileys på huden. 

Sättet att tatuera sig härstammar från uråldriga stammars tekniker – och är dessutom inte ett ovanligt sätt att tatuera sig på fängelser. Fördelen är att det är väldigt simpelt.

Den nya trender visar sig tydligt i Facebookgrupper och på Instagram. Där visar unga stolt upp sina tatueringar. Många berättar att de gjort det på helt egen hand, och berättar även att vänner till dem också prövat på.

Stort mörkertal

Trenden sprider sig fort i Danmark, och även i Sverige.  Det har forskare på Center for Ungdomsstudier, CUR, snappat upp. CUR är ett forsknings- och utvecklingscenter som arbetar med ungdomars kultur, värderingar och assocationer. 

Søren Østergaard från utvecklingscentret berättar att ungdomar gärna vill vara unika. Ungefär som när man tar hål i örat på sig själv. Man vill, enligt forskaren, visa att man står ut med smärtan.

 

QUIZ: Vem sitter tatueringarna på? 

 

Men den nya tatueringstrenden är långt från ofarligt. 

På Bispebjerg Hospital klinik, som bland annat tar bort tatueringar, uttrycker man nu sin oro för trenden. Överläkaren Jørgen Serup varnar för metoden – som man ännu inte vet omfattningen kring.

– Det finns ett stort mörkertal, men det är något som pågår bland unga. Det finns en väsentlig risk med att tatuera sig själv med en bläckpenna. Det är ungefär som att köra mot rött ljus med händerna för ögonen, säger han till Metroxpress. 

Uppsök läkare

Jørgen Serup berättar för den danska tidningen att de som utför en så kallad "Stick n Poke" kan drabbas av bölder och livshotande blodförgiftningar.

Om man redan utfört en hemmagjord tatuering råder överläkaren att uppsöka läkarhjälp för att få penicillin.